Σαφή προειδοποίηση για τους κινδύνους υπερβολικής σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ, απηύθυνε ο Φάμπιο Πανέτα, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

«Αυτό που δεν πρέπει να κάνουμε για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, είναι να οδηγούμε  σαν τρελοί  με σβησμένους προβολείς τη νύχτα», δήλωσε ο Πανέτα, σε ομιλία του σε εκδήλωση του Κέντρου Ευρωπαϊκών Μεταρρυθμίσεων στο Λονδίνο.

«Μια ισορρόπηση της νομισματικής πολιτικής βάσει δεδομένων, προσφέρει την καλύτερη διαδρομή», είπε ο Πανέτα, προειδοποιώντας για τους κινδύνους υπερβολικής αυστηροποίησης. Πρόσθεσε πάντως ότι αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα είμαστε αποφασιστικοί στην καταπολέμηση του πληθωρισμού, αλλά «πρέπει σημαίνει να είμαστε αποφασιστικοί οδηγώντας προς τη σωστή κατεύθυνση».

«Η ΕΚΤ δεν θα πρέπει να δεσμευτεί άνευ όρων για τις μελλοντικές της κινήσεις, αλλά  να καθορίσει τη νομισματική πολιτική ώστε να κοιτάζει προς τα εμπρός και να μπορεί να διαμορφώνεται με βάση τα οικονομικά δεδομένα», τόνισε ο Φάμπιο Πανέτα.

Προειδοποίησε μάλιστα για τον κίνδυνο υπερβολικού νομισματικού περιορισμού: «Με τα επιτόκια να βρίσκονται τώρα σε περιοριστικό έδαφος, αυτό που μετράει είναι η έκταση και η διάρκεια των περιοριστικών όρων», τόνισε.

Το Συμβούλιο της ΕΚΤ έχει αποφασίσει ότι«θα συνεχίσει να αυξάνει σημαντικά τα επιτόκια με σταθερό ρυθμό» για να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο 2%.

Αυτό αναφέρεται στο Οικονομικό Δελτίο της κεντρικής τράπεζας, η οποία μετά την αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης στις 2 Φεβρουαρίου, ανακοίνωσε ότι «προτίθεται να αυξήσει τα επιτόκια άλλες 50 μονάδες στην επόμενη συνεδρίαση του Μαρτίου, και να αξιολογήσει στη συνέχεια την μετέπειτα εξέλιξη».

naftemporiki.gr 

Πηγή