Με ισχυρά αντισώµατα καινοτοµίας κατά των οικονοµικών συνεπειών της πανδηµίας «εµβολιάζουν» την ελληνική οικονοµία οι πρωτόγνωρες σε αριθµό και µέγεθος επενδυτικές κινήσεις πολυεθνικών κολοσσών που, είτε πολλοί εξ αυτών επέλεξαν από το 2018 και µετά τη χώρα µας και επενδύουν εν µέσω της υγειονοµικής κρίσης µε έργα που προκαλούν αίσθηση διεθνώς, είτε άλλοι έχουν προαναγγείλει για το επόµενο διάστηµα τα επόµενα βήµατά τους στην Ελλάδα, η θέση της οποίας στον παγκόσµιο «τεχνολογικό χάρτη» αλλάζει ραγδαία.

Microsoft, Cisco, Pfizer, Deloitte, TeamViewer, Ρersonal & Informatik AG, Lancom, Digital Realty, είναι µερικά από τα µεγάλα «ονόµατα» που είναι ικανά να αλλάξουν τις «τύχες» ολόκληρων περιοχών, εκεί όπου εγκαθιστούν ή σχεδιάζουν «θηριώδη» για τα ελληνικά δεδοµένα data centers, πρωτοποριακά κέντρα καινοτοµίας και ακαδηµίες ψηφιακής κατάρτισης. Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Σύρος, είναι ως τώρα οι πλέον ωφεληµένες πόλεις µέσα από τις συνέργειες που δηµιουργούνται µε το δηµόσιο, την τοπική επιχειρηµατική κοινότητα και τα πανεπιστήµια. 

Ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κύριος Γιώργος Γεωργαντάς χαρακτηρίζει αυτές τις εξελίξεις ψήφο εµπιστοσύνης στη στρατηγική ψηφιακού µετασχηµατισµού της κυβέρνησης και στη φιλεπενδυτική της στάση. «Με την έκρηξη της πανδηµίας, όλες οι εκτιµήσεις για την εξέλιξη της εγχώριας επενδυτικής κατάστασης ήταν αρνητικές. Ωστόσο, η πραγµατικότητα τις διέψευσε. Οι πολιτικές που είχε ήδη προωθήσει η κυβέρνηση, σε συνδυασµό µε τη σωστή διαχείριση της πρώτης φάσης της υγειονοµικής κρίσης και την υλοποίηση αναγκαίων µεταρρυθµίσεων σε τοµείς όπως ο ψηφιακός µετασχηµατισµός, διατήρησαν την εµπιστοσύνη των διεθνών αγορών στην Ελλάδα ακλόνητη, κάνοντας τη χώρα µας έναν ελκυστικό επενδυτικό προορισµό», σηµειώνει.

Ειδικά για τη Θεσσαλονίκη, οι επενδύσεις των ξένων εταιρειών φαίνεται πως τη βρίσκουν «πιο έτοιµη από ποτέ». Σύµφωνα µάλιστα µε τον κύριο Τάσο Τζήκα, Πρόεδρο της Δ.Ε.Θ.-Helexpo και Πρόεδρο της Τεχνόπολης Θεσσαλονίκης, «η Θεσσαλονίκη έχει όλα τα φόντα, αλλά και τους ανθρώπους για να κάνει σηµαντικά βήµατα µπροστά στο πεδίο των τεχνολογιών της πληροφορίας και της πράσινης ανάπτυξης και να γίνει ένα µικρό Σαν Φρανσίσκο στην καρδιά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Για να µπορέσει το σηµαντικό αυτό momentum που βιώνει η πόλη να αξιοποιηθεί είναι απαραίτητη η θέσπιση κινήτρων για τις IT επιχειρήσεις, τόσο φορολογικών όσο και ασφαλιστικών, µε µεγαλύτερη έµφαση, θα έλεγα, στις ασφαλιστικές εισφορές, ώστε οι Έλληνες επιστήµονες να βρουν µια αφορµή για να επιστρέψουν και να διαπρέψουν στον τόπο τους».

