Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Διορθωτική κίνηση σήμερα στο ελληνικό χρηματιστήριο που ουσιαστικά μεταδόθηκε και από τις έξωθεν πιέσεις στις χρηματιστηριακές αγορές. Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε στις 1.118,79 μονάδες (-1,26%) με αξία συναλλαγών 118 εκατ. ευρώ. Το ισοζύγιο κερδισμένων/χαμένων ήταν αρνητικό με μόλις 24 μετοχές να κλείνουν ανοδικά και 83 πτωτικά.  

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης αυτή τη φορά δέχθηκε τις μεγαλύτερες πιέσεις (-1,24%) ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά (-0,51%). Σε ό,τι αφορά τους κλαδικούς δείκτες, τα προσωπικά-οικιακά προϊόντα είχαν άνοδο (2,69%) λόγω ανόδου της Jumbo. Πτωτικά έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές (-1,87%) και με μεγαλύτερη υποχώρηση οι πετρελαϊκές (-2,48%) σαφέστατα λόγω αποκόμισης κερδών, οι χρηματοοικονομικές (-1,85%) ενώ πιέστηκε και ο ΟΤΕ (Τηλεπικοινωνίες –1,48%). Οι συναλλαγές και πάλι ήταν υψηλές με το μεγαλύτερο τζίρο να γίνεται σε ΕΤΕ, Alpha Bank, Πειραιώς, Eurobank και Jumbo.   

Το πολιτικό σκηνικό όπως έχει διαμορφωθεί μετά το τραγικό δυστύχημα στη Λάρισα έχει γίνει εξαιρετικά θολό τόσο ως προς τον χρονικό ορίζοντα των εκλογών όσο και ως προς τις προβλέψεις. Επίσης και οι ξένες αγορές βρίσκονται κάτω από την πίεση του πληθωρισμού και των επικείμενων νέων αυξήσεων επιτοκίων. Η μεταβλητότητα στα ξένα χρηματιστήρια μετοχών αλλά -κυρίως- στα ομόλογα βρίσκεται σε πολύ υψηλό επίπεδο.

Ξένες αγορές – Αυξημένη μεταβλητότητα και ισορροπία

Ενδεικτικά, οι περισσότεροι ισχυροί δείκτες ξεκίνησαν πτωτικά, μετά πέρασαν σε άνοδο. Μετά τις 17.30 ώρα Ελλάδος, ο γερμανικός DAX κινούνταν σταθεροποιητικά, ο γαλλικός CAC κατέγραφε άνοδο 0,45%, ο πανευρωπαϊκός Eurostoxx αυξάνονταν στο 0,36% και ο ιταλικός MIB 0,14%. Σημαντικότατη ήταν η άνοδος των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων.

Πηγή