Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Έντονα ανοδικά αντέδρασαν οι ευρωπαϊκές αγορές κατά τη σημερινή συνεδρίαση μετά από τη βίαια διόρθωση κατά τη χθεσινή συνεδρίαση. Ανοδικά αλλά με οριακούς ρυθμούς ξεκίνησαν οι αμερικανικές αγορές περιμένουν τους ‘χρησμούς’ από τη FED. Ουσιαστικά η σημερινή αντίδραση αποτελεί μία τεχνικής υφής άνοδο από υπερπουλημένα επίπεδα μετοχών και δεικτών που έχουν προεξοφλήσει τα προβλήματα της πραγματικής οικονομίας σε Ε.Ε και ΗΠΑ. Οι περισσότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ε.Ε. επέστρεψαν σε λίγο υψηλότερα επίπεδα με τους επενδυτές να τοποθετούνται σε δεικτοβαρείς τίτλους που είχαν πιεστεί αρκετά. Ο γερμανικός DAX κινείται πέριξ των 12.600 μονάδων και ο γαλλικός CAC προς τα επίπεδα των 5.900 μονάδων. Έντονα ανοδικά κινείται και ο λονδρέζικος FTSE 100 που φαίνεται ότι αντιπαρέρχεται τα πολιτικά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί για την κυβέρνηση Τζόνσον αλλά και τα οικονομικά προβλήματα στο Ην. Βασίλειο.
Σε ότι αφορά το ευρώ, συνεχίζεται η υποτιμητική του πορεία σε σχέση με το αμερικανικό δολάριο και φαίνεται ότι το 1/1 θα είναι η επόμενη στάση. Η πτώση της ισοτιμίας του Ευρώ έναντι του δολαρίου ΗΠΑ ουσιαστικά δείχνει ότι τα κεφάλαια έλκονται από τα αμερικανικά επιτόκια και βλέπουν ότι η Ε.Ε. θα συνεχίσει να έχει οικονομική αστάθεια κατά το επόμενο διάστημα.

Οριακή υποχώρηση Γεν. Δείκτη στις 779,2 μονάδες παρά το ευνοϊκό ευρωπαϊκό κλίμα

Η σημερινή αντίδραση στο ελληνικό χρηματιστήριο δεν ήταν ιδιαίτερα πειστική ή ενθουσιώδης. Μάλιστα στα τελευταία λεπτά χάθηκε το θετικό πρόσημο με αποτέλεσμα ο Γεν. Δείκτης να κλείσει στις 779,2 μονάδες με οριακή υποχώρηση (-0,06%).

Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 76,3 εκατ. ευρώ. Το ισοζύγιο μετοχών ήταν θετικό με 57 μετοχές να κλείνουν ανοδικά και οι 41 πτωτικές. Το θετικό ισοζύγιο κερδισμένων / χαμένων αποδίδεται κυρίως στην άνοδο μετοχών μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Ο δείκτης FTSE Large Cap αυξήθηκε κατά 0,18%, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (FTSE Mid Cap) είχε άνοδο 0,53%.

Στους επιμέρους κλάδους, ανοδικά ξεχώρισαν το Εμπόριο 2,34%, τα Ταξίδια-μεταφορές (1,85%), Βιομηχανικές (1,37%) ενώ είχαμε και τραπεζική αντίδραση (0,86%).

Πτωτικά κινήθηκαν οι κλάδοι των Πετρελαϊακών (-2,73%), Υγείας (-1,43%), Προσωπικών-Οικιακών Προϊόντων (-1,15%), Τηλεπικοινωνίες (-0,98%) με τον ΟΤΕ να μην μπορεί να βοηθήσει περαιτέρω στην υπέρβαση και να υποχωρεί προς το τέλος της συνεδρίασης.

Οι μετοχές με τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν Eurobank, OTE, Alpha Bank, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ.
 

Πηγή