Εντυπωσιακή, και όχι µόνο για τα ελληνικά δεδοµένα είναι η επένδυση κοντά στο 1 δισ. ευρώ της Microsoft, που θα κατασκευάσει το πρώτο της κέντρο δεδοµένων στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, στο οποίο θα αποθηκεύει και θα διαχειρίζεται δεδοµένα στο υπολογιστικό νέφος, µε τελικό στόχο να δηµιουργήσει συνολικά τρία κέντρα στην Αττική. Ο κύριος Βαγγέλης Μόρφης, Modern Work Product Mgr Enterprise CEE της Microsoft εξηγεί ότι «στη Microsoft Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας δηµιουργήσαµε την πρωτοβουλία GR for GRowth, που αποτελεί ένα σηµαντικό βήµα προς τον ψηφιακό µετασχηµατισµό της Ελλάδας, µε την τεχνολογία να αποτελεί τον καταλύτη για την ανάπτυξη, προσφέροντας σε πολίτες και επιχειρήσεις τα εργαλεία και την εξειδίκευση για να καινοτοµήσουν και να ευηµερήσουν στην ψηφιακή εποχή. Μέρος της πρωτοβουλίας, αποτελεί η δέσµευσή µας να προσφέρουµε ψηφιακή εκπαίδευση σε 100.000 πολίτες, εξοπλίζοντάς τους µε τις απαραίτητες δεξιότητες για τη σύγχρονη αγορά εργασίας»

Δύο είναι, ως τώρα, οι επενδύσεις της Cisco σε κέντρα Καινοτοµίας: το πρόσφατα ανακοινωθέν, από κοινού µε την ONEX, «επαναστατικό» Διεθνές Κέντρο Θαλάσσιας Τεχνολογίας και Καινοτοµίας στις εγκαταστάσεις του Ναυπηγείου Νεωρίου της ONEX στο νησί της Σύρου, καθώς και το Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηµατισµού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων της Θεσσαλονίκης.

Όπως σηµειώνει ο κύριος Αντώνης Τσιµπούκης, Γενικός Διευθυντής της Cisco σε Ελλάδα, Κύπρο, Πορτογαλία και Μάλτα, «στο Κέντρο, η Cisco µε την υποστήριξη του Δήµου Θεσσαλονίκης, των συνεργατών της, της ακαδηµαϊκής κοινότητας και start-ups, θα δηµιουργεί οµάδες που θα αναλύουν, σχεδιάζουν και προτείνουν λύσεις που απασχολούν οποιοδήποτε τοµέα της οικονοµικής και κοινωνικής ζωής. Παράλληλα, θα λειτουργεί και τµήµα εκπαίδευσης – Cisco Networking Academy (www.netacad.com), καθώς και τµήµατα STEM και Ροµποτικής, τα οποία στοχεύουν να ενισχύσουν τις ψηφιακές δεξιότητες, µαθητών, φοιτητών, αλλά και επαγγελµατιών που επιθυµούν να αποκτήσουν εφόδια εξειδίκευσης».

Η Ελλάδα ως προορισµός ξένων τεχνολογικών επενδύσεων
Γιώργος Γεωργαντάς, Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, έθεσε από την πρώτη στιγµή της διακυβέρνησης µια κοµβική για την ανάπτυξη της χώρας προτεραιότητα: την ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονοµίας, τη βελτίωση του επιχειρηµατικού µας περιβάλλοντος και τη διαµόρφωση ενός πλαισίου που θα επιτρέπει την προσέλκυση σηµαντικών και µακροχρόνιων ξένων επενδύσεων.

Γρήγορα, η κυβέρνηση σχεδίασε και προχώρησε στην υλοποίηση σειράς απαραίτητων  µεταρρυθµίσεων, από απλουστεύσεις αδειοδοτικών διαδικασιών και µείωση της γραφειοκρατίας µέσω της ψηφιοποίησης του κράτους, έως αλλαγές στην ενεργειακή αγορά και την πράσινη ανάπτυξη. Με τον αναπτυξιακό νόµο “Επενδύω στην Ελλάδα” προώθησε ένα σύνολο µεταρρυθµιστικών δράσεων σε ρυθµιστικό, διοικητικό και φορολογικό επίπεδο, το οποίο έχει ήδη συµβάλει στη δηµιουργία µετρήσιµου οφέλους τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και τη Δηµόσια Διοίκηση.

