Ρεκόρ πωλήσεων και κερδών παρουσιάζουν οι εταιρείες που βρίσκονται στο επίκεντρο του παγκόσμιου εμπορίου σιτηρών  εν μέσω εκτίναξης των τιμών των τροφίμων σε όλο τον κόσμο, εγείροντας ανησυχίες για κερδοσκοπία και εμποδια στην πρόσβαση των φτωχώτερων κρατών σε βασικά προϊόντα.

Φιλανθρωπικές οργανώσεις μάλιστα ζητούν την επιβολή έκτακτων φόρων, αναφέρει ο Guardian.

Οι τέσσερις κορυφαίοι έμποροι σιτηρών στον κόσμο, οι οποίο προβλέπουν ότι η ζήτηση θα ξεπεράσει την προσφορά τουλάχιστον μέχρι το 2024, κάτι που είναι πιθανό να οδηγήσει σε ακόμη υψηλότερες πωλήσεις και κέρδη τα επόμενα δύο χρόνια.

Οι τιμές των τροφίμων έχουν αυξηθεί περισσότερο από 20% φέτος, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ.

 Τέσσερις εταιρείες – η Archer-Daniels-Midland Company, η Bunge, η Cargill και ο Louis Dreyfus, γνωστές και ως ABCD  απο τα αρχικά τους– ελέγχουν περίπου το 70-90% του παγκόσμιου εμπορίου σιτηρών.

 «Οι παγκόσμιες αγορές σιτηρών είναι ακόμη πιο συγκεντρωμένες από τις αγορές ενέργειας και ακόμη λιγότερο διαφανείς, επομένως υπάρχει τεράστιος κίνδυνος κερδοσκοπίας», δήλωσε o Olivier De Schutter, συμπρόεδρος του IPES-Food (η Διεθνής Ομάδα Εμπειρογνωμόνων για τα Αειφόρα Συστήματα Τροφίμων) και ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για την ακραία φτώχεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Από την άλλη, ο Τζον Ρότζερς, αναλυτής στην υπηρεσία αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας της Moody’s, είπε ότι δεν είναι έκπληξη το γεγονός ότι οι περιορισμοί της προσφοράς και η ανάκαμψη της ζήτησης αύξησαν τις τιμές των τροφίμων και οδήγησαν σε υψηλότερα κέρδη.

 «Δεν νομίζω ότι οι εταιρείες συνομωτούν», είπε,  «Δεν νομίζω ότι ενεργούν ανήθικα – δεν αυξάνουν σκόπιμα τις τιμές».

Ωστόσο, μια μη δημοσιευμένη ανάλυση μίας ΜΚΟ, που έχει στα χέρια του ο \ Guardian, υποδηλώνει ότι ορισμένες εταιρείες τροφίμων αυξάνουν τα περιθώρια κέρδους τους. 

Η ανάλυση διαπίστωσε ότι η Archers-Daniels-Midland αύξησε το περιθώριο κέρδους της στο 4,46% το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, από 3,65% το ίδιο τρίμηνο το 2021 και το περιθώριο της Cargill αυξήθηκε από 2,5% πέρυσι σε 3,2% φέτος.

naftemporiki.gr

Πηγή