«Εντιμότητα, αποτελεσματικότητα, δημοκρατικός έλεγχος». Πάνω σε αυτό το τρίπτυχο θα δομηθεί η φιλοσοφία με την οποία θα ξεκινήσει η προσπάθεια που επιχειρείται στη εκπροσώπηση των συνεταιρισμένων αγροτών, μετά και τη σύγκλιση απόψεων η οποία επετεύχθη ανάμεσα στην Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ) και τον Σύνδεσμο Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων & Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΑΣΟΕΕ) την περασμένη εβδομάδα, μετά από παρέμβαση και του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιου Λιβανού.

Η όλη προσπάθεια όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ, Χρήστος Γιαννακάκης ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο, το Φεβρουάριο του 2020 «όταν με διαπραγματεύσεις μεταξύ του τέως υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη και των εκπροσώπων του ΣΑΣΟΕΕ και Νέας ΠΑΣΕΓΕΣ κατά την διαμόρφωση των άρθρων του Νόμου για τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς συναποφασίστηκε η ίδρυση της νέας Εθνικής Οργάνωσης».

Η διαδικασία ήταν προγραμματισμένη να ολοκληρωθεί σε πιο σύντομο χρονικό διάστημα, όμως η πανδημία του κορονοϊού που έπληξε όλον τον πλανήτη, καθυστέρησε την εν λόγω διαδικασία. Έτσι τον περασμένο Δεκέμβριο «υπεγράφη η Ιδρυτική πράξη και το Καταστατικό από τους πρώτους εννέα Συνεταιρισμούς, οι οποίοι απετέλεσαν την προσωρινή Συντονιστική Επιτροπή» όπως σημείωσε ο κ. Γιαννακίδης.

Η συγκεκριμένη επιτροπή είχε ως αποστολή τη συλλογή υπογραφών από τα ιδρυτικά μέλη – Συνεταιρισμούς καθώς και τη διοργάνωση, μέσω τηλεδιάσκεψης, της Γενικής Συνέλευσης για την έγκριση του Καταστατικού και την εκλογή του προσωρινού Διοικητικού Συμβουλίου μέχρι την επίσημη αναγνώριση από τις Δικαστικές Αρχές.

Στην προσπάθεια συμμετέχουν πλέον περί τους 170 συνεταιρισμούς με τον κύκλο εργασιών τους να υπερβαίνει το 80% του συνολικού κύκλου εργασιών των ελληνικών συνεταιρισμών.

Η νέα αρχή σύμφωνα με τον κ. Γιαννακίδη ξεκινά «διαθέτοντας την εμπειρία των σφαλμάτων που οδήγησαν στην κατάρρευση που παλαιού Συνεταιριστικού οικοδομήματος, δεν έχει τα βαρίδια του παρελθόντος και στηρίζεται σε μεγάλους καταξιωμένους Συνεταιρισμούς οι οποίοι τα δύσκολα χρόνια της κρίσης στάθηκαν στα πόδια τους και αναπτύχθηκαν».

Η φιλοσοφία της νέας Εθνικής συνεταιριστικής Οργάνωσης σύμφωνα με τα όσα είπε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Γιαννακίδης στηρίζεται «στην αρχή ότι οι Συνεταιρισμοί είναι οικονομικές Οργανώσεις των Αγροτών, είναι Επιχειρήσεις, δεν είναι συνδικαλιστικές Οργανώσεις και έχουν προσανατολισμό την αγορά» καθώς «η αγορά είναι αυτή που αμείβει την υπεύθυνη και επαγγελματική λειτουργία, που δίνει εισόδημα στον αγρότη και που δικαιώνει την Συνεταιριστική αντίληψη στις γνήσιες και πραγματικές της διαστάσεις».

Μικροί Συνεταιρισμοί και μεμονωμένοι αγρότες δεν μπορούν να υπηρετήσουν αποτελεσματικά τα οικονομικά συμφέροντα των αγροτών

«Τα μικρά μεγέθη στον συνεταιριστικό χώρο της πατρίδας μας είναι μια σκληρή πραγματικότητα» επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «περισσότεροι από το 50% των Συνεταιρισμών της χώρας έχουν κύκλο εργασιών κάτω των 500.000 ευρώ με πολύ μικρή δύναμη παρέμβασης στην αγορά και φυσικά με ανύπαρκτους μηχανισμούς καθοδήγησης της πρωτογενούς παραγωγής».

Ο κ. Γιαννακάκης εμφανίζεται αντίθετος στην αντίληψη που επικρατεί σχετικά με το πώς οι μεγάλοι συνεταιρισμοί θα κυριαρχήσουν εις βάρος των μικρότερων λέγοντας «οι μεγάλες Οργανώσεις στο πλαίσιο της Συνεταιριστικής αλληλεγγύης, έχουν ισχυρό καθήκον να βοηθήσουν τις μικρές, για να αντιληφθούν ότι τα μικρά παραγωγικά μεγέθη δεν εξυπηρετούν τον αγρότη και δεν παίζουν κανένα ουσιαστικό παρεμβατικό ρόλο στην αγορά».

