Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Με διακυμάνσεις μέσα σε μικρό εύρος κινούνται τα περισσότερα χρηματιστήρια στις αρχές Σεπτεμβρίου. Η κίνηση αυτή (πλαγιοκαθοδική) είναι αποτέλεσμα της αναζήτησης τάσεων που σχετίζονται τόσο με μακροοικονομικά δεδομένα ενόψει 3ου τετραμήνου, τις αναθεωρήσεις επιχειρηματικών δεδομένων και τις αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων.

Υποχώρηση στις 915 μονάδες με μικρές διακυμάνσεις

Ο Γενικός Δείκτης αφού έφτασε προ εβδομάδας σε υψηλά έτους στις 929 μονάδες διολίσθησε μέσα σε λίγες συνεδριάσεις προς τις 915 μονάδες που ουσιαστικά δεν θεωρείται και μεγάλη διόρθωση. Το ελληνικό χρηματιστήριο έχει προεξοφλήσει πολλές θετικές εξελίξεις και θα πλέον από τον Σεπτέμβριο και μετά θα τοποθετήσει τον πήχη προς νέα υψηλότερα επίπεδα.

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης διολίσθησε στις 915,05 μονάδες (υποχώρηση 0,22%) με αυξημένη ενδοσυνεδριακή μεταβλητότητα. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα. Χαμηλά επίπεδα των 42 εκατ. Ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 54 έκλεισαν ανοδικά και οι 62 πτωτικά. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) μεταβλήθηκε κατά (-0,07%) και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (FTSE Mid Cap) αυξήθηκε κατά 0,42%. Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι των Τραπεζών (1,07%), Ταξιδιών-Αναψυχής (0,84%), Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (0,69%), Εμπορίου (0,58%) και την μεγαλύτερη υποχώρηση οι κλάδοι των Τηλεπικοινωνιών (-2,21%), Πετρελαίου-Αερίου (-1,36%), Προσωπικών-Οικιακών Προϊόντων (-0,3%).

Σε ότι αφορά τις μετοχές με τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών ξεχώρισαν η Eurobank, Alpha Bank, Πειραιώς, ΜΙΓ, ΕΤΕ και Τράπεζα Αττικής.

Ουσιαστικά τις μεγαλύτερες πιέσεις επέφερε στο Χ.Α η μετοχή του ΟΤΕ και η μετοχή της ΔΕΗ η οποία μάλιστα βρίσκεται στο προσκήνιο λόγω της αποκρατικοποίησης του ΔΕΔΔΗΕ ενώ πτώση με όγκους είχε και η μετοχή του ΑΔΜΗΕ. Καλή εικόνα είχαν η Eurobank και Alpha Bank από την πλευρά των τραπεζών.

Οι εγχώριοι χρηματιστές θεωρούν ότι ο ορίζοντας θα ξεκαθαρίσει από την στιγμή που αφ’ ενός υπάρξει κάποια ισορροπία στις ξένες αγορές, ανακοινωθούν τα φορολογικά μέτρα στη ΔΕΘ και φανεί η αναπτυξιακή προοπτική μέχρι το τέλος του χρόνου.

ΗΠΑ – ΕΥΡΩΠΗ – Διόρθωση για διαφορετικούς λόγους

Τα νέα δεδομένα για την απασχόληση στις ΗΠΑ πιέζουν σήμερα τους αμερικανικούς δείκτες που καταγράφουν μικρές -σχετικά- απώλειες. Πτωτικά κινούνται και οι ευρωπαικές αγορές που φοβούνται ότι έρχεται tapering από την ΕΚΤ μετά τις δηλώσεις Λαγκάρντ τις προηγούμενες ημέρες και την παραμονή πολλών χρηματιστηριακών δεικτών (Γερμανίας, Ιταλίας κά) σε ιστορικά υψηλά επίπεδα γεγονός που ευνοούσε την αποκόμιση κερδών.

Πηγή