Ποιους θα ελέγξει φέτος η εφορία – Ερχονται μηνύματα στους οφειλέτες

Σαρωτικούς ελέγχους σε πολίτες και επιχειρήσεις θα εξαπολύσουν έως το τέλος του έτους το υπουργείο Οικονομικών και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων προκειμένου να εξασφαλίσουν τα πολυπόθητα έσοδα για τη δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος άνω του 3,5%.

Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο σχέδιο δράσης ελέγχων της ΑΑΔΕ που παρουσιάζει κατ’ αποκλειστικότητα «Το Βήμα της Κυριακής», έως το τέλος του 2019 η Εφορία πρόκειται να πραγματοποιήσει 105.000 τηλεφωνικές κλήσεις σε πολίτες και επαγγελματίες τόσο για «υπενθύμιση» φορολογικών εκκρεμοτήτων όσο και για το κυνήγι των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Την ίδια στιγμή αναμένεται να πραγματοποιηθούν 56.000 στοχευμένοι επιτόπιοι έλεγχοι από στελέχη Εφοριών, και μάλιστα τους έχει τεθεί όριο εντοπισμού ποσοστού παραβατικότητας τουλάχιστον 25%. Δηλαδή στις τέσσερις περιπτώσεις που θα ελεγχθούν μία ή και περισσότερες να βρεθούν με φορολογικές παραβάσεις.

Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν άλλοι 15.300 έλεγχοι από τις Εφορίες, ενώ δεν θα γλιτώσουν ούτε και εκείνοι που λαμβάνουν επιστροφή φόρου, καθώς έχει προγραμματιστεί να γίνει έλεγχος σε 5.900 τέτοιες περιπτώσεις.

Ιδιαίτερης σημασίας είναι η αναφορά στο εν λόγω σχέδιο δράσης για επανεξέταση του θεσμικού πλαισίου δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων οφειλετών, ενώ θα εξευρεθούν εναλλακτικοί τρόποι είσπραξης φόρων και εκτός των Εφοριών.

 

2.500 υποθέσεις

Από την κρησάρα της Εφορίας θα περάσουν και 2.500 περιπτώσεις φορολογίας ακινήτων φυσικών και νομικών προσώπων, ενώ συνολικά ο στόχος βεβαίωσης φόρων από ελέγχους αναμένεται να ξεπεράσει σύμφωνα με τον προγραμματισμό της ΑΑΔΕ και του υπουργείου Οικονομικών τα 2,6 δισ. ευρώ.

Μάλιστα, στο υπουργείο Οικονομικών θα επιδιώξουν η επιβολή προστίμων να γίνεται το αργότερο εντός τριμήνου από τη διαπίστωση της παράβασης κατά τη διενέργεια ελέγχων πρόληψης για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της λαθρεμπορίας.

Αρκετά φιλόδοξες είναι οι προβλέψεις για την είσπραξη παλαιών ληξιπρόθεσμων οφειλών, καθώς εκτιμάται ότι μέσα στο 2019 θα μπουν στα ταμεία του κράτους πάνω από 2,9 δισ. ευρώ. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η πρόβλεψη αυτή έχει γίνει χωρίς να έχει ληφθεί υπόψη η επικείμενη ρύθμιση οφειλών έως 120 δόσεις για χρέη στην Εφορία μισθωτών, συνταξιούχων, επαγγελματιών, αγροτών και επιχειρήσεων, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε πολύ μεγαλύτερη είσπραξη της προγραμματισμένης των 2,9 δισ. ευρώ.

Μεγάλη βαρύτητα αναμένεται να δοθεί και στο κυνήγι των λεγόμενων μεγάλων οφειλετών, όπου εκεί υπάρχει και το μεγαλύτερο πρόβλημα, καθώς 8.014 ιδιώτες και επιχειρήσεις χρωστούν πάνω από 1 εκατ. ευρώ ο καθένας και συνολικά πάνω από το 90% των οφειλών.

Σύμφωνα με το σχέδιο ελέγχου της ΑΑΔΕ, η είσπραξη από μεγάλους οφειλέτες και στοχευμένες δράσεις εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει για εφέτος τα 675 εκατ. ευρώ.

Από την άλλη, γίνεται σαφές ότι περίπου το 66% των οφειλετών κινδυνεύει με μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, ενώ μέσα στο 2019 αναμένεται να χαρακτηριστούν 4,5 δισ. ευρώ ανεπίδεκτα είσπραξης. Μάλιστα αρμόδιοι παράγοντες εκτιμούν ότι το ποσό αυτό είναι σταγόνα στον ωκεανό των 104 δισ. ευρώ που χρωστούν σήμερα περίπου 4 εκατομμύρια φυσικά και νομικά πρόσωπα.

Στο υπουργείο Οικονομικών θα χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία για την αποστολή ηλεκτρονικών μηνυμάτων υπενθύμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών σε μικροοφειλέτες προκειμένου να σπεύσουν να ρυθμίσουν ή να εξοφλήσουν τα χρέη τους. Το στατιστικό στοιχείο ότι 2.219.151 πολίτες χρωστούν έως 500 ευρώ είναι ενδεικτικό της αδυναμίας των νοικοκυριών να εξοφλήσουν ακόμα και χρέη που θεωρούνται μικρά.

