Εκατό ημέρες στο θρόνο έκλεισε σήμερα ο 74χρονος βασιλιάς Κάρολος της Μεγάλης Βρετανίας μετά τον θάνατο της μητέρας του βασίλισσας Ελισάβετ Β’ και σχεδόν όλοι συμφωνούν: Οι πρώτες 100 μέρες του νέου βασιλιά δεν θα μπορούσαν να έχουν πάει …καλύτερα.

Ο Κρέγκ Πρέσκοτ, παρατηρητής της βρετανικής μοναρχίας, λέει στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων  ότι έχει ήδη απαντηθεί το ερώτημα πώς θα ήταν η Βρετανία με έναν νέο μονάρχη, μετά από 70 χρόνια υπό μια βασίλισσα: Ο Κάρολος ως μονάρχης, έχει ήδη γνωρίσει δύο πρωθυπουργούς στη Ντάουνινγκ Στριτ, του έχουν πετάξει αυγά, πρέπει να ακούει αγόγγυστα και σχεδόν καθημερινά τις αναφορές για το ρήγμα στη Βασιλική οικογένεια, ενώ την ίδια ώρα η Βρετανία συγκλονίζεται από ένα πρωτοφανές απεργιακό κύμα, καθώς ο υψηλός πληθωρισμός κατατρώει την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων.

Ως «Αιώνιος Πρίγκηπας», ο Κάρολος έβλεπε τους συμπατριώτες τους για πολλά χρόνια να του χαμογελούν, παρά να τον παίρνουν στα σοβαρά. Αυτό οφειλόταν επίσης στο γεγονός ότι απάτησε την πρώην σύζυγό του Νταϊάνα, η οποία ήταν δημοφιλής στον κόσμο – αλλά τώρα -εδώ και 17 χρόνια -είναι παντρεμένος με την αγαπημένη του Καμίλα.

Ο Κάρολος είχε δεκαετίες να προετοιμαστεί για το θρόνο. Το γεγονός ότι απολάμβανε μια ορισμένη ελευθερία στη σκιά του στέμματος θα μπορούσε κάλλιστα να τον είχε ωφελήσει, λέει ο Πρέσκοτ, πρώην συντάκτης της εφημερίδας Daly Mail . Μετά τον θάνατο της μητέρας του, έθεσε το καθήκον να είναι βασιλιάς πάνω από την προσωπική του θλίψη, τονίζει. «Πολλοί άνθρωποι εξεπλάγησαν πόσο ομαλή ήταν η μετάβαση. «Ο άτυχος κληρονόμος μετατράπηκε σε αξιοπρεπή μονάρχη  και αρχηγό του κράτους της Μεγάλης Βρετανίας», επαινούν οι New York Times.

Το ξεκίνημα του νέου βασιλιά θεωρείται αξιοπρεπές. Το βράδυ της πρώτης του ημέρας στην εξουσία, ο Κάρολος  ανανέωσε την υπόσχεση της μητέρας του για δια βίου υπηρεσία στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτη η υπόσχεση διέλυσε κάθε φήμη ότι θα νέο ήταν απλώς τοποτηρητής για τον μεγαλύτερο γιο του Γουίλιαμ.Από το τέλος της περιόδου πένθους επιδίωξε ενεργά την επαφή με τους υπηκόους του ως βασιλιάς.

Η πρώτη Χριστουγεννιάτικη κάρτα

Τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ δημοσίευσαν μάλιστα τη φωτογραφία για την πρώτη Χριστουγεννιάτικη κάρτα του βασιλιά Καρόλου ως μονάρχης. Δείχνει τον 74χρονο βασιλιά μαζί με την 75χρονη σύζυγό του Καμίλα  στους Αγώνες Braemar στη Σκωτία .

Το Braemar Gathering είναι μια γιορτή παραδοσιακών σκωτσέζικων παιχνιδιών, αθλημάτων και χορών  στο ομώνυμο χωριό περίπου 100 χλμ δυτικά του Aμπερντίν, δίπλα στη θερινή κατοικία του Βασιλιά,το Μπαλμόραλ. Η φωτογραφία που επέλεξαν ο Κάρολος και η Καμίλα τραβήχτηκε στις 3 Σεπτεμβρίου, λίγο πριν ανέβει στον θρόνο. Η βασίλισσα Ελισάβετ Β’, η οποία έχασε την εκδήλωση για πρώτη φορά στα 70 χρόνια της βασιλείας της, πέθανε λίγες μέρες αργότερα.

Δεν υπάρχει σχεδόν μέρα που ο Κάρολος να μην εμφανίζεται δημόσια. Έκανε το Παλάτι του Μπάκιγχαμ στο Λονδίνο  ξανά το κέντρο της μοναρχίας αφού η βασίλισσα -και λόγω της πανδημίας- μετά βίας έφευγε από το Κάστρο του Ουίνδσορ. « Με τον Κάρολο, ο προσανατολισμός της βασιλικής οικογένειας έχει επίσης μετατοπιστεί, είπε ο Πρέσκοτ. «Τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ επιστρέφουν στο κέντρο της μοναρχίας». Ο Κάρολος πλέον χρησιμοποιεί τακτικά το Παλάτι του Λονδίνου ξανά, για παράδειγμα για την εβδομαδιαία ακρόαση του πρωθυπουργόυ Ρίσι Σουνάκ .Ο Κάρολος έχει ραντεβού στη χώρα σχεδόν κάθε μέρα. «Βλέπουμε ένα άνοιγμα της μοναρχίας. Βλέπουμε τον βασιλιά στον δρόμο»λέει ο Πρέσκοτ. Η επαφή με τους θεατές φαίνεται χαλαρή. Σε αντίθεση με το πρωτόκολλο, ο Κάρολος μερικές φορές αφήνει να τον αγκαλιάσουν.

