Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Διάταξη μέσα στο νέο μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο προβλέπει ότι παύει η ποινική δίωξη των οφειλετών ρυθμισμένων ασφαλιστικών οφειλών για όσο διάστημα εξυπηρετείται η ρύθμιση. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγεται η επαναλαμβανόμενη επιβεβαίωση τήρησης της ρύθμισης στο δικαστήριο. Η ρύθμιση αφορά χιλιάδες συνεπείς στις ρυθμίσεις τους οφειλέτες που ουσιαστικά ήταν δέσμιοι μιας ποινικής διαδικασίας ώστε να επιβεβαιώνεται η συνέπειά τους. Τώρα με την ένταξη στη ρύθμιση εξυπηρέτησης των οφειλών και όσο αυτή εξυπηρετείται παραγράφεται το αξιόποινο, παύει η ποινική δίωξη και η υπόθεση τίθεται στο αρχείο, με αποτέλεσμα την αποσυμφόρηση των δικαστηρίων αλλά και τη μείωση της ταλαιπωρίας των ασφαλισμένων.
Το γεγονός ότι οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να ρυθμίζουν τις οφειλές τους στα Ταμεία εξωδικαστικώς αποτελεί μία σωστή απόφαση της κυβέρνησης και τελειώνει το άγος του δικαστικού διασυρμού αλλά και των χιλιάδων κατασχέσεων ακινήτων από τον e-ΕΦΚΑ (πρώην ΙΚΑ) τα οποία δεν αξιοποιούνται.

Η περιουσία του e-ΕΦΚΑ από κατασχεμένα ακίνητα

Η περιουσία του e-ΕΦΚΑ (από πρώην ΙΚΑ) από κατασχεμένα ακίνητα ξεπερνά τα 2 δις ευρώ σε αντικειμενικές αξίες, όσο δηλαδή μία μεγάλη εταιρεία real estate. Απ’ αυτά τα ακίνητα , τα περισσότερα ‘στοιχειώνουν’ τις μεγάλες ελληνικές πόλεις καθώς οι διοικήσεις των κατά τόπους υπηρεσιών αλλά και η κεντρική διοίκηση δεν μπορούν να τα αξιοποιήσουν. Η θέσπιση της κατάσχεσης για ασφαλιστικές εισφορές κορυφώθηκε τις δεκαετίας ’80 και ’90 αλλά και την δεκαετία του 2000 χωρίς να αποδώσει το παραμικρό στο Κράτος. Ταυτόχρονα, οι δικαστικές προσφυγές οδήγησαν σε επώδυνες καταδίκες επαγγελματιών που για τον οιονδήποτε λόγο δεν ήταν συνεπείς στις ασφαλιστικές τους εισφορές. Το ελληνικό Δημόσιο, αναμένεται να εισπράξει άμεσα  πάνω από 100 εκατ. ευρώ σε πρώτη φάση από την ρύθμιση τέτοιων υποθέσεων ενώ και τα δικαστήρια θα αποσυμφορηθούν. Το έμμεσο κέρδος σε ορίζοντα δεκαετίας θα είναι πολύ υψηλότερο.

Προσλήψεις αναλογιστών στο Υπουργείο Εργασίας

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Υπουργείο Εργασίας αναμένονται προσλήψεις αναλογιστών προκειμένου να ‘τρέξουν’ τα προγράμματα ασφάλισης τόσο των ΤΕΑ όσο και να κάνουν μελέτες για το βάθος της ασφάλισης στην Ελλάδα. Δηλαδή μέχρι πότε υπάρχει επάρκεια κεφαλαίων και είναι βιώσιμο το σύστημα σε μία κοινωνία που πλήττεται από τις δημογραφικές εξελίξεις.

Πηγή