Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Κατέρρευσε στα τελευταία λεπτά της συνεδρίασης ο Γενικός Δείκτης μετά από αύξηση των πωλήσεων σε τράπεζες και μη τραπεζικά blue chips. Η συνεδρίαση στο μεγαλύτερο μέρος της κινήθηκε με ήπια υποχώρηση λίγων μονάδων αλλά στα τελευταία 15 λεπτά της συνεδρίασης οι ρευστοποιήσεις εντάθηκαν. Οι ρευστοποιήσεις προέρχονταν για εσωτερικούς λόγους καθώς στο εξωτερικό (ΗΠΑ, Ευρώπη και Βρετανία) οι χρηματιστηριακοί δείκτες κινούνταν εκείνη την περίοδο ανοδικά. To sell off στο τελευταίο τέταρτο της συνεδρίασης προέρχεται κυρίως από διάφορες φημολογίες που εντάθηκαν σε μία συνεδρίαση που είχε και μία εξαιρετικά θετική έκθεση της S&P για την ελληνική οικονομία. Η εικόνα της πτώση παραπέμπει σε μεγάλες εντολές πωλήσεων από ξένους οίκους που ακολουθήθηκαν και από εγχώριους επενδυτές από off shores εταιρείες. Το ζητούμενο είναι γιατί έπεσαν οι εντολές προς το τέλος της συνεδρίασης όταν ουσιαστικά η αγορά κινούνταν με χαμηλούς ρυθμούς. Μετά την αιφνιδιαστική σημερινή πτώση, το ζητούμενο είναι να παραμείνει ο Γενικός Δείκτης μέσα στο διάστημα 860-890 μονάδων μέχρι το τέλος του μήνα.

Αναζητείται σε δύο ονόματα ο λόγος των ρευστοποιήσεων  

Ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις 868,11 μονάδες με υποχώρηση 1,38%.  Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 92 εκατ. Ευρώ. Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 47 έκλεισαν ανοδικά και οι 67 πτωτικά.  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης μεταβλήθηκε κατά -1,51% ενώ αντίθετα ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (FTSE Mid Cap) αυξήθηκε κατά 0,29%.  Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 47 έκλεισαν ανοδικά και οι 67 πτωτικά. Τις μεγαλύτερες πιέσεις στο τέλος της συνεδρίασης δέχθηκαν εκτός από τραπεζικές μετοχές και οι μετοχές των ΟΤΕ και ΟΠΑΠ γεγονός που παραπέμπει σε ξένα χαρτοφυλάκια ή σε ελληνικά off shores χαρτοφυλάκια. Πιο συγκεκριμένα, σε κλαδικό επίπεδο, την μεγαλύτερη υποχώρηση είχαν οι κλάδοι των Πρώτων Υλών (-4,49%), Προσωπικών-Οικιακών Προϊόντων (-2,5%), Τηλεπικοινωνιών (-2,14%), Βιομηχανικών Υπηρεσιών (-2,14%).  Ο τραπεζικός κλάδος υποχώρησε κατά 1,27%. Ανοδικά έκλεισαν οι κλάδοι Υγείας (2,88%), Τεχνολογίας (1,99%), Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (1,13%).

Σε ότι αφορά τις τραπεζικές μετοχές,  μόνο η Alpha Bank κατάφερε να κινηθεί ανοδικά και οι υπόλοιπες 3 συστημικές υποχώρησαν. Οι μετοχές του ΟΤΕ και ΟΠΑΠ πιέστηκαν προς το τέλος διευρύνοντας την υποχώρηση του Γ.Δ ενώ στο τέλος εντάθηκαν οι πωλήσεις σε Μυτιληναίο, Jumbo. Καλή συνεδρίαση έκανε η μετοχή της Τιταν International και η ΕΧΑΕ. Πτωτικά και η Aegean που μπαίνει σε διαδικασία αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.

Υποχωρούν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων

Οι αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων υποχώρησαν σήμερα και αυτό ευνοεί τις αμερικανικές χρηματιστηριακές αγορές. Αν η θετική εικόνα των αμερικανικών αγορών διατηρηθεί μέχρι το τέλος του μήνα τότε ίσως υπάρξει και μία ανοδική συνέχεια στο β’ εξάμηνο.

Πηγή