Η ισχυρή οικονομική δυναμική της Κίνας υποχώρησε ελαφρώς τον Μάιο, καθώς η άνοδος των τιμών των πρώτων υλών συμπίεσε τα κέρδη, οι επιχειρήσεις έγιναν πιο προσεκτικές και οι πωλήσεις ακινήτων και αυτοκινήτων υποχώρησαν.

Αυτή είναι η προοπτική του αθροιστικού δείκτη, ο οποίος συνδυάζει οκτώ επιμέρους δείκτες που παρακολουθούνται από το Bloomberg. Οι δείκτες αυτοί άρχισαν να υποχωρούν από τον Απρίλιο αλλά παρέμειναν σε τροχιά επέκτασης, υποστηριζόμενοι από τη σταθερή ζήτηση των εξαγωγών.

Η εμπιστοσύνη μεταξύ των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, ή των μικρομεσαίες, μειώθηκε τον Μάιο αφού έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από το ξέσπασμα του Covid-19 τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με έρευνα σε περισσότερες από 500 εταιρείες της Standard Chartered.

Ο δείκτης που μετρά την τρέχουσα απόδοση αποδυναμώθηκε αυτόν το μήνα, ενώ μια πτώση στον υπο-δείκτη «προσδοκίες» υποδηλώνει ανησυχίες σχετικά με τη μελλοντική ζήτηση και τα περιθώρια κέρδους.

«Η αύξηση των τιμών των πρώτων υλών φαίνεται να έχει γίνει η βασική πρόκληση για τις μικρομεσαίες», σύμφωνα με τους οικονομολόγους της Standard Chartered, Lan Shen και Ding Shuang.

«Οι εγχώριες μικρομεσαίες φαίνονται πιο ευάλωτες στο αυξανόμενο κόστος εισροών, ενώ τα περιθώρια κέρδους των μικρομεσαίων επιχειρήσεων προσανατολισμένων στις εξαγωγές παρέμειναν ανέπαφα λόγω των ισχυρών νέων παραγγελιών και των αυξημένων τιμών παραγωγής», σημείωσαν.

Η δυναμική της ζήτησης στο εξωτερικό φαίνεται στις εξαγωγές της Νότιας Κορέας τις πρώτες 20 ημέρες του μήνα, οι οποίες αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό της δεκαετίας.

Το παγκόσμιο ράλι εμπορευμάτων βοήθησε στην αύξηση του πληθωρισμού στην Κίνα φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο τον Μάιο, σύμφωνα με τον ιχνηλάτη τιμών του Bloomberg Economics.

Οι τιμές του χαλκού και του σιδηρομεταλλεύματος ανέβηκαν σε επίπεδα ρεκόρ αυτό το μήνα, αν και το ράλι σταμάτησε τις τελευταίες δύο εβδομάδες καθώς η Κίνα ενέτεινε τις προσπάθειες για τον περιορισμό του κόστους εν μέσω ανησυχιών για τον πληθωρισμό.

Η χρηματιστηριακή αγορά της Κίνας ανέβηκε τον Μάιο, με τον δείκτη CSI 300  της ηπειρωτικής αυτή την εβδομάδα να φτάνει στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο.

Οι πωλήσεις κατοικιών μειώθηκαν αυτόν το μήνα, σημάδι ότι οι προσπάθειες των ρυθμιστικών αρχών να ελέγξουν τους κινδύνους που σχετίζονται με τη στέγαση ενδέχεται να έχουν αποτέλεσμα μετά τη νομισματική χαλάρωση του περασμένου έτους που προκάλεσε ανάκαμψη στην αγορά κατοικιών. Ο δείκτης για τις πωλήσεις αυτοκινήτων μειώθηκε σημαντικά κατά την περίοδο.

naftemporiki.gr 

Πηγή