Η οικονομία της Σαουδικής Αραβίας αναπτύχθηκε κατά 11,8% το β’ τρίμηνο 2022, διατηρώντας τον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης από το 2011, ενισχυμένη από τις υψηλότερες τιμές του πετρελαίου και την παραγωγή.

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν εκτός πετρελαίου — η κινητήρια δύναμη της δημιουργίας θέσεων εργασίας — κέρδισε 5,4% ενώ η πετρελαϊκή οικονομία αναπτύχθηκε 23,1% σε σύγκριση με πέρυσι, σύμφωνα με προκαταρκτικές εκτιμήσεις που δημοσίευσε η Γενική Στατιστική Αρχή την Κυριακή.

Η αύξηση των τιμών της ενέργειας μαζί με τον πόλεμο στην Ουκρανία, που άλλαξε τα παγκόσμια πρότυπα στο εμπόριο, την παραγωγή και την κατανάλωση, συνέβαλαν σε αυτήν την αύξηση ρεκόρ του ΑΕΠ. Το πετρέλαιο διαπραγματεύεται περισσότερο από 40% υψηλότερα από ό,τι στην αρχή του έτους και αυξήθηκε περαιτέρω αμέσως μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η Σαουδική Αραβία έχει δει τα έσοδα να εκτινάσσονται χάρη στα «100 δολάρια το βαρέλι πετρέλαιο» και την αύξηση της παραγωγής. Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν του πετρελαίου αναμένεται να αυξηθεί κατά 19% φέτος, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Αλ-Τζανταάν στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας.

Το ποσοστό ανεργίας των πολιτών της Σαουδικής Αραβίας μειώθηκε επίσης στο χαμηλότερο από το 2008, καθώς η οικονομική ανάπτυξη αυξήθηκε λόγω των υψηλότερων εσόδων από τον «μαύρο χρυσό».

naftemporiki.gr

Πηγή