Η δημοπρασία για την επεξεργασία νερού και λυμάτων, η οποία θα ήταν η μεγαλύτερη που διοργανώνεται ποτέ στη Βραζιλία, ανεστάλη σήμερα από τη νομοθετική συνέλευση της Πολιτείας του Ρίο ντε Τζανέιρο (Alerj), μια σοβαρή  ανατροπή την παραμονή της διεξαγωγής της.

Η αναστολή εγκρίθηκε από τους βουλευτές του Ρίο με 35 ψήφους έναντι 24 και δύο αποχές.

Η δημοπρασία επρόκειτο να χορηγήσει παραχωρήσεις διάρκειας 35 ετών για τη διαχείριση των υπηρεσιών παροχής πόσιμου νερού και αποχέτευσης για 13 από τα 17 εκατομμύρια των κατοίκων της Πολιτείας του Ρίο.

Οι υπηρεσίες αυτές παρέχονται σήμερα από τη δημόσια εταιρία Cedae, η οποία επικρίνεται ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια για την κακή ποιότητα του νερού, το οποίο είναι συχνά θολό, δύσοσμο, έχει γεύση χώματος και βγαίνει από βρύσες στο Ρίο.

Ωστόσο, οι βουλευτές αποφάσισαν ότι η δημοπρασία δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί επειδή αυτή η υπερχρεωμένη Πολιτεία της νοτιοανατολικής Βραζιλίας είναι ακόμη σε διαπραγματεύσεις για ένα νέο καθεστώς ομοσπονδιακής βοήθειας.

Η εξέλιξη αυτή είναι μια ακόμη ήττα για την κυβέρνηση του προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου, που είδε το μεγάλο της σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων να σταματά λόγω της πανδημίας.

Ο γερουσιαστής Φλάβιο Μπολσονάρου, γιος του αρχηγού του κράτους, έγραψε στο Twitter ότι ο κυβερνήτης του Ρίο, Κλαούντιο Κάστρο, θα “λάβει τα απαραίτητα μέτρα” για να εξασφαλίσει τη διεξαγωγή της δημοπρασίας παρά ψηφοφορία των βουλευτών της Alerj, που χαρακτήρισε “σοβαρό λάθος”.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Πηγή