Να πέσουν οι εντάσεις και οι πιέσεις στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία κάλεσε ο βουλευτής Επικρατείας Ευάγγελος Αποστολάκης, μιλώντας στο κανάλι της Ναυτεμπορικής και στην εκπομπή «Rush Hour» με τη Νικόλ Λειβαδάρη.

Σχολιάζοντας το κλίμα που έχει διαμορφωθεί στο κόμμα μετά την ανάδειξη του νέου αρχηγού του κόμματος και την δυσαρέσκεια που εκφράζεται από ορισμένα στελέχη, ανέφερε: «Ο καθένας έχει την άποψή του και είναι δύσκολο να συνειδητοποιήσει κάποιος ότι τόσο γρήγορα έγινε μια τόσο σημαντική αλλαγή μέσα στο κόμμα. Ωστόσο, θέσεις, απόψεις και διαφορετικές προσεγγίσεις πάντα θα υπάρχουν».

Πώς σχολιάζει τις δηλώσεις του Νίκου Φίλη

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Νίκου Φίλη, ο οποίος υποστήριξε ότι ο Στέφανος Κασσελάκης έχει «κάτι σαν Μπέπε Γκρίλο και με ύφος Τραμπ», ο κ. Αποστολάκης είπε ότι δεν έχουν θέση τέτοιες κατηγορίες και οι χαρακτηρισμοί αυτοί καλό θα είναι να γίνονται στις κλειστές αίθουσες, «εάν έχουν περιθώρια και όχι να βγαίνουν στον αέρα για να δείχνουν ότι υπάρχει αντιπαράθεση».

«Καλό θα είναι να πέσουν οι τόνοι και να είμαστε πολύ προσεκτικοί στους χαρακτηρισμούς μας. Θεωρώ ότι η προσπάθεια δεν είναι να τιναχτεί το κόμμα στον αέρα ή να διαλυθεί. Η προσπάθεια είναι να βρεθεί ο καλύτερος τρόπος να γίνουν μερικές διορθωτικές κινήσεις ούτως ώστε το κόμμα να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις και στις δύσκολες συγκυρίες που έχουμε αυτή τη στιγμή να αντιμετωπίσουμε», είπε κρίνοντας πως το πνεύμα του κ. Φίλη «δεν ήταν ό,τι καλύτερο αυτή τη στιγμή».

Πάντως ο κ. Αποστολάκης εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η κατάσταση θα εξομαλυνθεί και «θα βρούμε τον δρόμο μας».

Σε ερώτηση για τον κίνδυνο διάσπασης του κόμματος, ανέφερε ότι καλό θα είναι να μην προκύψει αυτό το σενάριο. «Ωστόσο, εάν γίνει κάτι τέτοιο, θα πρέπει να δούμε τη σωστή μεριά και το θετικό της υπόθεσης», είπε υπογραμμίζοντας πως «αυτή τη στιγμή δεν περισσεύει κανείς». «Ο σκοπός είναι να αξιοποιηθούν όλοι με τον καλύτερο τρόπο», ανέφερε.

Ό,τι χρειάζεται να περνάει μέσα από τα όργανα, θα περνάει μέσα από τα όργανα

Εξηγώντας πώς ο ΣΥΡΙΖΑ θα περάσει στη νέα εποχή, στην οποία, όπως όρισε ο ίδιος σε χθεσινές του δηλώσεις, θα λειτουργεί σαν κόμμα, ούτε τάσεις, ούτε φατρίες, ο κ. Αποστολάκης αναγνώρισε ότι αυτό δεν θα είναι εύκολο.

«Ο κ. Φίλης έκανε μια παρατήρηση ότι (το κόμμα) δεν είναι στρατός και δεν λειτουργεί με διαταγές. Νομίζω ότι κανένας σχηματισμός και καμία ομαδική προσπάθεια δεν πρόκειται να πάει μπροστά χωρίς πειθαρχεία και οργάνωση. Και αυτό εννοώ όταν λέω ότι το κόμμα πρέπει να λειτουργήσει έτσι ούτως ώστε το αποτέλεσμα να είναι το καλύτερο δυνατό», ανέφερε, σημειώνοντας ότι οι θέσεις των μελών και οι αποφάσεις των οργάνων είναι σεβαστές και «ό,τι χρειάζεται να περνάει μέσα από τα όργανα, θα περνάει μέσα από τα όργανα».

Όπως εξήγησε, αυτή τη στιγμή υπάρχουν αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν γρήγορα και «είναι θέμα ταχύτητος».

