Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Τελικά η υπέρβαση των 890 μονάδων Γενικού Δείκτη στο ελληνικό χρηματιστήριο αποτελεί μία ιδιαίτερα δύσκολη υπόθεση, αν κρίνουμε την πορεία του Γενικού Δείκτη κατά το τελευταίο διάστημα. Σε μία ημέρα που οι ευρωπαικές αγορές είχαν έντονα ανοδικό momentum, το ελληνικό χρηματιστήριο σε επίπεδο Γεν. Δείκτη δεν κατάφερε να κάνει μία ουσιαστική υπέρβαση που κυνηγά εδώ και ένα μήνα περίπου.

Σε ενθουσιώδες κλίμα οι ξένες αγορές σε Ευρώπη-ΗΠΑ

Πολύ δυναμικές εμφανίστηκαν οι περισσότερες ευρωπαικές αγορές κατά τη σημερινή συνεδρίαση με τους χρηματιστηριακούς δείκτες τους να καταγράφουν σημαντικές ανόδους. Το γεγονός ότι η ανάπτυξη επιστρέφει ή φαίνεται ότι επιστρέφει στην ‘Γηραιά Ήπειρο’ με την συνδρομή της ΕΚΤ και ότι εταιρικοί ‘ηγέτες’ παρουσιάζουν καλά αποτελέσματα α’ τριμήνου βοηθά την χρηματιστηριακή άνοδο. Όμως περισσότερο απ’ όλα βοηθά την χρηματιστηριακή άνοδο, το μήνυμα που έρχεται από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού (ΗΠΑ) και δείχνει ότι οι αμερικανοί επιδιώκουν με κάθε τρόπο και με συνεχείς χρηματοδοτήσεις την επιστροφή στην υψηλή ανάπτυξη μέσα στο 2021.

Αδυναμία υπέρβασης και σταθεροποίησης Γεν. Δείκτη πάνω από τις 890 μονάδες.

Αδυναμία των τραπεζικών μετοχών, δεικτοβαρή μη χρηματοοικονομικά blue chips που αδυνατούν να ανταποκριθούν και διεθνείς αγορές που δεν διαμορφώνουν καλό κλίμα το τελευταίο διάστημα ήταν οι βασικοί λόγοι που ο Γενικό Δείκτης συσσωρεύει εδώ και ένα μήνα περίπου μεταξύ των 865μονάδων και των 888 μονάδων.

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση, στα μέσα περίπου, ο Γενικός Δείκτης κατάφερε να υπερβεί τις 890 μονάδες αλλά δεν είχε τα απαραίτητα ‘καύσιμα’ για να φτάσει υψηλότερα. Τελικά το τέλος της συνεδρίασης βρήκε τον Γενικό Δείκτη να κλείνει στις 887,60 μονάδες με άνοδο 0,48%. Η αξία συναλλαγών ήταν αυξημένη αυτή τη φορά στα 91 εκατ. Ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 70 έκλεισαν ανοδικά και οι 44 πτωτικά.

Το θετικό ισοζύγιο οφείλεται κυρίως στην καλή εικόνα που είχαν οι μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης με τον δείκτη FTSE Mid Cap να αυξάνεται κάτα 1,4% ενώ ο FTSE Large Cap είχε άνοδο 0,45%.

Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, την μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι Προσωπικών-Οικιακών Προϊόντων (3,8%), Εμπορίου (2,67%) λόγω Jumbo, Τεχνολογίας (1,88%) λόγω Quest, Κατασκευών-Υλικών (1,22%) λόγω θετικής συγκυρίας σε Ελλάκτωρ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ και Titan International, Τηλεπικοινωνιών (1,07%) λόγω ΟΤΕ ενώ ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε άνοδο 0,77%.

Υποχώρηση είχαν οι κλάδοι Πρώτων Υλών (-1,94%), Υγείας (-1,88%). Ταξιδίων-Αναψυχής (-0,66%).

Παρατεταμένη συσσώρευση κάτω από τις 890 μονάδες.

Για την εικόνα αυτή φταίει ότι η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά έχει προεξοφλήσει τα περισσότερα θετικά και χρειάζεται νέες επιχειρηματικές ειδήσεις (ειδικά στα blue chips) αλλά και στα μακροοικονομικά μεγέθη που θα της δώσουν ώθηση. Η εκτίμηση των αναλυτών είναι ότι θα πρέπει να υπάρξει ένας συνδυασμός θετικού κλίματος στο εξωτερικό και στο εσωτερικό που να δημιουργήσει την ‘επενδυτική όρεξη’ για ανάληψη μετοχικού ρίσκου.

Το δεύτερο χαρακτηριστικό αυτών των συνεδριάσεων είναι ότι υπάρχει αυξημένη μεταβλητότητα στις μετοχές και όχι στους δείκτες. Για παράδειγμα σήμερα ο Γενικός Δείκτης είχε εύρος διακύμανσης περίπου 8-9 μονάδων. Όμως πολλές μετοχές στη σημερινή συνεδρίαση όπως η Eurobank, ο ΟΠΑΠ, η ΔΕΗ, η Μυτιληναίος και η Aegean από την υψηλή κεφαλαιοποίηση είχαν πολύ μεγαλύτερη μεταβλητότητα και γύρισαν από θετικές σε αρνητικές. Αυτά τα ‘υπόγεια ρεύματα’ είναι που εμποδίζουν τον Γενικό Δείκτη να κινηθεί έντονα ανοδικά αλλά και ταυτόχρονα δίνουν κέρδη σε όσους εστιάζουν σε μετοχές και όχι στην εικόνα ολόκληρης της αγοράς.

Πηγή