Το ευρώ βρέθηκε σε νέο χαμηλό δύο δεκαετιών καθώς η ανησυχία για τις οικονομικές προοπτικές για την περιοχή συνεχίζει να αυξάνεται.

Το ευρώ υποχώρησε έως και 0,9% στα 0,9951 δολάρια, κάτω από το προηγούμενο χαμηλό για το 2022 στα 0,9952. Μετά την πτώση, διαπραγματεύεται και πάλι σε επίπεδα που παρατηρήθηκαν τελευταία φορά το 2002, λίγα μόλις χρόνια μετά την ίδρυση του νομίσματος.

Η οικονομία της Ευρώπης αντιμετωπίζει μια σειρά από μεγάλα ζητήματα αυτή τη στιγμή, με τις επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία να αυξάνουν το κόστος ενέργειας και των τροφίμων και μια σοβαρή ξηρασία να προσθέτει προκλήσεις.

Εξάλλου, η νέα κατρακύλα του νομίσματος οφείλεται και στην απόφαση τριήμερης διακοπής των ροών φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1, κάτι που έρχεται να επιτείνει το ενεργειακό πρόβλημα της ηπείρου και να επαναφέρει τα σενάρια για ύφεση. Η Gazprom γνωστοποίησε ότι ο αγωγός θα κλείσει για τρεις ημέρες από τις 31 Αυγούστου για λόγους συντήρησης. Υπάρχουν φόβοι ότι στη συνέχεια δεν θα επιστρέψει σε κανονική λειτουργία.

naftemporiki.gr

Πηγή