Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Πάολο Τζεντιλόνι τάσσεται υπέρ της τροποποίησης του Συμφώνου Σταθερότητας της ευρωζώνης, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στα κράτη μέλη να αυξήσουν το χρέος τους υπέρ των δημοσίων επενδύσεων.

«Χρειαζόμαστε μια συμφωνία για νέους κοινούς κανόνες ενόψει των νέων προκλήσεων. Θα είναι δύσκολες οι συζητήσεις. Ή (θα γίνουν όμως) τώρα ή ποτέ, (διότι) η κατάσταση είναι εξαιρετικά ασυνήθιστη», είπε σε συνέντευξή του η οποία δημοσιεύεται στα σημερινά φύλλα των εφημερίδων του Δημοσιογραφικού Ομιλου Funke (εκδόσεις Τετάρτης).

«Όλες οι χώρες της ζώνης του ευρώ σήμερα έχουν πολύ υψηλότερο χρέος, κατά μέσο όρο το χρέος έχει αυξηθεί στο 102% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος. Σύμφωνα με τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας, το ποσοστό αυτό του συνολικού εθνικού χρέους θα πρέπει να ανέρχεται στο 60% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος. Ταυτόχρονα, όμως, υπάρχει μεγάλη ανάγκη για επενδύσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση», πρόσθεσε ο Επίτροπος της ΕΕ.

Δημόσιες επενδύσεις

«Πριν από την κρίση του κορωνοϊού, το μερίδιο των δημόσιων καθαρών επενδύσεων επί της οικονομικής παραγωγής ήταν μόνο 0,1%, δηλαδή σχεδόν μηδέν. Δεν έχουμε το περιθώριο να συνεχίσουμε χωρίς δημόσιες επενδύσεις τα επόμενα χρόνια. Αυτό θα σήμαινε ότι θα μείνουμε πίσω από άλλες μεγάλες οικονομικές δυνάμεις», προειδοποίησε ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας.

«Η αντίληψή μας για το εθνικό χρέους είναι διαφορετική σήμερα από ό, τι ήταν πριν από δέκα χρόνια. Ταυτόχρονα, όμως, εξακολουθεί να υπάρχει ο κίνδυνος της μόνιμης υπέρβασης των δαπανών», πρόσθεσε ο Τζεντιλόνι.

Βλέπει συμφωνία

Ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι θα επιτευχθεί συμφωνία για τους νέους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας: «Αφού μπορέσαμε να συμφωνήσουμε για το Ταμείο Ανάκαμψης, θα πρέπει να είμαστε σε θέση να συμφωνήσουμε και γι ‘αυτούς», τόνισε.

Ταυτόχρονα, ο Ιταλός Επίτροπος προειδοποίησε τις χώρες της ΕΕ «να μην μειώσουν πολύ γρήγορα τις ισχυρά αυξημένες δαπάνες τους στην κρίση του κορωνοϊού. Δεν πρέπει να επαναλάβουμε τα λάθη της οικονομικής κρίσης. Τότε, οι κρατικές δαπάνες μειώθηκαν πολύ σύντομα και προκάλεσαν διπλή ύφεση. Τώρα ο κανόνας πρέπει να είναι: καλύτερα να μειώσουμε την υποστήριξη του προϋπολογισμού πολύ αργά παρά πολύ νωρίς», κατέληξε ο Τζεντιλόνι.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Funke-Mediengruppe
 

Πηγή