Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven
Ανοδικά τα χρηματιστήρια σε Ευρώπη και Αμερική
Οι αγορές αντεπιτίθενται μετά το σοκ που προκάλεσαν τα lockdowns για την omicron στα ευρωπαϊκά κράτη. Ο πανικός από τα ευρωπαϊκά lockdowns φαίνεται ότι εκτονώθηκε τη Δευτέρα και οι αγοραστές επέστρεψαν σε Ευρώπη και Αμερική. Οι χρηματιστηριακοί δείκτες ανέκαμψαν από το σοκ της Δευτέρας και αυτό φαινόταν ήδη από την μερική ανάκαμψη προς το τέλος των συνεδριάσεων της Δευτέρας και την συρρίκνωση των απωλειών. Ειδικά οι αμερικανικές αγορές είναι στραμμένες προς τις επιχειρηματικές κινήσεις που συνεχίζουν αμείωτες μέχρι τις τελευταίες ημέρες του χρόνου.
Συνεδρίαση ελάχιστης διακύμανσης και χαμηλών συναλλαγών στο ελληνικό χρηματιστήριο
Στο τέλος της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις 881,19 μονάδες με άνοδο 0,49% και διακύμανση μόλις 3 μονάδες. Η αξία συναλλαγών έφτασε μόλις στα 42 εκατ. ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 55 έκλεισαν ανοδικά και οι 51 πτωτικά. Ο δείκτης FTSE Large Cap μεταβλήθηκε κατά 0,69%, ο δείκτης Mid Cap κατά 0,75%. Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι κλάδοι των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (2,72%) λόγω ΕΧΑΕ, τα Τρόφιμα-Ποτά (2,14%) λόγω Coca Cola HBC, οι Τράπεζες (1,83%), οι Τηλεπικοινωνίες (1,53%) λόγω ΟΤΕ και την μεγαλύτερη υποχώρηση οι κλάδοι των Προσωπικών-Οικιακών Προϊόντων (-1,54%), οι Κατασκευές-Υλικά (-0,74%), Εμπόριο (-0,27%).
Η ανοδική αντίδραση προήλθε από μεμονωμένες μετοχές και ειδικά τις 3 τραπεζικές (Alpha, ETE, Εurobank), τον ΟΤΕ, τον ΟΠΑΠ, την Coca Cola HBC και τον Titan Int. Από εκεί και πέρα ήρθαν αρωγοί και άλλοι κλαδικοί leaders όπως η Cenergy και η Ιντραλοτ. Καλή συνεδρίαση και για την ΕΧΑΕ μετά από καιρό.
Η πανδημία ο παράγοντας Χ στις οικονομικές και χρηματιστηριακές εξελίξεις
Η σημερινή ημέρα έδειξε ότι παραμένουμε σε μεγάλη μεταβλητότητα στις αγορές, με εναλλαγές ανοδικών-πτωτικών συνεδριάσεων μέχρι το τέλος του χρόνου τουλάχιστον. Η πανδημία εξακολουθεί να είναι ο παράγοντας Χ για τις μελλοντικές εξελίξεις αφήνοντας πίσω της τον πληθωρισμό, το ενεργειακό κόστος, τα προβλήματα εφοδιασμού. Εάν δεν ξεκαθαρίσει ο ορίζοντας σε ότι αφορά την πανδημία και τις μεταλλάξεις μέσα στο 2022, ουδείς μπορεί να πει τι μέλλει γενέσθαι με τις οικονομίες.