Η κατάσταση εφοδιασμού της Γερμανίας με φυσικό αέριο είναι επί του παρόντος εγγυημένη, αλλά κρίσιμη, ενώ περαιτέρω επιδείνωσή της δεν μπορεί να αποκλειστεί, ανακοίνωσε ο διαχειριστής του ενεργειακού δικτύου της χώρας, μετά την κίνηση της ρωσικής Gazprom να παρατείνει μία διακοπή λειτουργίας του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1.

Η Ρωσία δεν τήρησε μία προθεσμία που εξέπνευσε σήμερα, αναφορικά με την αποκατάσταση της ροής φυσικού αερίου μέσω του αναφερόμενου αγωγού, ανακοινώνοντας ότι εντόπισε μία διαρροή λαδιού σε μία τουρμπίνα, στη διάρκεια εργασιών τεχνικής συντήρησης.

“Οι ισχυρισμοί της ρωσικής πλευράς για ελαττώματα, δεν έχουν τεχνική αιτίαση για τη διακοπή της λειτουργίας του αγωγού,” ανέφερε ο διαχειριστής στην ημερήσια αναφορά του σχετικά με την κατάσταση του φυσικού αερίου.

Η κίνηση της Gazprom προσθέτει νέα αβεβαιότητα στον εφοδιασμό της Ευρώπης με αέριο και φυσικά εξόργισε τις Βρυξέλλες, οι οποίες κατηγόρησαν τη Μόσχα ότι καταφεύγει σε «ψεύτικα προσχήματα».

Η ανακοίνωση της Gazprom είναι μια ακόμη επιβεβαίωση «της αναξιοπιστίας της ως προμηθευτή», ανέφερε στο Twitter ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Έρικ Μάμερ. «Πρόκειται για μια «απόδειξη του κυνισμού της Ρωσίας, αφού προτιμά να καίει φυσικό αέριο αντί να εκπληρώνει τα συμβόλαια».

Είναι  σαφές ότι η απόφαση του Κρεμλίνου φαίνεται να είναι μια άμεση απάντηση στην χθεσινή απόφαση της G7 να επιβάλει ανώτατο όριο στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου. Μια  κίνηση που μόλις ανακοινώθηκε πυροδότησε την οργή του Ντμίτρι Μεντβέντεφ, σύμφωνα με τον οποίο μια τέτοια πρόκληση θα σήμαινε το τέλος των ρωσικών προμηθειών στις χώρες που την υιοθέτησαν.

Πηγή