Με την έκρηξη της πανδηµίας, όλες οι εκτιµήσεις για την εξέλιξη της εγχώριας επενδυτικής κατάστασης ήταν αρνητικές. Ωστόσο, η πραγµατικότητα τις διέψευσε. Οι πολιτικές που είχε ήδη προωθήσει η κυβέρνηση, σε συνδυασµό µε τη σωστή διαχείρηση της πρώτης φάσης της υγειονοµικής κρίσης και την υλοποίηση αναγκαίων µεταρρυθµίσεων σε τοµείς όπως ο ψηφιακός µετασχηµατισµός, διατήρησαν την εµπιστοσύνη των διεθνών αγορών στην Ελλάδα ακλόνητη, κάνοντας τη χώρα µας έναν ελκυστικό επενδυτικό προορισµό. Επενδύσεις που είχαν ήδη ξεκινήσει, συνέχισαν να υλοποιούνται, ενώ δροµολογήθηκαν και νέες, ιδίως στον τοµέα της τεχνολογίας. Κορυφαίο παράδειγµα, η επένδυση της Microsoft και η δηµιουργία του συµπλέγµατος data centers, η οποία τοποθέτησε την Ελλάδα στο επίκεντρο των ψηφιακών εξελίξεων, σε περιφερειακό επίπεδο και όχι µόνο.

H επένδυση της Microsoft, καθώς και άλλες σηµαντικές επενδύσεις, όπως αυτές της Cisco και της Pfizer στη Θεσσαλονίκη, αποτελούν ψήφο εµπιστοσύνης τόσο στην επιτυχηµένη στρατηγική ψηφιακού µετασχηµατισµού που υλοποιεί η κυβέρνηση όσο και στην ευρύτερη φιλεπενδυτική της στάση. Σηµατοδοτούν ότι η Ελλάδα είναι πια ένας αξιόπιστος εταίρος και µια σταθερή, πολιτικά και οικονοµικά, χώρα. Στέλνουν ηχηρό µήνυµα ότι η Χώρα είναι µια ισχυρή γεωπολιτική δύναµη στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Αποδεικνύουν ότι τα συγκριτικά µας πλεονεκτήµατα, όπως η γεωγραφική της θέση, το καταρτισµένο ανθρώπινο δυναµικό και οι ποιοτικές της τεχνολογικές υποδοµές, έχουν µετρίσιµη αξία για τους διεθνείς επενδυτές.

Επενδύσεις όπως αυτές που προανέφερα, δεν αξιολογούνται αποκλειστικά και µόνο από τον άµεσο οικονοµικό τους αντίκτυπο. Οι δράσεις που τις συνοδεύουν κινητοποιούν την ψηφιοποίηση της ελληνικής επιχειρηµατικότητας συνολικά, πολλαπλασιάζοντας σηµαντικά το µακροπρόθεσµο οικονοµικό όφελος. Επιπλέον, συνεισφέρουν στην αντιστροφή του brain drain, δηµιουργώντας ποιοτικές θέσεις εργασίας, για επιστήµονες υψηλής τεχνολογικής εξειδίκευσης που είχαν φύγει κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Τέλος, συµβάλλουν στην παγίωση µιας ευρύτερης ψηφιακής κουλτούρας τόσο σε επιχειρηµατικό επίπεδο όσο και στο επίπεδο της Δηµόσιας Διοίκησης. Εν τέλει, διαδραµατίζουν κοµβικό ρόλο στην ταχύτερη και αποτελεσµατικότερη ψηφιοποίηση της ελληνικής κοινωνίας.