Ο Κάρολος Γ’, που θα στεφθεί επισήμως  τον Μάιο, δεν είναι πάντως τόσο δημοφιλής όσο η μητέρα του, η οποία λατρεύτηκε  από πολλούς Βρετανούς. Μετά τον θάνατο της Ελισάβετ Β’ τον Σεπτέμβριο, τα ποσοστά δημοτικότητάς του Καρόλου έχουν όμως  αυξηθεί. Μόλις πριν από λίγα χρόνια, η δέσμευσή του για το περιβάλλον και τη φύση θεωρήθηκε ως πράσινη ιδιοτροπία – αυτό έχει αλλάξει το αργότερο με την επίγνωση της κλιματικής κρίσης.

Αλλά η αλλαγή της ηγεσίας του κράτους δεν είναι τόσο εύκολη. Είναι αλήθεια ότι οι περισσότεροι άνθρωποι χαιρετούν τον βασιλιά με αγαλλίαση. Αλλά ήδη του έχουν πετάξει αυγά δύο φορές. Οι παρατηρητές του θρόνου είναι σίγουροι ότι η μητέρα του δεν θα αντιμετώπιζε κάτι τέτοιο. Ο Κάρολος δεν χτυπήθηκε, αλλά και δεν άφησε τον εαυτό του να εκνευριστεί, συνέχισε να σφίγγει επιδεικτικά τα χέρια και κοίταξε μόνο για λίγο το σπασμένο αυγό μπροστά του.

Το  «πρόβλημα» Χάρι και Μέγκαν

Αυτό που απομένει είναι ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα για τον μονάρχη είναι η δική του οικογένεια.  Ο μεγαλυτερος γιος του Καρόλου .πρίγκιπας Ουίλιαμ και η σύζυγός του Κέιτ είναι πιο δημοφιλείς. Αλλά τι γίνεται με τον μικρότερο Χάρι; Ένα σκάνδαλο στο άμεσο περιβάλλον του προκάλεσε σάλο: μια κυρία των τιμών, που ήταν σύντροφος της βασίλισσας για δεκαετίες, είχε κάνει ρατσιστικά σχόλια σε έναν καλεσμένο σε μια δεξίωση. Τον Μάρτιο του 2021, ο μικρότερος γιος του Καρόλου, Πρίγκιπας Χάρι και η σύζυγός του, Δούκισσα Μέγκαν, άνοιξαν τη συζήτηση για το πόσο ρατσιστικό ήταν το παλάτι. Τώρα απειλείται μια νέα κλιμάκωση. Αλλά καταδικάζοντας γρήγορα τις δηλώσεις της πρώην «κυρίας των τιμών», ο βασιλιάς διέκοψε τη συζήτηση αμέσως.

Λίγο πριν την επίσημη επέτειο των 100 ημερών,το Netflix κυκλοφόρησε το δεύτερο μέρος του ντοκιμαντέρ για τον Χάρι και τη Μέγκαν με νέες κατηγορίες κατά της βασιλικής οικογένειας. Στο ντοκιμαντέρ «Harry & Meghan» ανάμεσα σε δάκρυα και πολυτελείς βίλες είναι δύσκολο να ζεσταθεί κανείς πραγματικά με τους ήρωες.Τα επεισόδια δείχνουν πώς η βασιλική οικογένεια έχασε την ευκαιρία να αντιμετωπίσει προοδευτικά την ιστορική της κληρονομιά της αποικιοκρατίας και του δουλεμπορίου.

Η Daily Mail αφιέρωσε  26 σελίδες την επομένη της πρεμιέρας των τριών πρώτων επεισοδίων του ντοκιμαντέρ «Harry & Meghan». Οι δυο τους ονομάστηκαν «αχάριστοι», όχι για πρώτη φορά, εκφράζοντας αγανάκτηση για λογαριασμό της βασιλικής οικογένειας, η οποία μέχρι στιγμής σιωπά.

Η αυτοβιογραφία του Χάρι θα εκδοθεί επίσης στις 10 Ιανουαρίου. Τότε θα πρέπει να υπάρξουν περαιτέρω ισχυρισμοί εναντίον του παλατιού και ίσως του ίδιου του Κάρολο. Όλοι συμφωνούν ότι δεν υπάρχει τρόπος για το ζευγάρι να επιστρέψει στον στενό κύκλο της βασιλικής οικογένειας

Οι Τόρις ζητούν ήδη να αφαιρεθούν από τον Χάρι και τη Μέγκαν οι τίτλοι που εξακολουθούν να κατέχουν παρά την αποχώρησή τους από τη βασιλική οικογένεια. Η πίεση στον Κάρολο να αποκηρύξει τον μικρότερο γιο του θα μπορούσε να συνεχίσει να αυξάνεται. Το πώς θα αντιδράσει στη συνέχεια ο μονάρχης ίσως καθορίσει τη βασιλεία του, πολύ πέρα ​​από τις επόμενες 100 ημέρες.

Πηγή