Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

“Κοκκίνισαν” αγορές σε Ευρώπη και Αμερική κατά την πρώτη ημέρα της εβδομάδας.

Την αρχή έκαναν οι ευρωπαικές αγορές που πλήττονται άμεσα από την εξάπλωση της πανδημίας και προχωρούν σε lockdown (μετά την Αυστρία, ακολουθεί η Ολλανδία, μερικό lockdown η Γαλλία και η Γερμανία ενώ σε κρίσιμη κατάσταση είναι η Βρετανία) που θα επηρεάσουν και πάλι τις οικονομίες. Στην Αμερική (ΗΠΑ) εκτός από την εξάπλωση της πανδημίας, υπάρχει και η αρνητική ψήφος ενός δημοκρατικού γερουσιαστή στο πρόγραμμα στήριξης της αμερικανικής οικονομίας και υποδομών από τον Πρόεδρο Μπάιντεν. Ένα ισχυρό κτύπημα στην αμερικανική αισιοδοξία για ισχυρή ανάπτυξη.

Η κατάσταση προς το τέλος του χρόνου δεν αναμένεται να βελτιωθεί θεαματικά. Ούτως ή άλλως οι τελευταίες συνεδριάσεις της χρονιάς έχουν μάλλον διορθωτικό χαρακτήρα εν αναμονή της έναρξης της νέας χρονιάς όπου θα γίνουν οι βασικές τοποθετήσεις. Προς το παρόν οι αγορές ασχολούνται αποκλειστικά σχεδόν με τις υγειονομικές εξελίξεις της Omicron που σε μεγάλο βαθμό θα καθορίσουν όχι μόνο την πορεία των χρηματιστηριακών αγορών αλλά και της ευρύτερης οικονομίας στα κράτη μέλη της Ε.Ε και τη Βρετανία.

Μεγάλη πτώση και στις τιμές του πετρελαίου, που προεξοφλεί νέα μείωση της βιομηχανικής δραστηριότητας διεθνώς.

Αντέδρασε το ελληνικό χρηματιστήριο προς το τέλος της συνεδρίασης

Το ελληνικό χρηματιστήριο υποχώρησε και αυτό αλλά για να είμαστε ειλικρινείς η πτώση ήταν και αναμενόμενη και αντιμετωπίσιμη καθώς προς τις τελευταίες ώρες της συνεδρίασης είδαμε χρηματιστηριακή αντίδραση και αγορές σε blue chips και μετοχές μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Είτε πρόκειται για οργανωμένο market making είτε για αγορές στα χαμηλά (buying the dip) των 865 μονάδων του Γενικού Δείκτη ήταν μία μάλλον καλή αντίδραση. Ωστόσο, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στα επίπεδα των 876,93 μονάδων με υποχώρηση 1,19%. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε χαμηλά στα 43 εκατ. Ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 28 έκλεισαν ανοδικά και οι 77 πτωτικά. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (Large Cap) μεταβλήθηκε κατά (-1,3%) ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (Mid Cap) κατά (-0,1%). Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες την μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι Υγείας (2,3%), Προσωπικών-Οικιακών Προϊόντων (0,09%), Χρηματοοικονομικών (0,08%) και την μεγαλύτερη υποχώρηση οι κλάδοι των Τροφίμων-Ποτών (-2,63%), Τηλεπικοινωνιών (-1,89%), Πρώτων Υλών (-1,36%).

Οι μετοχές με την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν οι Alpha Bank, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΕΤΕ, Eurobank και ΟΤΕ.

Οι επόμενες συνεδριάσεις θα δείξουν ότι ίσως οι πιέσεις εκτονωθούν και υπάρχει βάσιμη περίπτωση να δούμε τους ευρωπαϊκούς (και τον ελληνικό) δείκτες σε υψηλότερα επίπεδα εάν υπάρξουν θετικές ειδήσεις.

Πηγή