Από την έντυπη έκδοση

Των Φάνη Ζώη και Γιώργου Χατζηλίδη​

Το άνοιγμα του λιανεμπορίου μπορεί να δώσει τη λύση και να αποτελέσει μια ασφαλή βαλβίδα οικονομικής και κοινωνικής εκτόνωσης, υποστηρίζει ο εμπορικός κόσμος, έχοντας στο πλευρό του αυτή τη φορά και τους επιστήμονες, οι οποίοι τάσσονται υπέρ της επανεκκίνησης της λειτουργίας του λιανεμπορίου, προκρίνοντας το άνοιγμα κατ’ αρχάς των μικρών καταστημάτων λιανικής, εκτιμώντας ότι εμπορικά κέντρα και μεγάλα καταστήματα πρέπει να ανοίξουν σε δεύτερη φάση.

Με τη ζημιά της πανδημίας, που έφτασε τα 10 δισ. ευρώ συνολικά το 2020 και ειδικότερα τα 4,5 δισ. ευρώ στο λιανεμπόριο, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών (ΕΣΑ) Σταύρος Καφούνης σε διαδικτυακή συνέντευξη εξέφρασε την ανάγκη του εμπορικού κόσμου να καλύψει σταδιακά τις ζημιές εν όψει της εορταστικής αγοράς του Πάσχα. Στην κατεύθυνση ενός μοντέλου ανοίγματος της αγοράς από Δευτέρα, 5 Απριλίου, με επανεκκίνηση πρώτα μικρών καταστημάτων, για ένα μικρό πιλοτικό διάστημα, ώστε να δοκιμαστούν και τα νέα μέτρα, τοποθετήθηκαν ο καθηγητής του ΑΠΘ Δ. Σαρηγιάννης, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Θ. Εξαδάκτυλος -που συμμετέχει και στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων- και ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Εντατικής Θεραπείας, Θ. Βασιλακόπουλος, που συμμετείχαν στη συνέντευξη.

Δύσκολη η επόμενη μέρα

Στο ίδιο μήκος κύματος, ως πρώτη ανάσα χαρακτηρίζει το άνοιγμα της αγοράς από την ερχόμενη Δευτέρα ο εμπορικός κόσμος της Θεσσαλονίκης, έπειτα από σχεδόν έναν μήνα ολικού lockdown, ωστόσο ο προβληματισμός για την επόμενη μέρα της αγοράς, μετά τα άνοιξε-κλείσε των τελευταίων 12 μηνών και της παρατεταμένης αναδουλειάς, παραμένει μεγάλος. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ) Παντελή Φιλιππίδη, η επανεκκίνηση του λιανεμπορίου, έστω και με όρους, την ώρα που σημειώνεται νέα έκρηξη κρουσμάτων απλώς επιβεβαιώνει ότι το κλείσιμο των καταστημάτων ήταν μία λανθασμένη απόφαση, ειδικά σε ό,τι αφορά το 2021, καθώς, όπως λέει ο ίδιος, δεν προκύπτει ότι η λειτουργία της αγοράς αποτελεί επιβαρυντικό παράγοντα στην πανδημία.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τον ΕΣΘ, η μικρή επιχειρηματικότητα έχει να ανέβει το επόμενο διάστημα έναν Γολγοθά, καθώς το μείζον πρόβλημα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι έμποροι είναι η έλλειψη ρευστότητας, ενώ απευθύνει δραματική έκκληση στην κυβέρνηση για νέα -πραγματικά γενναία- μέτρα που θα δώσουν ρευστότητα στις επιχειρήσεις.

Πηγή