Σύμφωνη βρίσκει τη συντονιστική επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων που συνεδρίασε σήμερα, με το νομοσχέδιο για τον δικαστικό χάρτη για την ενοποίηση πρωτοδικείων – ειρηνοδικείων και τη διατήρηση όλων των υφιστάμενων  Εφετείων και των Πρωτοδικείων των νησιωτικών και των ακριτικών περιοχών.

Ωστόσο, είναι αντίθετη τόσο στις προωθούμενες διατάξεις για τη λειτουργία παράλληλων Πρωτοδικείων, όσο και στη  διάσπαση των Πρωτοδικείων Αθηνών και Πειραιώς με τη δημιουργία πολλών περιφερειακών Πρωτοδικείων στην Αττική στη θέση των καταργούμενων Ειρηνοδικείων.

Και αυτό διότι θεωρεί ότι θα δημιουργηθεί πρόβλημα στους δικηγόρους και ιδιαίτερα στους νέους.

Ως εκ τούτου, η Ολομέλεια ζητεί άμεση συνάντηση με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, ενώ αποφάσισε  να συνεδριάσει εκ νέου το Σάββατο 20 Απριλίου 2024, για τις  κινητοποιήσεις του κλάδου.

Η απόφαση της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων

«Η Συντονιστική Επιτροπή, με αφορμή το σχέδιο νόμου για τον νέο δικαστικό χάρτη, που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, θεωρεί ως θετική εξέλιξη την αποδοχή των θέσεων της Ολομέλειας και συμφωνεί με την ανάγκη ενοποίησης του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας και τη διατήρηση όλων των υφιστάμενων σήμερα Εφετείων και των Πρωτοδικείων των νησιωτικών και των ακριτικών περιοχών. Επαναλαμβάνει την πάγια θέση της Ολομέλειας για τη διατήρηση όλων των Πρωτοδικείων της χώρας, ως έχουν σήμερα και εκφράζει την έντονη αντίθεσή της στις προωθούμενες διατάξεις για τη λειτουργία παράλληλων Πρωτοδικείων.

Εκφράζει επίσης, την έντονη αντίθεσή της στην επιχειρούμενη διάσπαση των Πρωτοδικείων Αθηνών και Πειραιώς με τη δημιουργία πολλών περιφερειακών Πρωτοδικείων στην Αττική (πέραν των υφισταμένων Πρωτοδικείων Αθηνών και Πειραιά) στη θέση των καταργούμενων Ειρηνοδικείων, γεγονός που θα έχει δραματικές δυσκολίες ως και αδυναμία άσκησης του δικηγορικού επαγγέλματος στους νέους και μικρομεσαίους δικηγόρους.

Μία ρύθμιση που ξεπερνά την αντίστοιχη πρωτοβουλία επί υπουργίας Κοντονή, που είχε συγκεντρώσει την ομόθυμη αντίθεση του δικηγορικού σώματος.

Στο πλαίσιο αυτό, η Συντονιστική Επιτροπή θα επιδιώξει άμεση συνάντηση με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, προκειμένου να αναδείξει τα προβλήματα που θα προκύψουν από την εφαρμογή των προωθούμενων προς ψήφιση διατάξεων στην απονομή της δικαιοσύνης και τις αρνητικές συνέπειες που θα επιφέρουν.

Η Συντονιστική Επιτροπή αποφάσισε να συγκληθεί εκτάκτως η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος το Σάββατο 20 Απριλίου 2024, στην Αθήνα, με φυσική παρουσία των μελών της, για τη λήψη αποφάσεων για τις κινητοποιήσεις του κλάδου.

Πηγή