Η Θεσσαλονίκη µπορεί να γίνει ένα µικρό Σαν Φρανσίσκο στην καρδιά της Ν.Α. Ευρώπης
Τάσος Τζήκας, Πρόεδρος Δ.Ε.Θ.-Helexpo, Πρόεδρος Τεχνόπολης Θεσσαλονίκης

Η Θεσσαλονίκη µου φέρνει συχνά στο νου τη Βαρκελώνη και το Σαν Φρανσίσκο. Διαφορετικά µεγέθη, θα έλεγε κανείς, άλλα δεδοµένα. Κι όµως. Υπάρχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά που µπορούν να δικαιολογήσουν τη σύνδεση αυτή. Η νεολαία, τα πανεπιστήµια, η καινοτοµία βρίσκονται στην «καρδιά» της Θεσσαλονίκης, όπως ακριβώς συµβαίνει και στις δύο άλλες πόλεις. Η Θεσσαλονίκη έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια να δηµιουργήσει ένα αξιόλογο οικοσύστηµα καινοτοµίας, µε την Τεχνόπολη και το Cluster Ανάπτυξης Λογισµικού, µε τις θερµοκοιτίδες, µε το ΕΚΕΤΑ, τα πανεπιστηµιακά της ιδρύµατα, την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτοµίας, µε τη νέα σηµαντική πρωτοβουλία του Thess Intec, αλλά και µε πολλές ιδιωτικές επιχειρήσεις software που διαθέτουν έντονα εξαγωγικό προφίλ. Ο πήχης έχει ανέβει ψηλά, καθώς το ανθρώπινο δυναµικό δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από αυτό του εξωτερικού, ενώ η έρευνα που πραγµατοποιείται στα πανεπιστηµιακά και ερευνητικά ιδρύµατα της πόλης παίρνει σάρκα και οστά και γίνεται η βάση για start-ups που αλλάζουν το πρόσωπο και την προοπτική της Θεσσαλονίκης.

Αυτό το οικοσύστηµα καινοτοµίας και τεχνολογίας κάθε άλλο παρά απαρατήρητο έχει περάσει από τους ξένους επενδυτές. Παρακολουθούµε µε µεγάλη ικανοποίηση την Deloitte να επενδύει στην πόλη µε το Alexander Competence Center που έχει εγκατασταθεί στην Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης, τη Pfizer να στήνει ένα από τα έξι ψηφιακά της hub και τη Cisco να δηµιουργεί το Διεθνές Κέντρο Επιτάχυνσης Ψηφιακού Μετασχηµατισµού, µέσα από τη συνεργασία της µε τον Δήµο Θεσσαλονίκης και τα υπουργεία Ανάπτυξης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Ήδη στην Deloitte απασχολούνται περισσότερα από 300 άτοµα, µε προοπτική να φτάσουν τα 700, η Pfizer έχει ανακοινώσει 600 προσλήψεις επιστηµόνων για τα επόµενα χρόνια, ενώ σε όλες αυτές τις θέσεις έρχονται να προστεθούν και εκείνες της Cisco. Την ίδια στιγµή ελληνικές επιχειρήσεις πληροφορικής επενδύουν σε νέους ανθρώπους και νέα πρότζεκτ, κρατώντας εδώ επιστήµονες που διαφορετικά θα έφευγαν για το εξωτερικό.

Όλα αυτά δεν έγιναν από τη µια στιγµή στην άλλη και ήταν µια οµαδική προσπάθεια, µε κοινωνούς πολλούς ανθρώπους και φορείς της τεχνολογίας, της επιστήµης, της έρευνας. Ένας από αυτούς τους κοινωνούς είναι η Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης, το πρώτο και µεγαλύτερο Πάρκο Επιχειρήσεων Υψηλής Τεχνολογίας στην Ελλάδα, ο ρόλος του οποίου είναι καταλυτικός στην επενδυτική αυτή κινητικότητα. Η Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης, µε όπλο ένα όραµα που ξεκίνησε πολλά χρόνια πριν και πήρε µε τις προσπάθειές µας µορφή, επιτελεί την αποστολή που από την πρώτη στιγµή επιδιώκαµε. Να δηµιουργήσει θύλακες καινοτοµίας και να προσελκύσει επενδυτές, διαµορφώνοντας µια τάση brain gain έναντι του brain drain που βιώσαµε τα χρόνια της οικονοµικής κρίσης. Σήµερα η Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης φιλοξενεί 15 σηµαντικές εταιρείες, έχει «µεγαλώσει» 35 start-ups, ενώ έχει τη δυνατότητα να συγκεντρώσει στο µέλλον πάνω από 150 τεχνολογικές επιχειρήσεις, µε περισσότερους από 3.000 εργαζοµένους. Μια από τις σηµαντικές της πρωτοβουλίες µάλιστα είναι το Cluster Τεχνητής Νοηµοσύνης, που αναδεικνύει τις δυνατότητες του τεχνολογικού συνεργατισµού.

