Από την έντυπη έκδοση

Του Φάνη Ζώη
fzois@naftemporiki.gr

Αξιοποιώντας τη δυνατότητα των ΕΛΤΑ για παραδόσεις σε όλη την επικράτεια, ενεργοποιώντας ταχύτερες υπηρεσίες, με παρακολούθηση της πορείας της παραγγελίας μέχρι την πόρτα του πελάτη και με χαμηλότερο κόστος, ο αμερικανικός κολοσσός του ηλεκτρονικού εμπορίου, Amazon, προχώρησε σε συμφωνία με τα Ελληνικά Ταχυδρομεία.

Συγκεκριμένα, τα ΕΛΤΑ ανέλαβαν τη διανομή των προϊόντων της Amazon στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας και ειδικότερα το «τελευταίο μίλι», δηλαδή την παράδοση των εμπορευμάτων στον τελικό προορισμό από τα αεροδρόμια, τους σταθμούς οχημάτων ή τα λιμάνια.

Η επίτευξη της συμφωνίας αναμένεται να ενισχύσει τη δραστηριότητα των ΕΛΤΑ σε μια περίοδο που η εταιρεία βρίσκεται σε φάση μετασχηματισμού. Το πλάνο εξυγίανσης προχωρά κανονικά μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος εθελουσίας εξόδου και πλέον μπαίνει στη φάση της αναδιάρθρωσης της οργανωτικής δομής και αναδιοργάνωσης του δικτύου. Η ολοκλήρωση του προγράμματος εθελούσιας εξόδου, μέσα στον Μάιο, ύψους 140 εκατ. ευρώ, θα αποφέρει μεγάλη μείωση του λειτουργικού κόστους, αλλάζοντας τελείως την οικονομική δομή του οργανισμού.

Μέχρι πρότινος η Amazon χρησιμοποιούσε για τις παραδόσεις αυτές άλλες εταιρείες ταχυμεταφορών, όπως UPS, DHL, Courier Center, τις οποίες και θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί, που όμως δεν κάλυπταν όλη τη χώρα. Ωστόσο, η αλματώδης ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου που πυροδότησε και στην Ελλάδα η πανδημία και τα lockdowns διεύρυνε το πελατολόγιο της Amazon σε ολόκληρη τη χώρα, ακόμα και σε απομακρυσμένα σημεία, καθιστώντας την ανάγκη μιας τέτοιας συνεργασίας αναγκαία.

Τέλος, η συμφωνία με τα ΕΛΤΑ είναι μία από τις κινήσεις της αμερικανικής εταιρείας το τελευταίο ενάμιση έτος στην Ελλάδα, με τις πληροφορίες να επανέρχονται για υλοποίηση σχεδίου με στόχο να αποτελέσει η χώρας μας έδρα του κόμβου των ψηφιακών υπηρεσιών της Amazon στην ευρύτερη περιφέρεια της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Πηγή