Η πρόσβαση στη χρηματοδότηση και η ανάγκη επιτάχυνσης της αναμόρφωσης και ψηφιοποίησης του συστήματος απονομής δικαιοσύνης αποτέλεσε το θέμα στο οποίο τοποθετήθηκε, σε πάνελ στο οποίο συμμετείχε, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Μπρατάκος, στα πλαίσια του ετήσιου συνεδρίου του ΣΕΠΕ για την ψηφιακή οικονομία “Digital Economy Forum 2021: “Digitalization, no longer a choice but a necessity”.

Ερωτηθείς για την παρούσα κατάσταση αναφορικά με την αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών από τις ελληνικές επιχειρήσεις, ο κ. Μπρατάκος δήλωσε ότι «η πραγματικότητα είναι ότι η χώρα μας τα τελευταία χρόνια, δεν ήταν και τόσο ανταγωνιστική ψηφιακά. Στον δείκτη ψηφιακής σύγκλισης των τελευταίων ετών, ήταν στις τελευταίες συνήθως 3 θέσεις, μόνο μπροστά από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Όμως η πανδημία και τα ψηφιακά άλματα που έχει φέρει η μεταρρυθμιστική λογική των τελευταίων δύο ετών, ανάγκασε και τις επιχειρήσεις να αυξήσουν την ψηφιακή τους ικανότητα, κάνοντας σημαντικές επενδύσεις στο κομμάτι που έχει να κάνει με τον ψηφιακό τους εκσυγχρονισμό. Ακόμα και μικρά καταστήματα του λιανεμπορίου έχουν κάνει βήματα με επενδύσεις για την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών τους».

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, αναφέρθηκε στις προϋποθέσεις για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων. «Θα πρέπει να κατασκευαστούν σύγχρονα δίκτυα, τα οποία θα επιτρέψουν τη διευρυμένη χρήση της τεχνολογίας. Να ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες υποδομές, ώστε να αξιοποιηθούν νέες δυνατότητες. Σε επίπεδο θεσμών, είναι αναγκαία η αναμόρφωση και η ψηφιοποίηση του συστήματος απονομής δικαιοσύνης και η επιτάχυνση των σχετικών διαδικασιών. Σήμερα, κεφάλαια που αποτελούν το διακύβευμα μίας διένεξης, κινδυνεύουν να παραμείνουν αδρανοποιημένα έως και 5 χρόνια. Κάτι τέτοιο προκαλεί δισταγμούς, τόσο στον εγχώριο, όσο και στον ξένο επενδυτή. Πρέπει, λοιπόν, το σύστημα να ενισχυθεί με έμψυχο δυναμικό και άυλους πόρους και να θωρακιστεί θεσμικά».

Ο κ. Μπρατάκος τόνισε επίσης τη σημασία της χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ως βασικό εργαλείο ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητάς τους. «Πρέπει να ανοίξουν τα χρηματοδοτικά εργαλεία και κυρίως το κομμάτι που έχει να κάνει με τον δανεισμό από τις τράπεζες. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις παραμένουν μακριά από τον τραπεζικό δανεισμό, καθώς αυτή τη στιγμή έχει αντικατασταθεί ο παραδοσιακός τραπεζίτης, που έκανε τον έλεγχο των βιώσιμων επενδυτικών σχεδίων, έκανε έλεγχο του κλάδου και της αγοράς και έχει αντικατασταθεί από συγκεκριμένους δείκτες». 

Πηγή