Σε αυτή την αναπτυξιακή δυναµική όµως σηµαντικό είναι και το αποτύπωµα της Δ.Ε.Θ., που τα τελευταία χρόνια ανοίγει διαύλους συνεργασίας µε ξένες εταιρείες και επενδυτές, που βάζουν πλώρη για επενδυτικές κινήσεις στη Θεσσαλονίκη και γενικότερα στη χώρα. Δεν είναι τυχαίο πως οι επενδυτικές κρούσεις της Deloitte, της Pfizer και της Cisco ήρθαν σε συνέχεια της συµµετοχής των Η.Π.Α. στη Δ.Ε.Θ. του 2018. Άλλωστε, η συµβολή του εκθεσιακού φορέα στην επιχειρηµατικότητα της ευρύτερης περιοχής ήταν ανέκαθεν σηµαντική. Με δεδοµένο δε ότι έχει δροµολογηθεί το µεγάλο έργο της ανάπλασης του εκθεσιακού και συνεδριακού κέντρου Θεσσαλονίκης -σε απόλυτα βιοκλιµατική κατεύθυνση µε την παράλληλη δηµιουργία ενός αστικού πάρκου για χρήση από την πόλη- η Δ.Ε.Θ.-Helexpo βρίσκεται στο επίκεντρο και µιας ακόµα αναπτυξιακής προσπάθειας για την περιοχή, η οποία σε συνδυασµό µε την εξέλιξη του οικοσυστήµατος καινοτοµίας, θα δηµιουργήσει νέες ευκαιρίες για τις νέες γενιές.

Σε κάθε περίπτωση η δυναµική αυτού του οικοσυστήµατος καινοτοµίας έχει µεγάλα περιθώρια ακόµα. Και σε αυτό το σηµείο χρειαζόµαστε τη βοήθεια της Πολιτείας. Για να µπορέσει το σηµαντικό αυτό momentum που βιώνει η πόλη να αξιοποιηθεί είναι απαραίτητη η θέσπιση κινήτρων για τις IT επιχειρήσεις, τόσο φορολογικών όσο και ασφαλιστικών, µε µεγαλύτερη έµφαση, θα έλεγα, στις ασφαλιστικές εισφορές, ώστε οι Έλληνες επιστήµονες να βρουν µια αφορµή για να επιστρέψουν και να διαπρέψουν στον τόπο τους. Είµαστε σε επαφή µε τους αρµόδιους φορείς, ώστε να πετύχουµε το καλύτερο δυνατό, καθώς θεωρώ πως όλοι έχουν αντιληφθεί τη σηµασία των νέων τεχνολογιών στην ανάπτυξη, αλλά και στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής µας.

Η Θεσσαλονίκη έχει όλα τα φόντα, αλλά και τους ανθρώπους για να κάνει σηµαντικά βήµατα µπροστά στο πεδίο των τεχνολογιών της πληροφορίας και της πράσινης ανάπτυξης και να γίνει ένα µικρό Σαν Φρανσίσκο στην καρδιά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Με τις συντονισµένες προσπάθειες όλων µας µπορεί να µετατραπεί σε µια πόλη ελκυστική για τους νέους, τους κατοίκους, τις επιχειρήσεις και τους επισκέπτες της. Είµαι αισιόδοξος ότι θα τα καταφέρουµε.