Σε ό,τι έχει να κάνει με το «πρόβλημα» του κατακερματισμού των Συνεταιρισμών ο κ. Γιαννακάκης είπε ότι «θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να αντιμετωπιστεί, μέσα από εμπορικές συμπράξεις και συνεργασίες και σταδιακά να περιοριστεί» τονίζοντας ότι «η ΕΘΕΑΣ, δεν είναι μηχανισμός ανταγωνισμού μεταξύ των Οργανώσεων αλλά εργαλείο συνεργασίας, αλληλεγγύης και αλληλοβοήθειας».

Να πείσουμε το μικρομεσαίο αγρότη και κτηνοτρόφο να παραμείνει στο συνεταιριστικό πλαίσιο

Η οικονομική ανταποδοτικότητα μπορεί να πείσει το μικρομεσαίο αγρότη και κτηνοτρόφο να παραμείνει στα συνεταιριστικά πλαίσιο σύμφωνα με τον κ. Γιαννακάκη. «Επομένως, ο αποτελεσματικός συνεταιρισμός και ο προσανατολισμός του στην αγορά θα αποτελέσει το κίνητρο εισόδου και παραμονής σε αυτόν. Εκεί είναι λοιπόν και ο ρόλος της ΕΘΕΑΣ, να εκπαιδεύσει, να καθοδηγήσει και να κατευθύνει τους Συνεταιρισμούς στην οδό της αποτελεσματικότητας για να πειστούν και οι νέοι να εισέλθουν στον πρωτογενή τομέα» σημειώνει.

Σε αναφορά του στην είσοδο των ιδιωτών στα νέα συνεταιριστικά σχήματα ο πρόεδρο της ΕΘΕΑΣ εκτιμά πως «ο ιδιωτικός τομέας δεν είναι ούτε ο κακός λύκος που θέλει να μας φάει, αλλά ούτε και αυτός που διακατέχεται από τις συνεταιριστικές αρχές της αλληλεγγύης, της αλληλοβοήθειας και της συνεργατικότητας».

Σύμφωνα με τον ίδιο όταν όμως «οι συμφωνίες και οι συνεργασίες είναι καθαρές και σαφώς προσδιορισμένες και ο συνεργάτης έχει ιστορικό που δεν διαθέτει αρνητικά στοιχεία, τότε τα κοινά συμφέροντα μπορούν να συμπίπτουν και να ωφελούν και τα δύο μέρη. Δεν έχουμε δογματισμούς στις συνεργασίες».

Σε ερώτηση σχετικά με το θέμα των ανοικτών τιμών που καταγγέλλουν πολλοί παραγωγοί στη συμβολαιακή γεωργία ο κ. Γιαννακάκης εκτιμά ότι αποτελεί φαινόμενο «των αδύναμων Συνεταιρισμών και των μεμονωμένων αγροτών που δεν έχουν καμία δυνατότητα να επιβάλουν όρους και κανόνες και να διεκδικήσουν το δίκιο τους» με τον ίδιο να συμπληρώνει πως «μικροί Συνεταιρισμοί σημαίνει μικρή δύναμη, μεμονωμένοι παραγωγοί σημαίνει καμία δύναμη. Επομένως μέσα από ισχυρούς Συνεταιρισμούς διασφαλίζουμε τα συμφέροντα των παραγωγών».

«Δεν έγινε τυχαία και χωρίς λόγο» η απομάκρυνση των αγροτών από τους συνεταιρισμούς κατά το παρελθόν είπε ο κ. Γιαννακάκης. «Απομακρύνθηκαν γιατί είχαν την σαφή αίσθηση ότι οι Διοικήσεις πλούτιζαν ενώ οι Συνεταιρισμοί χρεοκοπούσαν» και συνέχισε: «Η ισχυροποίηση των Συνεταιριστικών Οργανώσεων περνά και μέσα από την εμπιστοσύνη των παραγωγών σε αυτές».

«Εδώ θα αναφέρω αυτό που σε μία επίσκεψη στις Συνεταιριστικές Οργανώσεις της Γερμανίας μας είπαν οι Γερμανοί συνάδελφοι: “Καλή ειναι η εμπιστοσύνη, αλλά ο έλεγχος είναι καλύτερος”. Έλεγχος λοιπόν για να αποφύγουμε λάθη του παρελθόντος και για να προστατεύσουμε την επιβίωση του μοναδικού μηχανισμού υποστήριξης του Αγρότη αλλά και την ηθική ακεραιότητα των στελεχών», τόνισε ο κ. Γιαννακάκης.

Πηγή