Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Το βελτιωμένο κλίμα στις ξένες αγορές και οι εξελίξεις σε όλες τις ελληνικές τράπεζες με πρώτη την Alpha Bank (μετά την στρατηγική συνεργασία με την Unicredit) δημιούργησαν μία εξαιρετικά ευνοϊκή κατάσταση για άνοδο στο Γενικό Δείκτη στο ελληνικό χρηματιστήριο αλλά και στους επιμέρους δεικτοβαρείς τίτλους.

Ξένες αγορές: Ανοδικά ξεκίνησαν οι αμερικανικές, μεικτές τάσεις στην Ευρώπη  

Αισθητά βελτιωμένο (αν και οριακά τις περισσότερες φορές) ήταν το επενδυτικό κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Η κατάσταση παραμένει εξίσου δύσκολη με τις προηγούμενες ημέρες, ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή συνεχίζεται με σφοδρότητα (το ουκρανικό μέτωπο παραμένει ανοικτό) αλλά δείκτες και μετοχές δικαιούνταν μία ευκαιρία στην άνοδο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι αμερικανικοί δείκτες που μετά από 4 συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, ξεκίνησαν ανοδικά. Ο Dow Jones αυξάνονταν κατά τις 17.00 κατά 0,57%, ο S&P 500 είχε άνοδο 0,55% και ο Nasdaq 0,54%. Η άνοδος αποδίδεται και στο γεγονός ότι υποχωρούν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων. Στις ευρωπαϊκές αγορές, ο DAX αυξάνονταν κατά 0,17%, ο γαλλικός CAC κατά 0,32%, ο Eurostoxx 50 κατά 0,22% ενώ ο ιταλικός MIB ήταν από τους λίγους που υποχωρούσε (-0,21%).  

Προς τις 1.200 μονάδες ο Γενικός Δείκτης με τραπεζική ώθηση

Η μετοχή της Alpha Bank έκανε τη διαφορά μεταξύ της χθεσινής και της σημερινής συνεδρίασης. Η άνοδος της Alpha Bank συμπαρέσυρε και τις υπόλοιπες τραπεζικές ενώ το θετικό κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές βοήθησε τα μη χρηματοοικονομικά blue chips να ανακάμψουν, αφού η επενδυτική βαθμίδα θα ευνοήσει και μελλοντικά ροές κεφαλαίων προς μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης. Με απλά λόγια η σημερινή συνεδρίαση πήρε ότι θα δικαιούταν να πάρει ήδη από χθες.  

Η άνοδος του Γενικού Δείκτη έγινε σταδιακά. Ξεκίνησε από τις 1.180 μονάδες πέρασε πάνω από τις 1.190 και στο τέλος της συνεδρίασης διαμορφώθηκε στις 1196,56 μονάδες με άνοδο 1,95%. Η αξία συναλλαγών ήταν αυξημένη σήμερα λόγω και της ευρύτερης επενδυτικής αισιοδοξίας και διαμορφώθηκε στα 113,4 εκατ. ευρώ.  

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης αυξήθηκε κατά 2,51%, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης κατά 0,85%. Από τους επιμέρους κλαδικούς δείκτες τη μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι των Τραπεζών (4,43%),  Πρώτων Υλών (2,63%), Βιομηχανιών (2,52%), Ταξιδιών-Αναψυχής (2,41%) και τη μεγαλύτερη υποχώρηση οι κλάδοι των Τηλεπικοινωνιών (-0,9%) και κατασκευών (-0,19%).  

Οι μετοχές με τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν σε Alpha Bank με 17,2 εκατ. μετοχές να συναλλάσσονται και αξία συναλλαγών στα 23,8 εκατ. ευρώ, ΕΤΕ, ΟΠΑΠ, Πειραιώς, Μυτιληναίος, Jumbo.

Πηγή