Την ανάγκη εκσυγχρονισμού του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, αλλά και την επαναφορά εμπιστοσύνης μεταξύ των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, τονίζει με επιστολή του προς τους υπουργούς Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη, το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ). 

«Οι δεκάδες χιλιάδες ώρες που επιβαρύνουν τους εργοδότες πρέπει να αξιοποιηθούν σε παραγωγικές δραστηριότητες που θα συνδράμουν στην οικονομική ανάπτυξη και όχι σε αδιανόητες και αχρείαστες καθυστερήσεις» σημειώνει στην επιστολή του το ΒΕΘ, επισημαίνοντας σημεία που χρήζουν βελτίωσης από την πλευρά του τραπεζικού συστήματος, προκειμένου να υπάρχει καλή συνεργασία με τις επιχειρήσεις.

Βασική διαπίστωση είναι πως αρχικά η οικονομική κρίση μείωσε αισθητά τα σημεία εξυπηρέτησης, μετά ήρθε και η πανδημία να περιορίσει κάθετα τον αριθμό των εξυπηρετούμενων πελατών ανά κατάστημα», υπογραμμίζεται στην επιστολή.

Επισημαίνει ότι ενώ η ψηφιακή υπογραφή είναι νόμιμη και αποδεκτή και από το ελληνικό κράτος, οι τράπεζες επιμένουν στη μη υιοθέτηση της χρήσης της, ενώ σημειώνει ότι σημαντική παράμετρος χρόνο-καθυστέρησης των μελών του ΒΕΘ στην τραπεζική τους εξυπηρέτηση αποτελεί η διαχείριση – είσπραξη των επιταγών. Στο πλαίσιο αυτό, το ΒΕΘ προτείνει την ενσωμάτωση των επιταγών στο e-banking με την δυνατότητα έκδοσης ηλεκτρονικών επιταγών που να μεταβιβάζονται μέσω e-banking.

Πηγή