Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Την σημαντική ανάκαμψη των ευρωπαϊκών αγορών αξιοποίησε και το ελληνικό χρηματιστήριο και ο Γενικός Δείκτης επιτάχυνε προς το τέλος της συνεδρίασης ξεπερνώντας τις 1.420 μονάδες όπως ήταν το θετικό σενάριο.

Ορμητική άνοδος στις ευρωπαικές αγορές προς τα ιστορικά υψηλά τους

Για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, σημαντική άνοδο κατέγραψαν και οι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες απορροφώντας μέρος των απωλειών που είχαν υποστεί προ εβδομάδων. Οι αμερικανικοί δείκτες ξεκίνησαν με ήπιες ανοδικές κινήσεις και ίσως συντηρήσουν έτσι την αυξημένη μεταβλητότητα των χρηματιστηρίων παγκοσμίως.

Πιο αναλυτικά, ο γερμανικός DAX  λίγο πριν τις 17.00 ώρα Ελλάδος αυξάνονταν κατά 0,3%, ο γαλλικός CAC είχε άνοδο 0,72%, ο ιταλικός MIB 1,315 και ο πανευρωπαϊκός Eurostoxx 50 αυξάνονταν κατά 0,66%. Στις αμερικανικές αγορές, λίγο μετά την έναρξή τους, ο Dow Jones αυξάνονταν κατά 0,24%, ο S&P 500 κατά 0,2% και ο Nasdaq ήταν σταθεροποιητικός.  Όλοι οι μεγάλοι χρηματιστηριακοί δείκτες σε Αμερική και Ευρώπη παραμένουν σε τροχιά κοντά στα ιστορικά υψηλά τους (απέχουν λιγότερο από 5%).

Ελληνικό χρηματιστήριο: Υπέρβαση και των 1.420 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη

Η επιστροφή των αγοραστών στις τραπεζικές μετοχές και η άνοδος μετοχών που ανακοινώνουν ισχυρά αποτελέσματα (ΑΔΜΗΕ) ή ανακοίνωσαν επιχειρηματικές κινήσεις (Motor Oil στη Ρουμανία) λειτούργησαν ως καταλύτες ανόδου προς υψηλότερα επίπεδα. Με την έναρξη της συνεδρίασης, ο Γ.Δ ξεπέρασε τις 1.410 μονάδες και σταθεροποιήθηκε μέχρι τα μισά της συνεδρίασης στα επίπεδα των 1.410-1.415 μονάδων. Από τα μισά της συνεδρίασης ξεκίνησε ένα κύμα αγοραστών που έφεραν τον Γενικό Δείκτη πάνω από τις 1.420 μονάδες. Στο τέλος της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις 1422,32 μονάδες με άνοδο 1,3%. Η αξία συναλλαγών αυξήθηκε στα 110  εκατ. ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 72 έκλεισαν ανοδικά και οι 31 πτωτικά. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) αυξήθηκε κατά 1,21 %, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (FTSE Mid Cap) 0,91%.

Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, ο κλάδος των Τραπεζών έδωσε το σήμα ανάκαμψης (1,92%). Σημαντική άνοδο είχαν οι κλάδοι των Βιομηχανικών (2,06%), των πετρελαϊκών (1,41%) και των προσωπικών-οικιακών προϊόντων (0,81%). Πτωτικά κινήθηκαν τα τρόφιμα-ποτά (-0,24%). Οι μετοχές με την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν  Πειραιώς, ΕΤΕ, Alpha Bank, Εurobank, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Jumbo. Η σημερινή άνοδος κρίνεται σημαντική από τεχνικής πλευράς για την επιστροφή του Γενικού Δείκτη στα επίπεδα των 1.440-1.450 που είχε στις αρχές Ιουνίου.

Πηγή