Από την έντυπη έκδοση

Της Σοφίας Εμμανουήλ
semm@naftemporiki.gr

Στοχευμένα μέτρα στήριξης ζητούν επαγγελματίες της εστίασης, που σχολιάζουν με απογοήτευση τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για την επανεκκίνηση της αγοράς αμέσως μετά τις αργίες του Πάσχα και υπογραμμίζουν ότι δε διαθέτουν την αναγκαία ρευστότητα για την τροφοδοσία των καταστημάτων τους.

Διεκδικούν μεταξύ άλλων επιδότηση των χρεών προς το Δημόσιο και απελευθέρωση του ωραρίου στα καταστήματά τους. Απευθύνονται δε με αιχμές στον πρωθυπουργό υποδεικνύοντας ως εργαλείο το άρθρο 388 Α.Κ., για την απρόβλεπτη μεταβολή συνθηκών περιγράφοντας τη ζοφερή πραγματικότητα που ζουν.

«Το ίδιο το Σύνταγμα περιγράφει την κατάσταση ανωτέρας βίας, άλλωστε και εσείς δημόσια παραδεχθήκατε ότι είμαστε σε πόλεμο με έναν αόρατο εχθρό, συμβουλευτείτε τους νομικούς σας» σημειώνουν, προτείνοντας τη θέσπιση σε όλη την επικράτεια Δικαιοστασίου (ένα είδος μορατόριουμ που στη νομική ορολογία σημαίνει προσωρινή αναστολή δικαστικών πράξεων), σημειώνοντας ότι έχει γίνει κι άλλες φορές στο ελληνικό κράτος. 

Επιστολή ΚΕΕ

Με ανοιχτή επιστολή στον πρωθυπουργό ο Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης (ΚΕΕ) περιγράφει τη ζοφερή πραγματικότητα που ζουν οι επιχειρηματίες, τους κινδύνους για τη βιωσιμότητα του κλάδου και τις θέσεις εργασίας και ζητούν διαβούλευση δεδομένου ότι, όπως λένε, έβαλαν καθολικά «πλάτη» στα lockdowns παρά το γεγονός ότι το Σύνταγμα προβλέπει ισομερές φορτίο σε όλους τους Έλληνες.

Οι επαγγελματίες εγκαλούν τον πρωθυπουργό γιατί αποφάσισε άλλη μια φορά χωρίς τους εκπροσώπους του κλάδου, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι αυτό το άνοιγμα θα είναι πιο επώδυνο από το lockdown γιατί δεν έχει κανένα σχέδιο. «Είχατε εξαγγείλει ένα ποσόν επανεκκίνησης για τις επιχειρήσεις μας, χωρίς το οποίο αδυνατούμε να ανοίξουμε. Με ποια λογική ανοίγετε τα καταστήματα εστίασης την επομένη του Πάσχα, χωρίς τη δυνατότητα φρέσκων προμηθειών και εφοδιασμού, αφού έχουν προηγηθεί τουλάχιστον τρεις αργίες; Δεν υπάρχει καμία περίπτωση βιωσιμότητας με λιγοστά τραπεζάκια σε εξωτερικούς χώρους, άλλωστε οφείλουμε οι περισσότεροι από εμάς τα τέλη για τα τραπεζοκαθίσματα του 2020 και μάλιστα με 100% προσαύξηση, γιατί δεν φροντίσατε με μια παρέμβασή σας να μας απαλλάξετε από αυτό το οικονομικό βάρος, πράγμα που έχουμε ζητήσει κατ’ επανάληψη από τον Δήμο της Αθήνας» συνεχίζει η ανακοίνωση.

Δικαίωμα αναστολής 

Οι επαγγελματίες του Κύκλου προτείνουν να ανοίξουν παράλληλα και οι εσωτερικοί χώροι με επίδειξη self test από τους πελάτες στη μισή δυναμικότητα από αυτήν που αναγράφεται στην άδεια λειτουργίας. Σε κάθε περίπτωση το κατάστημα πρέπει να διατηρεί το δικαίωμα της επιλεκτικής αναστολής, αν κρίνει ότι είναι ασύμφορη η λειτουργία μόνο των εξωτερικών χώρων με παράλληλο επίδομα αναστολής και προς τους ιδιοκτήτες, διότι είμαστε και εμείς φυσικά πρόσωπα.

Οι επαγγελματίες αναφέρονται επίσης στο γεγονός ότι το άνοιγμα τους βρίσκει καταχρεωμένους, ενώ έχουν προτείνει πλήρη επιδότηση των χρεών προς το Δημόσιο του 2020 και του α’ εξαμήνου του 2021 (ΙΚΑ, ΕΦΚΑ, τέλος επιτηδεύματος). Επίσης αναφορικά με το θέμα της «πλατείας» σημειώνεται ότι δεν αντιμετωπίζεται χωρίς παράλληλη απελευθέρωση του ωραρίου.

Εν κατακλείδι, η πρόταση στον πρωθυπουργό είναι να συνεδριάσουν οι αρμόδιες επιτροπές και να γίνει μια διαβούλευση με την παρουσία συλλογικοτήτων από την εστίαση, ώστε να αποκτήσει ο ίδιος μια σαφή εικόνα της πραγματικότητας.

Πηγή