Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, υπερασπίστηκε το πρόσφατα θεσπισμένο πακέτο στήριξης για την Covid-19, λέγοντας ότι τα οφέλη για την οικονομία υπερτερούν κατά πολύ των ανησυχιών ότι η έκρηξη των κρατικών δαπανών θα μπορούσε να οδηγήσει σε πληθωρισμό.

Μιλώντας στο ABC “This Week”, η κ. Γέλεν υποστήριξε πως «πρέπει να νικήσουμε την πανδημία. Αυτό το πακέτο το επιτυγχάνει πραγματικά.»

Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υπέγραψε το πακέτο βοήθειας ύψους 1,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Ορισμένοι οικονομολόγοι, συμπεριλαμβανομένου του πρώην υπουργού Οικονομικών Λάρι Σάμερς, έχουν εκφράσει ανησυχίες ότι το μέτρο θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των τιμών τους επόμενους μήνες.

Η Τζάνετ Γέλεν είπε ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος δεν ήταν η ενίσχυση της οικονομίας, προθέτοντας ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έπρεπε να βοηθήσει άτομα που είναι χωρίς εργασία, που αντιμετωπίζουν έξωση ή αποκλεισμό, ή που απλά δεν έχουν αρκετό φαγητό.

«Ο σημαντικότερος κίνδυνος που αντιμετωπίζουμε είναι ένα εργατικό δυναμικό που έχει υποστεί μια μεγάλη περίοδο ανεργίας. Οι άνθρωποι που είναι εκτός εργασίας, δεν μπορούν να βρουν δουλειά, κάτι που μπορεί να έχουν μόνιμη επίπτωση στην ευημερία τους. Νομίζω ότι αυτός είναι ο σημαντικότερος κίνδυνος», τόνισε η Τζάνετ Γέλεν. «Υπάρχει κίνδυνος πληθωρισμού; Νομίζω ότι υπάρχει ένας μικρός κίνδυνος. Και νομίζω ότι είναι διαχειρίσιμο».

Η Αμερικανίδα υπουργός των Οικονομικών είπε ότι πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για να διατηρηθούν υπό έλεγχο τα ελλείμματα.

«Φυσικά, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η οικονομία, ότι ο προϋπολογισμός βρίσκεται σε βιώσιμη πορεία», είπε στον Τζορτζ Στεφανόπουλος του ABC, «και αυτό είναι κάτι που μπορούμε να αντέξουμε. Μακροπρόθεσμα, πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα ελλείμματα».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Politico

Πηγή