Από την έντυπη έκδοση

Του Λάμπρου Καραγεώργου
lkar@naftemporiki.gr

Αλλαγές στο μίγμα των εθνικοτήτων των ταξιδιωτών που επισκέπτονται τη χώρα μας καταγράφεται λόγω του κορωνοϊού, με νέες εθνικότητες όπως Πολωνοί, Δανοί και Βέλγοι να στηρίζουν τον ελληνικό τουρισμό μαζί με τους πιστούς φίλους της Ελλάδος (Γερμανούς, Βρετανούς, Ιταλούς και Γάλλους).

Τα στοιχεία τη Fraport Greece, αλλά και η έρευνα που πραγματοποιεί κάθε χρόνο το Παρατηρητήριο Τουρισμού Δυτικής Κρήτης για το προφίλ των τουριστών στην περιοχή επιβεβαιώνουν την παραπάνω εκτίμηση.

Αναλυτικότερα τον Ιούλιο του 2021 που καταγράφηκε μια αξιόλογη σχετικά τουριστική κίνηση, δεδομένης και της πανδημίας, οι Γερμανοί (360.134 αφίξεις), πλαισιωμένοι από τους Πολωνούς (145.555 αφίξεις), τους Ιταλούς (145.135), τους Γάλλους (114.658) και τους Βρετανούς, που ξεκίνησαν στα μέσα Ιουλίου (127.815), συγκρότησαν την πρώτη πεντάδα αφίξεων στα 14 αεροδρόμια της Fraport.

Οι υπόλοιπες πέντε «φυλές» ήταν οι: Ολλανδοί (105.026), Δανοί (79.892), Αυστριακοί (72.989), Τσέχοι (56.278) και Βέλγοι (48.065). Αντιστοίχως το 2019 την πρώτη δεκάδα στα ίδια αεροδρόμια, με πολύ περισσότερες βέβαια αφίξεις, συγκροτούσαν οι: Βρετανοί, Γερμανοί, Ιταλοί, Πολωνοί, Ολλανδοί, Σουηδοί, Νορβηγοί, Δανοί, Γάλλοι και Τσέχοι.

Όπως φαίνεται, οι Σουηδοί υποχώρησαν πολύ το 2021, όπως και οι Νορβηγοί, ενώ αυξήθηκαν σημαντικά οι Πολωνοί, οι Δανοί και οι Βέλγοι. Αλλαγές στο μίγμα εθνικοτήτων που επισκέπτονται τη Δυτική Κρήτη, στις ηλικίες και στον τύπο καταλύματος, σε σχέση με την προ πανδημίας εποχή, καταγράφει και η φετινή έρευνα για το προφίλ των τουριστών στην περιοχή, που πραγματοποιεί κάθε χρόνο το Παρατηρητήριο Τουρισμού Δυτικής Κρήτης και συντονίζεται από το τμήμα Οικονομίας & Διοίκησης του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων (ΜΑΙΧ), σε συνεργασία με το Εργαστήριο Συστημάτων Χρηματοοικονομικής Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης, το τμήμα Διοικητικής Επιστήμης & Τεχνολογίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ΕΛΜΕΠΑ), μέλη του Πανεπιστημίου Κρήτης, την Ανώτερη Σχολή Τουριστικής Εκπαίδευσης Κρήτης (ΑΣΤΕΚ), την Περιφέρεια Κρήτης και τον Δήμο Χανίων.

Τριψήφια αύξηση στα Χάνια

Ειδικότερα σχετικά με τις αφίξεις αλλοδαπών τουριστών στο αεροδρόμιο Χανίων και με βάση τα πρόσφατα στοιχεία της Fraport Greece για την περίοδο Ιανουάριος-Ιούλιος 2021, σημειώνονται 238 χιλιάδες αφίξεις, καταγράφοντας τριψήφιο ποσοστό αύξησης (345%) σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, όπου είχαν σημειωθεί μόλις 53 χιλ. αφίξεις. Ο φετινός έως τώρα αριθμός αφίξεων είναι υψηλότερος από τον αριθμό αφίξεων όλου του περσινού έτους, όπου είχαν φτάσει μόλις τις 201 χιλιάδες, αποτελώντας ιστορικό χαμηλό τουλάχιστον κατά τα τελευταία 25 έτη.

Η έρευνα αναφέρει ότι αύξηση καταγράφεται φέτος σε σύγκριση με πέρυσι από όλες ανεξαιρέτως τις εθνικότητες που επισκέπτονται τη Δυτική Κρήτη το πρώτο επτάμηνο σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, με τη σημαντικότερη άνοδο να παρουσιάζουν οι Σκανδιναβοί με ποσοστό 500%, ενώ το ποσοστό αύξησης των μη Σκανδιναβών φτάνει το 300%.