Ο ψηφιακός µετασχηµατισµός ως µοντέλο σύγχρονης διακυβέρνησης για την κοινωνία και τις επιχειρήσεις
Βαγγέλης Μόρφης, Modern Work Product Mgr Enterprise CEE , Microsoft

Η καινοτοµία και η τεχνολογία θα αποτελέσουν αναµφίβολα τον επιταχυντή της ελληνικής οικονοµίας. Στη χώρα µας, ο ψηφιακός µετασχηµατισµός τόσο του κράτους όσο και των επιχειρήσεων συντελείται µε γρήγορους ρυθµούς, καθώς µε τις νέες συνθήκες που έφερε η πανδηµία της Covid-19, έγιναν σηµαντικά βήµατα προς την ψηφιακή µετάβαση, µέσα σε διάστηµα λίγων µηνών.

Για τις επιχειρήσεις, η µετάβαση προς τον ψηφιακό µετασχηµατισµό αποτελεί µονόδροµο, για να προσαρµοστούν στις προκλήσεις της νέας πραγµατικότητας και να προχωρήσουν στο µέλλον µε σταθερά βήµατα. Χαρακτηριστικά, η µεγάλη αύξηση που σηµειώθηκε στις online συναλλαγές, τον τελευταίο χρόνο, είχε ως αποτέλεσµα πολλές µικροµεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην αγορά, να υιοθετήσουν τη λύση του e-shop, για να καταφέρουν να πουλήσουν τα προϊόντα τους.

Παράλληλα, επιτάχυνση του ψηφιακού µετασχηµατισµού είχαµε τόσο στον κλάδο των τραπεζικών συναλλαγών, µε κατακόρυφη αύξηση του internet και του mobile banking και ταυτόχρονο περιορισµό στη χρήση µετρητών, όσο και των δηµόσιων υπηρεσιών. Πλέον, µε το gov.gr, τη νέα ψηφιακή πύλη της δηµόσιας διοίκησης, πολίτες και επιχειρήσεις µπορούν να βρουν όλες τις ψηφιακές υπηρεσίες που χρειάζονται, συγκεντρωµένες σε ένα διαδικτυακό χώρο.

Η µετάβαση στην ψηφιακή οικονοµία, αλλάζει τα δεδοµένα και στην αγορά εργασίας, όπου δηµιουργούνται νέες θέσεις, µε µεγαλύτερη έµφαση στις ψηφιακές δεξιότητες. Στο πλαίσιο αυτό, το skilling αποτελεί το βασικό πυλώνα ανάπτυξης για τη χώρα και µια ευκαιρία για το εργατικό δυναµικό, να αποκτήσει την απαιτούµενη τεχνογνωσία, πάνω στις τεχνολογίες και τα ψηφιακά εργαλεία του µέλλοντος. Ήδη, στις περισσότερες χώρες του κόσµου, η ζήτηση για επαγγέλµατα που περιλαµβάνουν ψηφιακές δεξιότητες έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Αυτό αποτυπώνουν  πολλές µελέτες διεθνών οργανισµών και επιχειρήσεων που µελετούν τις αγορές εργασίας των χωρών και καταλήγουν στο συµπέρασµα, ότι τα κορυφαία επαγγέλµατα σε ζήτηση, σχετίζονται µε τις ψηφιακές δεξιότητες.

Στο πλαίσιο αυτό, στη Microsoft Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας δηµιουργήσαµε την πρωτοβουλία GR for GRowth, που αποτελεί ένα σηµαντικό βήµα προς τον ψηφιακό µετασχηµατισµό της Ελλάδας, µε την τεχνολογία να αποτελεί τον καταλύτη για την ανάπτυξη, προσφέροντας σε πολίτες και επιχειρήσεις τα εργαλεία και την εξειδίκευση για να καινοτοµήσουν και να ευηµερήσουν στην ψηφιακή εποχή. Μέρος της πρωτοβουλίας, αποτελεί η δέσµευσή µας να προσφέρουµε ψηφιακή εκπαίδευση σε 100.000 πολίτες, εξοπλίζοντάς τους µε τις απαραίτητες δεξιότητες για τη σύγχρονη αγορά εργασίας.

