Για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα συνεχίζεται το πρωί της Πέμπτης η ανοδική τάση στις τιμές του πετρελαίου.

Αναλυτικότερα, τα προθεσμιακά συμβόλαια του μπρεντ κινούνται ανοδικά κατά 0,4% την Πέμπτη και διαμορφώνονται στα 82,55 δολάρια το βαρέλι, με το αμερικανικό αργό να κινείται αντίστοιχα ανοδικά κατά 0,5% και διαμορφώνεται στα 78,70 δολάρια το βαρέλι.

Την κίνηση τροφοδοτούν τα στοιχεία που έδειξαν μεγαλύτερη από την αναμενόμενη μείωση των αμερικανικών αποθεμάτων αργού. Σε εθνικό επίπεδο τα αποθέματα βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο για αυτήν την εποχή του έτους από το 2014.

Την εικόνα της αγοράς συμπληρώνει επίσης η ισοτιμία του δολαρίου- καθώς το αμερικανικό νόμισμα υποχώρησε καθιστώντας τα εμπορεύματα πιο ελκυστικά για τους ξένους αγοραστές) και οι ενδεχόμενες συνέπειες από την επιβολή πλαφόν στις τιμές του ρωσικού αργού (από τις χώρες της G7 και την ΕΕ).

Τα στοιχεία για τα αποθέματα έρχονται σε μια περίοδο που αναμένεται αύξηση της ζήτησης λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Από την άλλη, οι ανησυχίες για τη ζήτηση που σχετίζονται με την κατανάλωση στην Κίνα που βρίσκεται αντιμέτωπη με κύμα κρουσμάτων κορωνοϊού και η προοπτική για μια παγκόσμια ύφεση μπορεί να κρατήσουν υπό έλεγχο τα συμβόλαια του πετρελαίου.

Το πετρέλαιο πρόκειται να κλείσει ένα εξαιρετικά ασταθές έτος με μέτρια άνοδο, καθώς οι traders προσπαθούν να εκτιμήσουν την τροχιά της αγοράς τους πρώτους μήνες του 2023. Μεταξύ των κύριων παραγόντων που θα διαμορφώσουν την κίνηση των τιμών είναι οι κίνδυνοι ύφεσης για την οικονομία των ΗΠΑ και της Ευρώπης, καθώς και η επιτοκιακή πολιτική των κεντρικών τραπεζών, η επαναλειτουργία της Κίνας μετά την χαλάρωση των περιορισμών για τον κορωνοϊό και οι αποφάσεις του ΟΠΕΚ+ (Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών) όσον αφορά τη μείωση της παραγωγής.

naftemporiki.gr

Πηγή