Οι συνολικές αφίξεις αλλοδαπών τουριστών είναι πολύ χαμηλότερες από τα επίπεδα του 2019 κατά 64% όπου το αντίστοιχο διάστημα είχαν φτάσει τις 656 χιλ. αφίξεις, αλλά φέτος διακρίνεται μια δυναμική αύξηση σε σχέση με την περσινή περίοδο.

Οι Σκανδιναβοί, οι οποίοι ναι μεν μπορεί να καταγράφουν μεγάλη αύξηση τη φετινή περίοδο συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά, με τους Δανούς να καταλαμβάνουν την πρώτη θέση επί των συνολικών αφίξεων, ο συνολικός όμως αριθμός αφίξεων των Σκανδιναβών είναι αισθητά χαμηλότερος από τις αντίστοιχες αφίξεις του 2019 κατά 80% και γενικά της εποχής πριν τον κορονοϊό. Έτσι ενώ το διάστημα 2013-2019, το ποσοστό των Σκανδιναβών ήταν γύρω στο 50% επί του συνολικού ποσοστού αφίξεων, φέτος το ποσοστό διαμορφώνεται κοντά στο 30% ενώ πέρυσι είχε πέσει ακόμα πιο πολύ, στο 18%.

Παρατηρείται, λοιπόν, ότι αλλάζει το μίγμα των εθνικοτήτων, αφού μόλις τρεις στους δέκα αλλοδαπούς επισκέπτες είναι Σκανδιναβοί, ενώ το ίδιο ποσοστό καταλαμβάνουν συνολικά οι Γερμανοί, καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση, αντίστοιχα επί των συνολικών αφίξεων.

Οι Πολωνοί, που η παρουσία τους άρχισε να γίνεται αισθητή από το 2017, σήμερα αποτελούν ένα υπολογίσιμο τμήμα των επισκεπτών. Ακολουθούν Γάλλοι και επισκέπτες από το Ην. Βασίλειο στην τέταρτη και την πέμπτη θέση. Ιδιαίτερα για τους τουρίστες από το Ην. Βασίλειο η αύξηση που καταγράφουν στις αφίξεις του Αυγούστου είναι ικανή να τους φέρει και στην κορυφή των αφίξεων στο τέλος της σεζόν. Αξιοσημείωτο είναι το πολύ χαμηλό ποσοστό των Νορβηγών και Φινλανδών φέτος, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, οπισθοχωρώντας προς τις τελευταίες θέσεις επί των συνολικών αφίξεων, τη στιγμή που τα περασμένη έτη, πριν από την εποχή του κορονοϊού, κατείχαν πάντα τις πρώτες θέσεις.
 
Οι αλλοδαποί στο Ηράκλειο

Αναφορικά με τις αφίξεις αλλοδαπών τουριστών στο αεροδρόμιο Ηρακλείου και με βάση τα πρόσφατα στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας Ηρακλείου, για την περίοδο Ιανουάριος-Ιούλιος 2021, σημειώνονται 793 χιλ. αφίξεις, καταγράφοντας μία ενθαρρυντική αύξηση της τάξεως του 250% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Ο αριθμός αυτός των συνολικών αφίξεων είναι ικανοποιητικός, δεδομένων των συνθηκών, αν αναλογιστούμε ότι σε όλη την περυσινή χρονιά οι συνολικές αφίξεις αλλοδαπών τουριστών ήταν μόλις 900 χιλιάδες, αριθμός που αποτελεί επίσης ιστορικό χαμηλό τουλάχιστον κατά τα τελευταία 25 έτη.

Η αύξηση αυτή, η οποία παρατηρείται σε όλες τις εθνικότητες, οφείλεται κυρίως στους Γερμανούς και τους Γάλλους, οι οποίοι καταλαμβάνουν σχεδόν τις μισές αφίξεις επί του συνολικού αριθμού αφίξεων, με 35% και 11%, αντίστοιχα. Στις επόμενες θέσεις πλασάρονται για πρώτη φορά οι Πολωνοί με 7,1%, οι Ελβετοί με 5,2% και οι Ολλανδοί με 5%, καταλαμβάνοντας την τρίτη, την τέταρτη και την πέμπτη θέση αντίστοιχα. Αντίθετα, στη δωδέκατη θέση οπισθοχωρούν οι Βρετανοί, με ποσοστό κοντά στο 3%, όταν τις προηγούμενες χρονιές ήταν μονίμως στη δεύτερη θέση επί των συνολικών αφίξεων.  Στη δέκατη τέταρτη θέση κατρακυλούν οι Ρώσοι, με ποσοστό που δεν αγγίζει ούτε το 2%, ενώ τα έτη πριν τον κορονοϊό ήταν πάντα στην πρώτη τετράδα επί των συνολικών αφίξεων, στοιχείο πολύ ανησυχητικό αν αναλογιστούμε ότι οι Ρώσοι τουρίστες είναι υψηλού εισοδηματικού προφίλ.

Πηγή