Οι κορυφαίοι συνεργάτες του προέδρου Τζο Μπάιντεν πιέζουν τον ΟΠΕΚ και τους συμμάχους του που παράγουν πετρέλαιο να ενισχύσουν την παραγωγή σε μια προσπάθεια να καταπολεμήσουν τις αυξανόμενες τιμές της βενζίνης που θεωρούν απειλή για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Μπάιντεν, Τζέικ Σάλιβαν, επέκρινε τους μεγάλους παραγωγούς πετρελαίου στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας, για την ανεπαρκή, όπως είπε, ακατέργαστη παραγωγή μετά την παγκόσμια πανδημία COVID-19.

«Σε μια κρίσιμη στιγμή της παγκόσμιας ανάκαμψης, αυτό δεν αρκεί», ανέφερε.

Η ασυνήθιστη δήλωση αύξησε τις διεθνείς πιέσεις και έρχεται καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να περιορίσει μια σειρά αυξανόμενων τιμών σε όλη την οικονομία που έχουν τροφοδοτήσει τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό.

Ο κ. Μπάιντεν κατέστησε την οικονομική ανάκαμψη από την ύφεση που προκλήθηκε από την πανδημία ως βασική προτεραιότητα για τη διοίκησή του.

Η διοίκηση πιέζει τις χώρες εντός του ΟΠΕΚ+, «σχετικά με τη σημασία των ανταγωνιστικών αγορών στον καθορισμό των τιμών», δήλωσε ο Σάλιβαν.

«Το υψηλότερο κόστος βενζίνης, αν αφεθεί ανεξέλεγκτο, μπορεί να βλάψει τη συνεχιζόμενη παγκόσμια ανάκαμψη», πρόσθεσε. «Ο ΟΠΕΚ+ πρέπει να κάνει περισσότερα για να υποστηρίξει την ανάκαμψη».

Το διεθνές δείκτη αναφοράς αργού πετρελαίου Brent διαπραγματεύεται σήμερα Τετάρτη στα 69 δολάρια/βαρέλι.

Αυτό είναι χαμηλότερο από τις τιμές άνω των 77 δολαρίων στις αρχές Ιουλίου, αλλά εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει αύξηση σχεδόν ενός τρίτου από τις αρχές του έτους.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Reuters

Πηγή