Το Πεκίνο φιλοξενεί περισσότερους δισεκατομμυριούχους από οποιαδήποτε άλλη πόλη στον κόσμο, σύμφωνα με την ετήσια λίστα του Forbes.

Η κινεζική πρωτεύουσα πρόσθεσε 33 δισεκατομμυριούχους πέρυσι και τώρα φιλοξενεί 100, σύμφωνα με  το επιχειρηματικό περιοδικό.

Έτσι ξεπέρασε τη Νέα Υόρκη, η οποία φιλοξενεί 99 και κατείχε την πρωτιά στην κατάταξη τα τελευταία επτά χρόνια.

Ο γρήγορος έλεγχος του κορωνοϊού  από την Κίνα, η άνοδος των εταιρειών τεχνολογίας και των χρηματιστηρίων βοήθησε το Πεκίνο να αποκτήσει κορυφαία θέση.

Αν και η πόλη έχει πλέον περισσότερους δισεκατομμυριούχους από το Big Apple, η συνολική καθαρή αξία του πλούτου των δισεκατομμυριούχων της Νέας Υόρκης παρέμεινε μεγαλύτερη δηλαδή από την αντίστοιχη των δισεκατομμυριούχων στο Πεκίνο.

Ο πλουσιότερος κάτοικος του Πεκίνου ήταν ο Ζανγκ Γιμίνγκ, ο ιδρυτής του  TikTok και διευθύνων σύμβουλος της μητρικής εταιρείας ByteDance που είδε την καθαρή του αξία να διπλασιάζεται στα 35,6 δισ.

Αντίθετα, ο πλουσιότερος κάτοικος της Νέας Υόρκης, πρώην δήμαρχος Μάικλ Μπλούμπεργκ, είχε περιουσία αξίας 59 δισ. δολαρίων.

Η άνθηση του ηλεκτρονικού εμπορίου της Κίνας

Η Κίνα, μαζί με τις ΗΠΑ, έχουν δει τους τεχνολογικούς γίγαντες να ενδυναμώνουν ακόμη περισσότερο κατά τη διάρκεια της πανδημίας καθώς περισσότεροι άνθρωποι πραγματοποίησαν αγορές στο διαδίκτυο και έψαχναν πηγές ψυχαγωγίας.

Η Κίνα, στην οποία η Forbes συμπεριέλαβε το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο, πρόσθεσε περισσότερους δισεκατομμυριούχους στη λίστα από οποιαδήποτε άλλη χώρα παγκοσμίως, με 210 νεοεισερχόμενους.

Οι μισοί από τους νέους δισεκατομμυριούχους της Κίνας κέρδισαν τις περιουσίες τους από κατασκευαστικά ή τεχνολογικά εγχειρήματα. Περιλαμβάνει επίσης τη γυναίκα δισεκατομμυριούχο Κέιτ Γουάνγκ η οποία έκανε τα χρήματά της από τα ηλεκτρονικά τσιγάρα.

Με 698 δισεκατομμυριούχους, η Κίνα πλησιάζει τις ΗΠΑ, οι οποίες εξακολουθούν να οδηγούν τη λίστα με 724 δισεκατομμυριούχους.

Ένας δισεκατομμυριούχος κάθε 17 ώρες

Σύμφωνα με το Forbes σημειώθηκε επίσης ένα αξιοσημείωτο ρεκόρ καθώς στη λίστα έμπαιναν 493 νεοεισερχόμενοι  παγκοσμίως πέρυσι, πράγμα που μεταφράζεται σε περίπου ένα νέος δισεκατομμυριούχου κάθε 17 ώρες.

Η Ινδία είχε τον τρίτο υψηλότερο αριθμό δισεκατομμυριούχων, με 140. Συνολικά, οι 1.149 δισεκατομμυριούχοι από την περιοχή της Ασία-Ειρηνικού συγκέντρωσαν πλούτο αξίας 4,7 δισ. δολαρίων, σε σύγκριση με τα 4,4 δισ. δολάρια των ΗΠΑ.

Ο Τζεφ Μπέζος, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Amazon, παραμένει ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά. Η καθαρή του αξία της περιουσίας αυξήθηκε κατά 64 δισ. δολάρια φτάνοντας συνολικά τα 177 δισ.δολάρια πέρυσι.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBC

Πηγή