Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Στο ίδιο μήκος κύματος χαμηλής ανόδου και υποτονικών συναλλαγών με τις ευρωπαϊκές αγορές, κινήθηκε στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης και ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο. Μετά μία ζωηρή έναρξη (είχε περίπου 2,5 εκατ. ευρώ συναλλαγές στα πρώτα 5 λεπτά), ο ρυθμός συναλλαγών υποχώρησε ενώ και η άνοδος προς τις 1.300 μονάδες ατρόφησε. Το μικρό αγοραστικό ενδιαφέρον επικεντρώθηκε σε συγκεκριμένα blue chips αλλά και αρκετές μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Το γεγονός ότι ‘βρήκε τοίχο’ ο Γενικός Δείκτης στις 1.300 μονάδες (υψηλό ημέρας στις 1.299) δεν πρέπει να αλλάζει τα δεδομένα της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς.

Στο τέλος της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις 1293,19 μονάδες με άνοδο 0,18%. Η αξία συναλλαγών έφτασε στα 65,8 εκατ. ευρώ. Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 63 έκλεισαν ανοδικά και οι 42 πτωτικά. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE Large Cap μεταβλήθηκε κατά 0,21 % και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης FTSE Mid Cap κατά 0,15%. Οι τράπεζες προσπάθησαν να συντηρήσουν την ανοδική τάση αλλά σταδιακά βγήκαν πωλητές σε άλλα μη χρηματοοικονομικά blue chips με αποτέλεσμα να μετριαστεί η ανοδική κίνηση στην αγορά. Ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε άνοδο 1,06%. Εκτός από τις τραπεζικές μετοχές, ανοδικά συνεισέφεραν οι μετοχές Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, Motor Oil, Ιντραλοτ και μετοχές μετοχές μεσαίας κεφαλαιοποίησης (όπως η ΑΛΟΥΜΥΛ). Οι επόμενες, τελευταίες συνεδριάσεις της χρονιάς θα δείξουν εάν ο Γενικός Δείκτης θα ξεκινήσει το 2024 από τις 1.300 μονάδες.

Ολοκληρώνουν το 2023 κοντά σε ιστορικά υψηλά πολλοί δείκτες σε Αμερική και Ευρώπη

Ανοδικά μεν αλλά με πολύ χαμηλούς ρυθμούς ανόδου, μεικτές τάσεις ανάμεσα στους κλάδους και ήπιες συναλλαγές το ελληνικό χρηματιστήριο οδεύει προς το τέλος της χρονιάς. Οι ξένες αγορές, κινούνται μεν ανοδικά οι περισσότερες αλλά χωρίς δυναμική και με κεκτημένη ταχύτητα από το προηγούμενο ράλι. Στα πρώτα λεπτά των αμερικανικών συνεδριάσεων ο Dow Jones αυξάνεται κατά 0,12%, ο S&P 500 κατά 0,11% κινούμενος προς ιστορικά υψηλά και ο Nasdaq κατά 0,19%. Αντίστοιχες μικρές ανοδικές κινήσεις (αφού άλλωστε δεν έχουμε να περιμένουμε κάτι στις τελευταίες συνεδριάσεις του 2023) καταγράφουν οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές. Ο γερμανικός DAX αυξάνεται κατά 0,12%, ο γαλλικός CAC υποχωρεί κατά (-0,06%), ο ιταλικός MIB αυξάνεται κατά τις 17.00 ώρα Ελλάδος κατά 0,09% και όλα αυτά με χαμηλές συναλλαγές. Μετά το ράλι Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου, οι περισσότεροι δείκτες κινούνται σε υψηλά επίπεδα.

Πηγή