Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven
Ελληνικό χρηματιστήριο: “Επενδυτικό σαφάρι” σε όλα τα ελληνικά assets
Η μεγάλη άνοδος στο ελληνικό χρηματιστήριο δεν είναι διαφοροποιημένη από το διεθνές κλίμα. Εφ’ όσον οι ξένες αγορές πάνε καλά, οι ξένοι επενδυτές στρέφονται και στο ελληνικό χρηματιστήριο. Ταυτόχρονα οι επενδυτικές εξελίξεις από την αρχή του χρόνου τρέχουν με ιλιγγιώδη ρυθμό. Η επιτυχία της Δημόσιας Προσφοράς του Αεροδρομίου (άντλησαν 8 δις ευρώ για IPO 720 εκατ. ευρώ) αναδεικνύει την τεράστια ‘επενδυτική όρεξη’ που υπάρχει για ελληνικά assets και στο εξωτερικό και στην Ελλάδα. Μέσα σε 3 εβδομάδες είχαμε μία επιτυχημένη έκδοση εταιρικού ομολόγου (Autohellas), 2 δημοπρασίες ΕΓΕΔ με μεγάλες υπερκαλύψεις, 1 μεγάλη έκδοσης 10ετούς ομολόγου (προσφέρθηκαν 35 δις ευρώ) και τώρα το IPO του ‘Ελ. Βενιζέλος’. Η Ελλάδα ζει ένα “επενδυτικό Ελ Ντοράντο” από την αρχή του 2024. Να επισημάνουμε ότι την Πέμπτη, η επιτυχία του IPO του Αεροδρομίου έφερε ‘έκρηξη’ συναλλαγών στα 150 εκατ. ευρώ ενώ η άνοδο της συναλλακτικής δραστηριότητας συνεχίστηκε και την Παρασκευή.
Σε υψηλά 13 ετών ο Γενικός Δείκτης με πρωταγωνίστριες τις τράπεζες
Όλα αυτά έχουν δημιουργήσει ένα εξαιρετικά θετικό momentum για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά. Ο Γενικός Δείκτης δείχνει ότι πλέον κινείται σε επίπεδα Μαΐου 2011 και μπορεί να φτάσει μέσα στο μήνα σε υψηλά 13 ετών. Κατά την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε μικρό εύρος διακύμανσης αλλά και πάλι με αυξημένους όγκους συναλλαγών. Έφτασε στις παρυφές των 1.390 μονάδων αλλά σταδιακά συσσώρευσε κοντά στις 1.385 μονάδες.
Στο τέλος της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις 1385,01 μονάδες με άνοδο 0,61%. Η αξία συναλλαγών και πάλι ξεπέρασε στα 100 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε στα 138 εκατ. ευρώ. Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 77 έκλεισαν ανοδικά και οι 43 πτωτικά.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE Large Cap μεταβλήθηκε κατά 0,58%, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης κατά 0,48%. Οι τράπεζες και πάλι καθοδήγησαν την ανοδική κίνηση φτάνοντας και οι 4 συστημικές μετοχές σε υψηλά 52 εβδομάδων αλλά υπήρξαν αντίρροπες δυνάμεις σε άλλα μη χρηματοοικονομικά blue chips (Μυτιληναίος, Ιντρακατ, Lamda Development).
Οι πρώτες ύλες αυξήθηκαν και πάλι κατά 1,38% (λόγω Viohalco), τα τρόφιμα-ποτά είχαν άνοδο 1,12% λόγω Coca Cola HBC, οι τράπεζες είχαν άνοδο 0,76%, οικιακά προϊόντα 0,7%.
Οι μετοχές με τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν Alpha Bank, ΕΤΕ, Πειραιώς, Eurobank, Μυτιληναίος, ΔΕΗ.
Ξένες Αγορές: Οι μακροοικονομικές συνθήκες δεν είναι ιδανικές αλλά τα χρηματιστήρια ανεβαίνουν
Σε ένα μεγάλο ανοδικό κανάλι που καθοδηγείται από την υπερβάλλουσα ρευστότητα στο παγκόσμιο σύστημα και τα εταιρικά αποτελέσματα βρίσκονται οι χρηματιστηριακές αγορές σε Αμερική και Ευρώπη. Οι 3 βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στην Αμερική (Dow Jones , S&P 500 και Nasdaq) κινούνται σε ιστορικά υψηλά, έστω και με μικρές αποκλίσεις ενώ και οι ευρωπαϊκοί δείκτες (DAX, CAC, ΜΙΒ, IBEX) κινούνται σε υψηλά πολυετιών. Είναι υπερβολή να βλέπεις το DAX σε ιστορικά υψηλά ενώ η γερμανική οικονομία φλερτάρει με ύφεση και οι επιχειρήσεις της δείχνουν αδυναμίες; Πιθανόν. Αλλά τα χρηματιστήρια είναι προεξοφλητικοί μηχανισμοί και προφανέστατα προεξοφλούν θετικές εξελίξεις οι οποίες σε συνδυασμό με τη ρευστότητα, οδηγούν τους χρηματιστηριακούς δείκτες και μετοχές. Πάντως η εβδομάδα που ολοκληρώνεται σήμερα, θα είναι η δεύτερη κατά σειρά που οι μεγάλοι χρηματιστηριακοί δείκτες να κλείσουν με θετική εβδομαδιαία μεταβολή. Θα πρέπει επίσης να επισημάνουμε ότι καθοριστικό ρόλο στην άνοδο των ξένων χρηματιστηρίων διαδραματίζουν οι τεχνολογικές μετοχές οι οποίες παραμένουν σε ανοδική κίνηση λόγω τεχνολογικού μετασχηματισμού, βιοτεχνολογίας και A/I και τροφοδοτούν την άνοδο των χρηματιστηρίων.
Κατά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης στο NYSE, ο Dow Jones υποχωρούσε κατά -0,35%, ο S&P 500 αυξανόταν κατά 0,24% και ο Nasdaq κατά 0,74%. Οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές, παραμένουν σε άνοδο -παρ’ όλη τη μεταβλητότητα- και δημιουργούν υψηλά πολυετιών (ιστορικό ο DAX, 20ετίας ο MIB). Λίγο μετά τις 17.00 ώρα Ελλάδος, ο γερμανικός DAX αυξάνονταν κατά 0,27% πλησιάζοντας τις 17.000 μονάδες, ο γαλλικός CAC είχε οριακή άνοδο 0,07% όπως και ο ιταλικός MIB 0,06%.