Οι Ρεπουμπλικανοί Γερουσιαστές πιέζουν τον Τζο Μπάιντεν να υποστηρίξει ένα σχέδιο οικονομικής στήριξης της πληγείσας αμερικανικής οικονομίας, ύψους 600 δισ. δολαριων και όχι 1,9 τρισ. όπως έχει προκριθεί. Μια ομάδα 10 μετριοπαθών Ρεπουμπλικανών γερουσιαστών των ΗΠΑ προέτρεψε κ.  Μπάιντεν την Κυριακή να επανεξετάσει το πακέτο βοήθειας COVID-19 ύψους 1,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, λέγοντας ότι ήθελαν μια συνάντηση για να συζητήσουν έναν συμβιβασμό που θα μπορούσε να κερδίσοει ταχεία διμερή υποστήριξη.

Σε επιστολή προς τον κ. Μπάιντεν, η Σούζαν Κόλινς, η Λίζα Μουρκόφσκι, ο Μιτ Ρόμνεϊ και επτά άλλοι γερουσιαστές δήλωσαν ότι θα παρουσιάσουν τη Δευτέρα την πρότασή τους για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού.

Η αποδοχή του πακέτου Μπάιντεν για την υποστήριξη ατόμων και επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία θα αποτελέσει πρώιμο τεστ για την υπόσχεση του νέου προέδρου των ΗΠΑ να εργαστεί πέρα ​​από πολιτικές πεποιθήσεις και διαφορές.

Ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι, που έχουν χάσει τον έλεγχο της Γερουσίας, αμφισβήτησαν το κόστος, ενώ άλλοι προέτρεψαν πιο στοχευμένα μέτρα.

«Η πρότασή μας αντικατοπτρίζει πολλές από τις δηλωμένες προτεραιότητές σας, και με την υποστήριξή σας, πιστεύουμε ότι αυτό το σχέδιο θα μπορούσε να εγκριθεί γρήγορα από το Κογκρέσο με διμερή υποστήριξη», έγραψε η ομάδα.

Ο Ρομ Πόρτμαν, ο οποίος ανακοίνωσε ότι δεν θα επιδιώξει επανεκλογή το 2022, υπέγραψε επίσης την επιστολή, η οποία ανέφερε ότι η ομάδα επιθυμεί να «συνεργαστεί καλή τη πίστει» με τη νέα διοίκηση.

Προσφέροντας μερικές λεπτομέρειες, ανέφεραν ότι το σχέδιό τους απηχούσε το αίτημα του κ. Μπάιντεν για περισσότερη χρηματοδότηση για την ενίσχυση εμβολίων και τεστ, καθώς και υποστήριξη για σχολεία και κέντρα φροντίδας παιδιών, αλλά είπε ότι το σχέδιό τους θα περιλαμβάνει πιο στοχευμένη βοήθεια για οικογένειες που έχουν ανάγκη και πρόσθετα κεφάλαια για μικρές επιχειρήσεις . Δεν έδωσαν συνολικό κόστος για το συμβιβαστικό νομοσχέδιο.

Το Κογκρέσο, που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς, πρόκειται να συγκληθεί αυτήν την εβδομάδα αναφορικά με το σχέδιο του κ. Μπάιντεν. Η πανδημία έχει κοστίσει τη ζωή περισσότερους από 430.000 ανθρώπους στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μία θλιβερή παγκόσμια πρωτιά σε κρούσματα COVID-19 και θανάτους σε μεγάλο βαθμό. Η διοίκηση του κ. Μπάιντεν επιδιώκει να αυξήσει τις καθυστερημένες προσπάθειες εμβολιασμού καθώς εμφανίζονται νέες προβληματικές παραλλαγές του νέου κορωνοϊού.

Ορισμένοι μετριοπαθείς Δημοκρατικοί προέτρεψαν επίσης αλλαγές στο πακέτο Μπάιντεν, ενώ περισσότεροι φιλελεύθεροι Δημοκρατικοί έχουν πιέσει για περισσότερες δαπάνες και άλλες παροχές , όπως μια ομοσπονδιακή αύξηση των κατώτατων μισθών στα 15 δολάρια την ώρα – υπερδιπλασιάζοντας τα τρέχοντα 7,25 δολάρια και την ώρα.

Ο γερουσιαστής Τζον Τέστερ, Δημοκρατικός από τη Μοντάνα, δήλωσε στο πρόγραμμα «State of the Union» του CNN ότι η επιστολή των Ρεπουμπλικανών ήταν «ένα θετικό σημάδι ότι οι δύο πλευρές θέλουν να συνεργαστούν».

Με τη διάσπαση της Γερουσίας 50-50 και την Αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις να κρίνει μια ενδεχόμενη ισοψηφία, οι Δημοκρατικοί σκέφτονται να χρησιμοποιήσουν ένα κοινοβουλευτικό εργαλείο που ονομάζεται «συμφιλίωση» που θα επέτρεπε στην αίθουσα να εγκρίνει το νομοσχέδιο με απλή πλειοψηφία. Σύμφωνα με τους κανόνες της Γερουσίας, η νομοθεσία απαιτεί συνήθως 60 ψήφους για να εγκριθεί.

naftemporiki. gr με πληροφορίες από το Reuters

Πηγή