Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Ανοδικά και κοντά στο υψηλό ημέρας στις 874,04 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Στο ελληνικό χρηματιστήριο, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε πάνω από τις 870 μονάδες και κινήθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης με πολύ μικρή διακύμανση (περίπου 5-6 μονάδων μεταξύ υψηλού και χαμηλού ημέρας) πέριξ αυτού. Η αξία συναλλαγών επίσης ήταν χαμηλή.

Προς το τέλος της συνεδρίασης αυξήθηκε η ζήτηση για δεικτοβαρείς μετοχές με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να κλείσει κοντά στα υψηλά ημέρας.

Στο τέλος της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις 874,04 μονάδες με άνοδο 0,67%.

Η αξία συναλλαγών έφτασε στα 46 εκατ. Ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 47 έκλεισαν ανοδικά και οι 46 πτωτικά. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) αυξήθηκε κατά 0,75% και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (FTSE Mid Cap) κατά 0,72%.

Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι κλάδοι των Βιομηχανικών Προϊόντων και Υπηρεσιών (1,76%), Ταξιδιών-Αναψυχής (1,37%), Τεχνολογίας (1,04%). Οι τράπεζες αυξήθηκαν κατά 0,78%. Την μεγαλύτερη υποχώρηση κατέγραψαν οι κλάδοι των Προσωπικών – Οικιακών Προϊόντων (-0,48%), Πετρελαίου-Αερίου (-0,08%).

Οι μετοχές με την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Alpha Bank, Tέρνα Ενεργειακή, Jumbo, ΕΤΕ οι οποίες έκαναν το 50% των συνολικών συναλλαγών της συνεδρίασης.

Στάση αναμονής και ήπιες υποχωρήσεις στα ξένα χρηματιστήρια

Με οριακές υποχωρήσεις των δεικτών τους περιμένουν τα αμερικανικά και ευρωπαϊκά χρηματιστήρια τις βραδυνές (ώρα Ελλάδος) αποφάσεις της FED. Οι ευρωπαικές αγορές ξεκίνησαν ήπια ανοδικά αλλά μετά το μισό των συνεδριάσεων πέρασαν σε αρνητικό πρόσημο. Το ίδιο και οι αμερικανικές αγορές (τα futures το πρωί ήταν θετικά) αλλά η στάση αναμονής μεταφράστηκε σε κυριαρχία των πωλητών και της έλλειψης ζήτησης. Ενδεικτικά λίγο μετά τις 17.00 ώρα Ελλάδος, ο Dow Jones υποχωρούσε κατά (-0,29%), ο S&P 500 κατά (-0,54%), ο Nasdaq κατά (-0,96%).

Οι ευρωπαικές αγορές άλλαξαν και αυτές ενδοσυνεδριακά τάση εξαιτίας της αναμονής των αποφάσεων της FED. Ο γερμανικός DAX υποχωρούσε λίγο μετά τις 17.00 ώρα Ελλάδος κατά -0,42%, ο γαλλικός CAC κατά (-0,81%) και ο πανευρωπαϊκός Eurostoxx 50 κατά (-0,75%).

Ο βρετανικός FTSE 100 ήταν στο (-0,34%). Όλοι όμως βρίσκονταν κοντά στα υψηλά τριμήνου που επιτεύχθηκαν πρόσφατα.

Πηγή