Μεταξύ 11 και 15 Ιανουαρίου αναμένεται να πιστωθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς  των ιδιοκτητών που εισέπραξαν μειωμένα ενοίκια το Νοέμβριο, τα ποσά που δικαιούνται. Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στην ΕΡΤ, εντός του Ιανουαρίου θα καταβληθεί προσπάθεια ώστε οι ιδιοκτήτες ακινήτων να πληρωθούν και για τα κουρεμένα ενοίκια που εισέπραξαν το Δεκέμβριο.

Υπενθυμίζεται ότι όσοι ιδιοκτήτες εισέπραξαν μειωμένα ενοίκια το Νοέμβριο, θα αποζημιωθούν με το 50% της απώλειας που υπέστησαν. Όσον αφορά το Δεκέμβριο, θα αποζημιωθούν με το 80% του αρχικού μισθώματος.

Με τη διαδικασία για την υποβολή αιτήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τον 5ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της ΑΑΔΕ να βρίσκεται σε εξέλιξη, ο κ. Σταϊκούρας εκτίμησε ότι ο αριθμός των δικαιούχων θα κυμανθεί σε περίπου 400.000 χιλιάδες. Το Μάρτιο θα ακολουθήσει και 6ος κύκλος με βάση τα στοιχεία του τζίρου για τους μήνες Ιανουάριος-Μάρτιος 2021.

Όπως σημείωσε, υπήρξε βελτίωση σε ότι αφορά τα έσοδα συγκεκριμένων κλάδων με την αξιοποίηση του click away (αξεσουάρ, καλλυντικά κ.ά) συγκρίνοντας τα στοιχεία Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου . Όπως ανέφερε, το διάστημα από 13/12 μέχρι 31/12 οι πωλήσεις στο λιανεμπόριο τροφίμων αυξήθηκαν από το – 59% στο – 40%.

Παράλληλα, κατεγράφη και αύξηση 76% στα βιβλιοπωλεία το Δεκέμβριο σε σχέση με το Νοέμβριο, ενώ  άλλοι κλάδοι που φάνηκε ότι βοηθήθηκαν είναι τα αξεσουάρ, τα καλλυντικά, τα φαρμακεία, οι ιατρικές υπηρεσίες, οι Courier και οι τηλεπικοινωνίες.

Aναφορικά με το ενδεχόμενο να μειωθεί το ποσοστό των ηλεκτρονικών αποδείξεων που έπρεπε να συγκεντρώσουν οι φορολογούμενοι το 2020, ο υπουργός Οικονομικών απέφυγε να τοποθετηθεί καθώς όπως είπε αναμένει τα τελικά στοιχεία από την κατανάλωση.

Πηγή