Το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ιζαμπέλ Σνάμπελ προέτρεψε τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να ενεργήσουν σθεναρά για να επαναφέρουν υπό έλεγχο τον πεισματικά υψηλό πληθωρισμό και προειδοποίησε να μην υποχωρήσουν με το πρώτο σημάδι ότι οι πιέσεις στις τιμές μπορεί να αρχίσουν να μειώνονται.

«Με την οικονομία να αντιμετωπίζει πιθανώς μεγαλύτερες, πιο επίμονες και συχνότερες κρίσεις στο μέλλον, καθώς οι μακροχρόνιες οικονομικές πραγματικότητες αλλάζουν, η νομισματική πολιτική πρέπει να επικεντρωθεί στην προστασία της σταθερότητας των τιμών, αφήνοντας στη δημοσιονομική πολιτική το έργο της δημιουργίας των θεμελίων για μια ανθεκτική ανάπτυξη», τόνισε, προσθέτοντας ότι αυξάνονται οι κίνδυνοι.

«Τόσο η πιθανότητα όσο και το κόστος του τρέχοντος υψηλού πληθωρισμού να παγιωθεί στις προσδοκίες είναι σε δυσάρεστα υψηλά επίπεδα», είπε η Σνάμπελ στο πλαίσιο του συμποσίου της Federal Reserve στο Τζάκσον Χολ. «Σε αυτό το περιβάλλον, οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να δράσουν δυναμικά. Πρέπει να στραφούν με αποφασιστικότητα ενάντια στον κίνδυνο οι άνθρωποι να αρχίσουν να αμφιβάλλουν για την σταθερότητα των πολιτικών μας».

Πρόσθεσε ότι «οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν πρέπει επίσης να σταματήσουν με το πρώτο σημάδι μιας πιθανής στροφής των πληθωριστικών πιέσεων, όπως τυχόν χαλάρωση των διαταραχών της εφοδιαστικής αλυσίδας. «Αντίθετα, πρέπει να σηματοδοτήσουν την ισχυρή τους αποφασιστικότητα να επαναφέρουν τον πληθωρισμό στον στόχο γρήγορα».

Τα σχόλια τροφοδοτούν μια αρχική συζήτηση μεταξύ των αξιωματούχων της ΕΚΤ σχετικά με την καταλληλότερη στρατηγική για την ανάκτηση του ελέγχου σε ένα ποσοστό πληθωρισμού που πλησιάζει το 10%.

Το Διοικητικό Συμβούλιο αύξησε τα επιτόκια κατά μισή μονάδα τον Ιούλιο, και, ενώ απομένουν λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν από τη συνεδρίασή του τον Σεπτέμβριο, αξιωματούχοι όπως ο Αυστριακός Ρόμπερτ Χόλτσμαν και ο Κλάας Κνοτ από την Ολλανδία υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να εξεταστεί τουλάχιστον μια αύξηση 75 μονάδων βάσης.

naftemporiki.gr

Πηγή