 

Μηνύματα υπενθύμισης

Στελέχη της ΑΑΔΕ θα επιβλέπουν τη διαδικασία αποστολής ηλεκτρονικών μηνυμάτων υπενθύμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών σε μικροοφειλέτες παλαιότερων ετών και θα αξιολογούνται τα αποτελέσματα σε τριμηνιαία βάση με υποβολή σχετικής αναφοράς εντός 15 ημερών από τη λήξη του τριμήνου.

Στο σχέδιο δράσης γίνεται αναφορά για συμμόρφωση των φορολογουμένων που εμφανίζουν για πρώτη φορά ληξιπρόθεσμες οφειλές σε ποσοστό 54%, κατόπιν εφαρμογής κριτηρίων ανάλυσης κινδύνου και για διαβίβαση αρμοδίως των αρχείων μη συμμορφούμενων φορολογουμένων για περαιτέρω ενέργειες.

Στην αύξηση των εσόδων θα παίξει σημαντικό ρόλο και η φορολογία κεφαλαίου με τον εντοπισμό φυσικών και νομικών προσώπων υπόχρεων σε υποβολή ή τροποποίηση Ε9. Ο εντοπισμός θα γίνει με χρήση κατάλληλων κριτηρίων, ενώ θα υπάρξει ανάπτυξη δράσεων σε περιπτώσεις μη συμμόρφωσης.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν και οι 3.000 προγραμματισμένοι έλεγχοι στο σύνολο της επικράτειας, όπου θα επικεντρωθούν μεταξύ άλλων σε επιχειρήσεις κλάδων που παρουσιάζουν μεγάλο φορολογικό κενό στον ΦΠΑ ή και στο εισόδημα, σε επιχειρήσεις που έχουν αιτηθεί επιστροφή φόρων εισοδήματος, ΦΠΑ και Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης, καθώς και σε τυχαίο δείγμα φυσικών προσώπων, επιτηδευματιών αλλά και νομικών προσώπων.

Το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων (ΚΕΜΕΕΠ) έχει προγραμματίσει 450 ελέγχους με το ποσοστό εισπραξιμότητας να πρέπει να ξεπεράσει το 40%, ενώ μέσα στο 2019 θα πραγματοποιηθούν και 100 έλεγχοι σε υποθέσεις ενδοομιλικών συναλλαγών, με τη βεβαίωση των πρόσθετων φόρων να έχει προϋπολογιστεί στα 25 εκατ. ευρώ.

Από τον έλεγχο της Εφορίας δεν θα γλιτώσουν ούτε οι περιπτώσεις φορολογουμένων μεγάλου πλούτου, συνδεδεμένων επιχειρήσεων με φυσικά πρόσωπα, καθώς και εξωχώριων εταιρειών με μοναδικό περιουσιακό στοιχείο και ιδιοκτησία κάποιο μεγάλης αξίας ακίνητο σε ακριβή περιοχή της Αττικής. Ο αριθμός των ελέγχων που έχουν προγραμματιστεί για τις παραπάνω περιπτώσεις ανέρχεται σε 850, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το ότι ο έλεγχος θα επεκταθεί σε τουλάχιστον δύο έτη.

Η εισπραξιμότητα από ελέγχους που θα πραγματοποιήσει το ΚΕΦΟΜΕΠ (Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου) έχει καθοριστεί στο 40%.

Οι μεγάλες Εφορίες Ανωνύμων Εταιρειών (ΔΟΥ ΦΑΕ) πρόκειται να διεξαγάγουν πάνω από 1.400 ελέγχους σε αντίστοιχο αριθμό επιχειρήσεων οι οποίες εμφανίζουν βάσει ειδικών εργαλείων ανάλυσης «φορολογικού κινδύνου» το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για είσπραξη φόρων.

Μέσα στο επικαιροποιημένο σχέδιο δράσης της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων υπάρχουν και ορισμένες ευχάριστες ειδήσεις για τους πολίτες, καθώς έχει τεθεί ως στόχος έως τις 31 Δεκεμβρίου 2019 να μην έχει μείνει σε εκκρεμότητα καμία επιστροφή φόρου που να ξεπερνά τις 90 ημέρες, ενώ έως τα τέλη του τρέχοντος έτους υπάρχει δέσμευση να έχουν εκκαθαριστεί όλες οι φορολογικές δηλώσεις προηγούμενων ετών.

Ακόμη, θα γίνεται επεξεργασία και προώθηση εισερχόμενων αιτημάτων διοικητικής συνδρομής στον τομέα του ΦΠΑ από άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ, καθώς και αιτήσεων διοικητικής κοινοποίησης σε ποσοστό τουλάχιστον 90%, εντός προθεσμίας 10 εργάσιμων ημερών από τη λήψη τους.

Τέλος, θα γίνει εκκαθάριση του φορολογικού μητρώου από ΑΦΜ φορολογουμένων που εμφανίζονται στο υποσύστημα μητρώου του Τaxis για την απόκτηση των οποίων υποβλήθηκε στη ΔΟΥ πλαστό στοιχείο ταυτότητας.