Συνοψίζοντας, θα ήθελα να επισηµάνω ότι η µετάβαση στην ψηφιακή εποχή δεν µπορεί να διαχωριστεί από την αντιµετώπιση της κλιµατικής αλλαγής, που θα πρέπει να αποτελέσει πεδίο συνεργασίας για όλες τις κυβερνήσεις και τις επιχειρήσεις του κόσµου. Στη Microsoft, έχουµε δεσµευτεί σε αρνητικό αποτύπωµα άνθρακα µέχρι το 2030 και σε ολική αφαίρεση από το περιβάλλον, όλου του άνθρακα που έχει εκπέµψει η εταιρεία από την ηµεροµηνία ίδρυσής της, µέχρι το 2050.

Στοχεύουµε στην πραγµατική ανάπτυξη και εφαρµογή τεχνολογιών ψηφιακού µετασχηµατισµού
Αντώνης Τσιμπούκης, Γενικός Διευθυντής της Cisco για τις χώρες Ελλάδα, Κύπρο, Πορτογαλία και Μάλτα

Μέσα σε διάστηµα λίγων µηνών, το γραφείο της Cisco στην Ελλάδα ανακοίνωσε δύο σπουδαίες επενδύσεις στον τοµέα της τεχνολογίας και ειδικότερα στον ψηφιακό µετασχηµατισµό.

Αρχικά, ίδρυσε το Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηµατισµού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων στη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια ανακοίνωσε τη δηµιουργία του Διεθνούς Κέντρου Θαλάσσιας Τεχνολογίας και Καινοτοµίας στις εγκαταστάσεις του Ναυπηγείου Νεωρίου της ONEX στο νησί της Σύρου. Και οι δύο επενδύσεις έχουν κοινό στόχο την πραγµατική ανάπτυξη και εφαρµογή τεχνολογιών ψηφιακού µετασχηµατισµού σε τοµείς του επιχειρείν αλλά και στην ευρύτερη κοινωνική µας δραστηριότητα.

Πιο συγκεκριµένα, το Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηµατισµού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 2020 από τη Cisco, σε συνεργασία µε το Δήµο Θεσσαλονίκης, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, υπό την αιγίδα του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη. Σκοπός του είναι η ενίσχυση της καινοτοµίας, η επιτάχυνση του ψηφιακού µετασχηµατισµού, η ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων καθώς και η προώθηση του ψηφιακού πολιτισµού.

Στο Κέντρο, η Cisco µε την υποστήριξη του Δήµου Θεσσαλονίκης, των συνεργατών της, της ακαδηµαϊκής κοινότητας και start-ups, θα δηµιουργεί οµάδες που θα αναλύουν, σχεδιάζουν και προτείνουν λύσεις που απασχολούν οποιοδήποτε τοµέα της οικονοµικής και κοινωνικής ζωής. Παράλληλα, θα λειτουργεί και τµήµα εκπαίδευσης – Cisco Networking Academy (www.netacad.com), καθώς και τµήµατα STEM και Ροµποτικής, τα οποία στοχεύουν να ενισχύσουν τις ψηφιακές δεξιότητες, µαθητών, φοιτητών, αλλά και επαγγελµατιών που επιθυµούν να αποκτήσουν εφόδια εξειδίκευσης, που πλέον απαιτούνται από την αγορά εργασίας σήµερα. 

Ήδη στο Κέντρο έχουν γίνει δεκάδες επισκέψεις φο-ρέων (υπουργεία, περιφέρειες, ιδιωτικές εταιρίες κ.λπ.), Δήµων από την Ελλάδα αλλά και τις Βαλκανικές χώρες, ενώ παράλληλα πραγµατοποιούνται στο πλαίσιο των περιοριστικών µέτρων λόγω της πανδηµίας, µαθήµατα της Cisco Networking Academy και εκπαιδεύσεις σε Ροµποτική.

