Οι τιμές των μετοχών των μεγάλων διαδικτυακών εταιρειών της Κίνας υποχώρησαν χθες Παρασκευή αφού το κοινοβούλιο της χώρας ενέκρινε έναν νέο, αυστηρό νόμο περί απορρήτου που θα τεθεί σε ισχύ την 1η Νοεμβρίου.

Η έκθεση του επίσημου πρακτορείου ειδήσεων Xinhua ανέφερε ότι ο νόμος ψηφίστηκε από τη μόνιμη επιτροπή του 13ου Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου και δημοσιεύτηκε αμέσως από τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.

Στο στόχαστρο εταιρείες διαδικτύου

Ο νόμος σηματοδοτεί ένα ακόμη βήμα καταστολής από την κινεζική κυβέρνηση και τις ρυθμιστικές αρχές εναντίον των μεγαλύτερων εταιρειών διαδικτύου της χώρας, αυστηρότερες ρυθμίσεις στον κυβερνοχώρο και ενίσχυση των απαιτήσεων συμμόρφωσης, για την καλύτερη προστασία της ιδιωτικής ζωής των χρηστών.

Ο νόμος έρχεται μετά από έναν άλλο για την ασφάλεια δεδομένων που υποχρεώνει τις εταιρείες να ταξινομήσουν δεδομένα για να ευθυγραμμιστούν καλύτερα με τις εθνικές απαιτήσεις ασφάλειας της Κίνας.

Οι μετοχές

Η μετοχή της Alibaba υποχώρησε 2,6% την Παρασκευή στον απόηχο της είδησης, ενώ της Tencent Music έχασε 3% πριν ανακάμψει αργότερα μέσα στην ημέρα. Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ υποχώρησε 1,8% και ο δείκτης κινεζικών blue chips CSI 300 υποχώρησε 2%.

Το χρονοδιάγραμμα μπορεί να εξέπληξε τους επενδυτές, αλλά οι προθέσεις του Πεκίνου είχαν γίνει σαφείς εδώ και καιρό, σημειώνει το The Barron’s. Το προσχέδιο λεπτομερειών του νέου νόμου περί απορρήτου είχε ήδη δημοσιευτεί και οι κινεζικές αρχές έχουν αποφασίσει να ανακτήσουν τον έλεγχο του κυβερνοχώρου της χώρας, με την καταστολή να επεκτείνεται στις περισσότερες διαδικτυακές της δραστηριότητες.

naftemporikigr
 

Πηγή