Ο διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν σε χθεσινές τηλεοπτικές δηλώσεις του, είπε ότι το Ριάντ διεξάγει συνομιλίες για την πώληση του 1% της κρατικής πετρελαϊκής εταιρίας Saudi Aramco, σε μία ενεργειακή εταιρία με ηγετικό παγκόσμιο προφίλ.

Ο ίδιος, δήλωσε ότι η μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρία στον κόσμο, η οποία εισήλθε στο χρηματιστήριο της Σαουδικής Αραβίας στα τέλη του 2019, είναι ενδεχόμενο να πωλήσει περισσότερες μετοχές, συμπεριλαμβανομένων και των πωλήσεων σε ξένους επενδυτές, εντός του επόμενου έτους ή της επόμενης διετίας.

«Υπάρχουν συνομιλίες τώρα, για την εξαγορά του 1% του μετοχικού κεφαλαίου από μία ενεργειακή εταιρία με ηγετικό παγκόσμιο προφίλ, σε μία σημαντική συμφωνία που θα μπορούσε να αυξήσει τις πωλήσεις της Aramco…, σε μία μεγάλη χώρα» είπε ο ίδιος, χωρίς να δημοσιοποιήσει περισσότερες λεπτομέρειες.

«Διεξάγονται συνομιλίες με άλλες εταιρίες για διαφορετικά μερίδια μετοχών, ενώ μέρος των μετοχών της Aramco, θα μπορούσε να μεταβιβαστεί στο Δημόσιο Ταμείο Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας, ενώ ένα ποσοστό τους έχει εισαχθεί στο …, στο χρηματιστήριο της Σαουδικής Αραβίας» δήλωσε ο ίδιος σε μία συνέντευξή του, που μεταδόθηκε από την τηλεόραση της Σαουδικής Αραβίας για την 5η επέτειο του στρατηγικού πλαισίου μείωσης της εξάρτησης του βασιλείου από το πετρέλαιο και τη διαφοροποίηση των δραστηριοτήτων της οικονομίας του (Vision 2030).

Η αρχική δημόσια διάθεση μετοχών της Aramco το 2019 χαρακτηρίστηκε ως ένας σημαντικός πυλώνας του προγράμματος οικονομικής διαφοροποίησης, με στόχο την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Η Aramco συγκέντρωσε κεφάλαια 25,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την αρχική δημόσια διάθεση των μετοχών της, ενώ αργότερα πώλησε περισσότερες μετοχές, για τη συγκέντρωση συνολικών κεφαλαίων 29,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Τα έσοδα από την προσφορά αυτών των μετοχών μεταβιβάστηκαν στο Δημόσιο Επενδυτικό Ταμείο της Σαουδικής Αραβίας (PIF) που αποτελεί το όχημα επιλογής του πρίγκιπα Μοχάμεντ για τη μετεξέλιξη της οικονομίας του βασιλείου και τη διαφοροποίησή της από τα πετρελαϊκά έσοδα.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Πηγή