Οι φαρμακοβιομηχανίες Pfizer, BioNTech και Moderna αναμένεται να αποκομίσουν δισεκατομμύρια δολάρια από τα πλάνα για μια τρίτη ενισχυτική δόση εμβολίου κατά της Covid-19 σε μια αγορά που θα μπορούσε να ανταγωνιστεί τις ετήσιες πωλήσεις των 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τα εμβόλια της γρίπης για τα επόμενα χρόνια, λένε αναλυτές και επενδυτές υγειονομικής περίθαλψης.

Για αρκετούς μήνες, οι εταιρείες δήλωσαν ότι αναμένουν ότι τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα θα χρειαστούν μια επιπλέον δόση των εμβολίων τους για να διατηρήσουν την προστασία με την πάροδο του χρόνου και να «αποκρούσουν» νέες παραλλαγές του κορωνοϊού.

Τώρα, μια αυξανόμενη λίστα κυβερνήσεων, συμπεριλαμβανομένης της Χιλής, της Γερμανίας και του Ισραήλ, αποφάσισαν να προσφέρουν ενισχυτικές δόσεις σε ηλικιωμένους πολίτες ή ανοσοκατεσταλμένα άτομα απέναντι στην ταχεία εξάπλωση της παραλλαγής Δέλτα.

Αργά την Πέμπτη, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ ενέκρινε μια ενισχυτική δόση εμβολίων από την Pfizer και την Moderna για άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Η Pfizer, μαζί με τον Γερμανό συνεργάτη της BioNTech, και τη Moderna έχουν κερδίσει μαζί πάνω από 60 δισεκατομμύρια δολάρια σε πωλήσεις των εμβολίων τους μόλις το 2021 και το 2022. Οι συμφωνίες περιλαμβάνουν την προμήθεια των δύο πρώτων δόσεων των εμβολίων τους καθώς και δισεκατομμύρια δολάρια για πιθανή ενισχυτική δόση σε πιο πλούσια κράτη.

Άνω των 6,6 δισ. δολ. τα κέρδη των Pfizer/BioNTech για το 2023

Προχωρώντας, οι αναλυτές έχουν προβλέψει έσοδα άνω των 6,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το πλάνο Pfizer/BioNTech και 7,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη Moderna το 2023, κυρίως από ενισχυτικές πωλήσεις. Αναμένουν την ετήσια αγορά να ρυθμίζεται σε περίπου 5 δισεκατομμύρια δολάρια ή υψηλότερα, με επιπλέον φαρμακοβιομηχανίες να ανταγωνίζονται για αυτές τις πωλήσεις.

Οι κατασκευαστές εμβολίων λένε ότι τα στοιχεία για μείωση των επιπέδων αντισωμάτων σε εμβολιασμένα άτομα μετά από έξι μήνες, καθώς και το αυξανόμενο ποσοστό νέων λοιμώξεων σε χώρες που πλήττονται από την παραλλαγή Delta, υποστηρίζουν την ανάγκη για ενισχυτικές δόσεις.

Ορισμένα πρώιμα δεδομένα υποδηλώνουν ότι το εμβόλιο Moderna, το οποίο παρέχει υψηλότερη δόση στην αρχή, μπορεί να είναι πιο ανθεκτικό από αυτό της Pfizer, αλλά χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να διαπιστωθεί εάν αυτό επηρεάζεται από την ηλικία ή την υποκείμενη υγεία των εμβολιασμένων.

Ως αποτέλεσμα, δεν είναι σαφές πόσοι άνθρωποι θα χρειαστούν ενισχυτικές δόσεις και πόσο συχνά. Το δυναμικό κέρδους των ενισχυτικών βολών μπορεί να περιορίζεται από τον αριθμό των ανταγωνιστών που εισέρχονται στην αγορά. Επιπλέον, ορισμένοι επιστήμονες αμφισβητούν εάν υπάρχουν αρκετά στοιχεία ότι χρειάζονται οι αναμνηστικές δόσεις, ιδιαίτερα για νεότερους, υγιείς ανθρώπους. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζήτησε από τις κυβερνήσεις να σταματήσουν τις αναμνηστικές δόσεις έως ότου περισσότεροι άνθρωποι παγκοσμίως λάβουν τις πρώτες.

Η αγορά θα μοιάζει περισσότερο με την επιχείρηση εμβολιασμού κατά της γρίπης, η οποία διανέμει περισσότερες από 600 εκατομμύρια δόσεις ετησίως. Τέσσερις ανταγωνιστές χώρισαν την αμερικανική αγορά γρίπης, η οποία είναι η πιο προσοδοφόρα και αντιπροσωπεύει περίπου το ήμισυ των παγκόσμιων εσόδων, σύμφωνα με τον Dave Ross, στέλεχος της μονάδας εμβολίων της γρίπης της CSL Seqirus.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Reuters

Πηγή