Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Ο Γενικός Δείκτης ακολουθώντας το ανοδικό ρεύμα που επικρατεί στην Ευρώπη και έχοντας την συνδρομή από τις εγχώριες επιχειρηματικές εξελίξεις και αποτελέσματα, έκλεισε για πρώτη φορά μετά την 8η Δεκεμβρίου 2014, πάνω από τις 1.000 μονάδες. Η ‘πολιορκία’ των επιπέδων αυτών ήταν έντονη τις δύο τελευταίες εβδομάδες και ο Γενικός Δείκτης είχε χάσει για λίγο τα κλεισίματα πάνω από τις 1.000 μονάδες. Σήμερα φαίνεται ότι βοήθησαν και οι εκτιμήσεις (που ακούγονταν συχνά τελευταία) από ξένους οίκους, Goldman Sachs ότι η Ευρώπη μπορεί να γλυτώσει την ύφεση. Ήδη η ανοδική κίνηση των τελευταίων δύο εβδομάδων στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια προεξοφλούσε αυτή τη θετική εξέλιξη και έμεναν οι αναλυτές των ξένων οίκων να κάνουν τις επίσημες εκτιμήσεις.

Η πορεία της συνεδρίασης

Με την έναρξη της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έπιασε τις 997 μονάδες και μέσα στο πρώτο ημίωρο είχε ξεπεράσει τις 1.002 μονάδες πέριξ των οποίων κινήθηκε σ’ ολόκληρη την συνεδρίαση. Οι τοποθετήσεις ήταν στην πλειονότητα των blue chips όπως αναφέρθηκε παραπάνω. Σταδιακά αυξήθηκαν οι τοποθετήσεις και ο Γενικός Δείκτης προς το τέλος της συνεδρίασης κινήθηκε στα υψηλά ημέρας στις 1008 μονάδες. Το κλείσιμο της συνεδρίασης βρήκε τον Γενικό Δείκτη στις 1004 μονάδες με άνοδο 1,02%. Η αξία συναλλαγών ήταν και πάλι ικανοποιητική, στα 74,4 εκατ. Ευρώ. Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 81 έκλεισαν ανοδικά και οι 29 πτωτικά. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) αυξήθηκε κατά 1,23% και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (FTSE Mid Cap) κατά 1,05%. Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, την μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι Εμπορίου (2,31%), Τραπεζών (2,24%), Ταξιδίων-Μεταφορών (1,95%), Χρηματοοικονομικών (1,6%), Τεχνολογίας (1,38%) και Βιομηχανικών (1,14%) και την μεγαλύτερη υποχώρηση οι κλάδοι Υγείας (-2,7%) και Πετρελαιοειδών (Διυλιστήρια) (-0,07%).

Οι μετοχές με την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν οι ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Μυτιληναίος, Alpha Bank, Πειραιώς, ΔΕΗ.

Ξένες αγορές

Οι ευρωπαικές χρηματιστηριακές αγορές, μάλλον θα αποφύγει -προεξοφλούν- την ύφεση και θα την γλυτώσει με soft landing δηλαδή επιβράδυνση ανάπτυξης. Ο γερμανικός DAX μετά τις 17.00 ωρα Ελλάδος αυξάνονταν κατά 0,13%, ο γαλλικός CAC κατά 0,71%, ο ιταλικός MIB κατά 0,94% και ο πανευρωπαϊκός Eurostoxx 50 κατά 0,51%. Οι περισσότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες έχουν ξαναπλησιάσει (σε απόσταση μικρότερη από 10%) στα ιστορικά υψηλά τους. Οι αμερικανικές αγορές ενθαρρύνονται από τις εκτιμήσεις ότι το ΑΕΠ των ΗΠΑ για το 2022 θα είναι υψηλότερο απ’ ότι αναμενόταν και από την έντονη ανάκαμψη των τεχνολογικών μετοχών. Ο Dow Jones μετά τις 17.00 ώρα Ελλάδος υποχωρούσε οριακά, ο S&P 500 αυξανόταν κατά 0,34% και ο Nasdaq κατά 0,91%.

Πηγή