Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, εξέφρασε την «βαθιά προσωπική του εκτίμηση για τον Σίσι της Αιγύπτου, τον Νετανιάχου του Ισραήλ και την ηγεσία του ΟΗΕ» που επέτρεψαν τη διέλευση στη Γάζα, λέει ο Λευκός Οίκος.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν δεσμευμένες να διασφαλίσουν ότι οι άμαχοι στη Γάζα θα συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση σε τρόφιμα, νερό, ιατρική περίθαλψη και άλλη βοήθεια, χωρίς εκτροπή από τη Χαμάς», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

«Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με όλες τις πλευρές για να διατηρήσουμε σε λειτουργία το συνοριακό πέρασμα της Ράφας ώστε να καταστεί δυνατή η συνεχής μεταφορά της βοήθειας που είναι επιβεβλημένη για την ευημερία των πολιτών της Γάζας», δήλωσε σε ανακοίνωση μετά τη διέλευση της πρώτης αυτοκινητοπομπής με ανθρωπιστική βοήθεια από το συνοριακό πέρασμα της Ράφας.

Ο Μπάιντεν κάλεσε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές στη σύγκρουση να συνεχίσουν να επιτρέπουν την είσοδο της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία τελεί υπό πολιορκία.

«Ήμουν σαφής ήδη από την αρχή της κρίσης αυτής, τόσο στις επίσημες δηλώσεις μου όσο και στις κατ΄ ιδίαν συνομιλίες: η ανθρωπιστική βοήθεια είναι μια καθοριστικής σημασίας και επείγουσα ανάγκη και η μεταφορά της πρέπει να συνεχιστεί», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος.

Είπε επίσης ότι η Ουάσινγκτον συνεργάζεται με το Ισραήλ και την Αίγυπτο για να «διευκολύνει τη δυνατότητα των Αμερικανών πολιτών και των στενότερων μελών της οικογένειάς τους να βγουν με ασφάλεια από τη Γάζα» μέσω της Αιγύπτου.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters, Aljazeera

Πηγή