Για έβδομο μήνα επιταχύνθηκε ο πληθωρισμός στην Τουρκία τον Απρίλιο, καθώς η αδύναμη λίρα και οι αυξανόμενες παγκόσμιες τιμές ενέργειας επιδείνωσαν τον αντίκτυπο της χαμηλής βάσης ένα χρόνο νωρίτερα.

Ο ετήσιος πληθωρισμός αυξήθηκε στο 17,1% από 16,2% τον προηγούμενο μήνα, ελαφρώς χαμηλότερος από τη μέση εκτίμηση του 17,3% σε έρευνα του Bloomberg σε 21 αναλυτές.

Οι τιμές αυξήθηκαν 1,7% από τον Μάρτιο.

Οι τιμές της ενέργειας αυξήθηκαν 18,4% σε ετήσια βάση, σε σύγκριση με 12,4% το Μάρτιο, με τις υψηλότερες τιμές του πετρελαίου, αυξάνοντας τις πιθανότητες για περαιτέρω διαρροή σε πληθώρα αγαθών και υπηρεσιών.

Ένας βασικός δείκτης πληθωρισμού έδειξε ότι οι τιμές, εξαιρουμένων των πτητικών ειδών, όπως τα τρόφιμα και η ενέργεια, αυξήθηκαν επίσης 17,8% ετησίως έως τον Απρίλιο, από 16,9% τον Μάρτιο, ένδειξη ισχυρών πληθωριστικών πιέσεων που υποκρύπτουν το βασικό ποσό.

Οι τιμές των τροφίμων, που αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα τέταρτο του καλαθιού καταναλωτών, αυξήθηκαν 17%, σε σύγκριση με 17,4% τον προηγούμενο μήνα. Παραμένει πολύ πάνω από τον ενδιάμεσο στόχο της κεντρικής τράπεζας του 13% που έχει οριστεί για το τέλος του έτους.

Η τουρκική λίρα υποχωρεί 0,24% με την ισοτιμία στις 8, 3151 λίρες ανά δολάριο.

naftemporiki.gr

Πηγή