Παράλληλα, τόνισε ότι ο πρόεδρος του κόμματος έχει τον κύριο λόγο σε αυτή την υπόθεση καθώς αναλαμβάνει την ευθύνη του πού θα πάει το κόμμα.

Αστεία η θέση ότι ο Στ. Κασσελάκης δεν έχει πολιτικές θέσεις

Κληθείς να απαντήσει τι ήταν αυτό που τον έκανε να πιστέψει στον Στέφανο Κασσελάκη, καθώς ήταν από τους πρώτους που τάχθηκαν στο πλευρό του, ο κ. Αποστολάκης ανέφερε ότι είδε κάτι «πάνω στη δουλειά». «Στην περίοδο της προεκλογικής καμπάνιας δουλέψαμε μαζί, κάναμε μία πολύ σοβαρή περιοδεία, μιλήσαμε αρκετά, ήξερα ποιος είναι, αλλά είδα ότι είναι ένας άνθρωπος που μπορεί να κάνει πράγματα, μπορεί να κουβαλήσει και να φέρει μία καινούρια ελπίδα, όπως είδατε. Προσελκύει κόσμο, είναι αρκετά επικοινωνιακός», πρόσθεσε.

Επίσης, σχολιάζοντας την κριτική που δέχεται ότι εστιάζει στην επικοινωνία ενώ στερείται πολιτικής ουσίας, ο κ. Αποστολάκης δήλωσε πως αν κοιτάξουμε την διαδρομή του, πώς έχει κινηθεί στον επαγγελματικό χώρο και την εμπλοκή του στα κοινά στις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι τώρα «δείχνουν ότι είναι αξιόλογος και στον επαγγελματικό χώρο. Η προσπάθεια να του καταλογιστεί ότι δεν έχει πολιτικές θέσεις και γνώσεις για τα δρώμενα της Ελλάδας νομίζω ότι είναι εκτός πραγματικότητας», είπε.

«Ειδικά ο αρχηγός κόμματος πλαισιώνεται από μία ομάδα, η οποία τον βοηθάει να αποκτήσει τις γνώσεις που ενδεχομένως να πρέπει να συμπληρωθούν και να του κάνει τις ανάλογες κινήσεις ούτως ώστε να μην υπάρχει θέμα. Κανείς δεν είναι παντογνώστες, ούτε κανείς τα ήξερε όλα αυτά τα θέματα προτού ξεκινήσει να τα διαχειρίζεται», συμπλήρωσε. «Άρα η θέση ότι δεν έχει πολιτικές θέσεις είναι αστεία και αυτά θα φανούν γιατί θα ξεκινήσει να παίρνει θέσεις», κατέληξε.

Στόχος η διεύρυνση

Επιπλέον, σε μια προσπάθεια να ξεκαθαρίσει προς τα πού θα κινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ υπό την ηγεσία του κ. Κασσελάκη, αν δηλαδή θα κινηθεί προς την κεντροαριστερά, ο κ. Αποστολάκης ανέφερε ότι το κόμμα διευρύνεται και ανοίγει τον χώρο για περισσότερο προοδευτικό κόσμο, εστιασμένο στο κέντρο και την κεντροαριστερά. Αυτό «είναι κάτι που ο ΣΥΡΙΖΑ το έκανε δειλά δειλά και στην προηγούμενη κατάσταση, όμως δεν έφτασε στο σημείο που θα έπρεπε».

Απαραίτητη η επαφή με τον Αλέξη Τσίπρα

Τέλος, όσον αφορά τον Αλέξη Τσίπρα και το ενδεχόμενο να έχει ρόλο στη νέα εποχή του κόμματος, ο κ. Αποστολάκης είπε ότι ο πρώην αρχηγός του κόμματος «έχει πολύ σημαντικό ρόλο καθώς είναι ο άνθρωπος που δημιούργησε το ΣΥΡΙΖΑ και κουμαντάρισε τόσο καιρό όλο αυτό το δυναμικό. Έχει απίστευτη εμπειρία και χειρίστηκε πολύ σοβαρά θέματα σε πολύ δύσκολους καιρούς. Επομένως η επαφή του κ. Τσίπρα με τον καινούριο πρόεδρο είναι απαραίτητη. Η σχέση του άλλωστε είναι εξαιρετική και ο κ. Κασσελάκης σέβεται ιδιαίτερα την θέση και την προσωπικότητα του κ. Τσίπρα, επομένως πιστεύω ότι είναι μία σταθερά που μπορεί να συνεχίσει να βοηθάει».

Πηγή