Το Κέντρο λοιπόν ήδη παράγει έργο και θα συνεχίσει να λειτουργεί ως χώρος δοκιµής και ανάπτυξης καινοτόµων τεχνολογικών λύσεων που µπορούν σήµερα να µετασχηµατίσουν ψηφιακά τον τρόπο λειτουργίας οργανισµών, φορέων και εταιρειών αλλά και ως χώρος επίδειξης αυτών των λύσεων ψηφιακού µετασχηµατισµού. Ένα ανοικτό hub ανοικτό στην κοινωνία, στη φιλοξενία ιδεών, δράσεων και εκδηλώσεων οµάδων και ατόµων.

Το Κέντρο στοχεύουµε να αποτελέσει σηµείο αναφοράς για καινοτόµες τεχνολογικές λύσεις που θα αναπτύσσει η Cisco µε το οικοσύστηµα των συνεργατών της, µε νεοφυείς επιχειρήσεις και µε εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύµατα της χώρας, όχι µόνο για την Ελλάδα αλλά και για τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Τον Δεκέµβριο του 2020, η Cisco και η ONEX ανακοινώσαµε τη συνεργασία µας για τη δηµιουργία του επαναστατικού Διεθνούς Κέντρου Θαλάσσιας Τεχνολογίας και Καινοτοµίας στις εγκαταστάσεις του Ναυπηγείου Νεωρίου της ONEX στο νησί της Σύρου, που ως στόχο έχει να παρέχει µια ιδανική γκάµα τεχνολογικών εργαλείων στις επιχειρήσεις για την εξισορρόπηση τόσο της οικονοµικής όσο και της περιβαλλοντολογικής βιωσιµότητάς τους. 

Βασιζόµενοι στη µεγάλη τεχνογνωσία και εµπειρία της Ελλάδας στον κλάδο της Ναυτιλίας και συνειδοτοποιώντας οτι ο ψηφιακός µετασχηµατισµός στο Ναυτιλιακό τοµέα υστερεί, εν συγκρίσει µε άλλους τοµείς, η ONEX και η Cisco αποφασίσαµε να δηµιουργήσουµε αυτό το νέο τεχνολογικό επιχειρηµατικό µοντέλο, το οποίο θα περιστρέφεται γύρω από τις νέες ευκαιρίες της αγοράς για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων. Το επίκεντρο για να επέλθει η ανάπτυξη θα είναι ο εντοπισµός και η επίλυση προβληµάτων σε πραγµατικό χρόνο, σε όλες σχεδόν τις κρίσιµες πτυχές µιας ναυτιλιακής επιχείρησης.

Σύντοµα, το Τεχνολογικό Κέντρο δε θα αποτελεί µόνο κύριο πυλώνα σε υπηρεσίες Managed Services Offerings, αλλά θα είναι επίσης, ένας κόµβος θαλάσσιας καινοτοµίας, µε σχέδια ανάπτυξης τεχνολογιών που θα «αλλάζουν τα δεδοµένα» µέσω ενός οικοσυστήµατος, ψηφιακών συνεργατών, ακαδηµαϊκών ιδρυµάτων, επιστηµονικών συνεργατών,  start-up επιχειρήσεων, που θα αποτελεί ένα σηµαντικό βήµα για το µέλλον µίας επιχείρησης, των πελατών της και της ναυτιλιακής βιοµηχανίας σε γενικότερο επίπεδο.

Όλα τα παραπάνω υλοποιήθηκαν εν µέσω πανδηµίας, γεγονός που προφανώς δυσχέρανε το σχεδιασµό µας, όµως σε καµία περίπτωση δεν µας εµπόδισε τελικά να υλοποιήσουµε τις υποσχέσεις µας. Τώρα πλέον µε τα δύο αυτά Κέντρα, είµαστε σε θέση, ειδικά µετά το τέλος της περιπέτειας που όλοι βιώνουµε λόγω του Covid-19, να αποδώσουµε στην κοινωνία, σε οργανισµούς και σε επιχειρήσεις, λύσεις και εφόδια που θα τους επιτρέψουν να λειτουργούν πιο αποδοτικά, µε ασφάλεια και µε ποιότητα στην εργασία και τη ζωή µας.

Πηγή