Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να επιδιώξει στενότερη σχέση με την Κίνα, παρά τις πολλές διαφορές ανάμεσα στις Βρυξέλλες και το Πεκίνο, αντί να επιλέξει πιο απομονωτική προσέγγιση, έκρινε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, ο Χάικο Μάας, χθες Τετάρτη.

«Στην ΕΕ, χαρακτηρίζουμε την Κίνα εταίρο, ανταγωνιστή και συστημικό αντίπαλο – ταυτόχρονα», σημείωσε ο κ. Μάας πριν από την τηλεδιάσκεψη με τον Κινέζο ομόλογό του Ουάνγκ Γι.

«Και στις τρεις αυτές διαστάσεις χρειαζόμαστε ισχυρούς, βιώσιμους διαύλους επικοινωνίας με το Πεκίνο. Η αποσύνδεση είναι ο λάθος δρόμος», πρόσθεσε.

Η προειδοποίηση του Βερολίνου εναντίον της αποσύνδεσης με το Πεκίνο είναι γενικά συνεπής με την προσέγγισή του, που αποκλείει τους αποκλεισμούς, μη εξαιρουμένης της Κίνας, παρά τις αμοιβαίες διαφορές απόψεων.

Τον περασμένο μήνα, η Κίνα υπέστη έναν κύκλο συντονισμένων κυρώσεων από τις ΗΠΑ, την ΕΕ, τη Βρετανία και τον Καναδά εξαιτίας των καταγγελιών περί καταναγκαστικής εργασίας Ουιγούρων, μειονοτικών μουσουλμάνων, στη δυτική επαρχία Σιντζιάνγκ, που το Πεκίνο διαψεύδει.

Οι σχέσεις της Κίνας και της Γερμανίας έχουν παραμείνει γενικά σταθερές από πέρυσι, σημείωσε ο κινέζος ΥΠΕΞ Ουάνγκ Γι στη διάρκεια της συνομιλίας του με τον κ. Μάας. Ο Ουάνγκ πρόσθεσε πως μείζονες οικονομίες, όπως είναι αυτές της Κίνας και της Γερμανίας, πρέπει να προβάλλουν αντίσταση σε πρωτοβουλίες με σκοπό την αποσύνδεση και αντ’ αυτού να επιδιώκουν τη σταθερότητα της παγκόσμιας βιομηχανίας και των αλυσίδων εφοδιασμού.

Το Πεκίνο δεν εγκρίνει τη χάραξη νέων ιδεολογικών διαχωριστικών γραμμών, ενώ εναντιώνεται ακόμα περισσότερο στην ένταξη σε «μικρές κλίκες» και στην αυθαίρετη επιβολή κυρώσεων με βάση λαθεμένες πληροφορίες, συμπλήρωσε.

Την περασμένη εβδομάδα, ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο ιάπωνας πρωθυπουργός Γιοσιχίντε Σούγκα ανέφεραν στη συνάντησή τους στον Λευκό Οίκο πως μοιράζονται σοβαρές ανησυχίες για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Χονγκ Κονγκ και τη Σιντζιάνγκ και δεσμεύθηκαν να αντιμετωπίσουν «μαζί» τις «προκλήσεις» που εγείρει το Πεκίνο.

Σε μια ακόμη ένδειξη πως θα επιδιώξουν στενότερη διμερή συνεργασία αποκλείοντας την Κίνα, ο κ. Μπάιντεν και ο κ. Σούγκα ανακοίνωσαν επίσης ότι ΗΠΑ και Ιαπωνία θα επενδύσουν στην τεχνολογία και θα δημιουργήσουν νέες εφοδιαστικές αλυσίδες ειδικά για τους ημιαγωγούς.

Την επόμενη εβδομάδα, η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και ο κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ θα είναι οι οικοδεσπότες στην τακτική κοινή συνεδρίαση των υπουργικών συμβουλίων της Γερμανίας και της Κίνας, που θα γίνει ψηφιακά.

Πηγές: ΑΜΠΕ, dpa, Reuters

Πηγή