Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven
Ακόμη μία ανατροπή στις ευρωπαϊκές συνεδριάσεις είχε η σημερινή ημέρα, μόνο που ήταν ευχάριστη ανατροπή σε αντίθεση με τις προηγούμενες. Οι ευρωπαϊκές αγορές ξεκίνησαν με ήπια πτωτικές τάσεις αλλά μετά το άνοιγμα των αμερικανικών συνεδριάσεων γύρισαν θετικά.
Η πίεση που ασκήθηκε κατά τις προηγούμενες συνεδριάσεις της εβδομάδας, δημιούργησε ευκαιρίες αγορών στην πλειονότητα των χρηματιστηρίων. Κατά τις 17.00 ώρα Ελλάδος ο γερμανικός DAX αυξάνονταν κατά 0,6%, ο γαλλικός CAC είχε άνοδο 0,89%, ο ιταλικός MIB αυξάνονταν κατά 0,87% και ο πανευρωπαϊκός Eurostoxx 50 κατά 0,86%.
Επιστροφή του Γενικού Δείκτη στις 1.341,1 μονάδες (0,73%)
Στο ελληνικό χρηματιστήριο, ο Γενικός Δείκτης συσσώρευε πέριξ των 1.335 μονάδων κατά το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης και σταδιακά προς το τέλος κινήθηκε ανοδικά και ξεπέρασε τις 1.340 μονάδες. Το αγοραστικό ενδιαφέρον εντοπίστηκε κυρίως στις τραπεζικές μετοχές και σε μη χρηματοοικονομικά blue chips που βρίσκονται στο προσκήνιο για επιχειρηματικές ειδήσεις όπως η Jumbo, ο Μυτιληναίος και ο ΟΤΕ.
Η ανοδική κίνηση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μεταδόθηκε και στο ελληνικό με τον Γενικό Δείκτη να ξεπερνά τις 1.340 μονάδες και προς το τέλος της συνεδρίασης να διαμορφώνεται στις 1341,1 μονάδες με άνοδο 0,73%. Η αξία συναλλαγών ήταν πολύ χαμηλή στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης (ενδεικτικά κατά τις 15.00 ώρα Ελλάδος ήταν μόλις 35 εκατ. ευρώ) αλλά αυξήθηκαν κατά την τελευταία ώρα της συνεδρίασης και διαμορφώθηκαν στα 80,2 εκατ. ευρώ. Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 63 έκλεισαν ανοδικά και οι 45 πτωτικά. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) αυξήθηκε κατά 0,87%, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (FTSE Mid Cap) κατά 0,68%. Καθοδηγητής της ανόδου ήταν και πάλι ο τραπεζικός κλάδος (1,71%) και ακολούθησαν οι τηλεπικοινωνίες (0,96%), τα προσωπικά-οικιακά προϊόντα (0,96%), οι πρώτες ύλες (0,93%) και οι πετρελαϊκές (0,31%). Οι μετοχές με τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν Τράπεζα Πειραιώς, ΕΤΕ, Jumbo, Alpha Bank, ΕΛΠΕ, Μυτιληναίος.