Της Ειρήνης Σακελλάρη
[email protected]

Με επίκεντρο την πιστωτική επέκταση και τη διαχείριση των αποτελεσμάτων του 2021 και του 2022 έρχονται οι θεσμοί το δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου, έχοντας οργανώσει συναντήσεις με τα πιστωτικά ιδρύματα και με τους αρμόδιους εποπτικούς φορείς και ενώσεις. Δάνεια πριν την περίοδο του Covid και μετά από αυτήν είναι η κεντρική ιδέα των συναντήσεων. Πίεση αναμένεται να ασκήσουν οι θεσμοί στις τράπεζες για καινούριες χρηματοδοτήσεις αλλά και για κρυστάλλινους ισολογισμούς.

Να ξεκαθαρίσουν νέες επισφάλειες – Προβλέψεις- Ηρακλής

Έτσι, βασικό θέμα της ατζέντας είναι τα δάνεια που βρίσκονται στο στάδιο 2 και η επανακατηγοριοποίηση των δανείων αυτών,  όπως και η συνολική κατάσταση των δανείων που βρίσκονται σε στάδιο 2 και στάδιο 3 σε σχέση με το σύνολο των
δανείων που εξήλθαν από τα μορατόριουμ.

Ας σημειωθεί πως στο επίπεδο αυτό οι τράπεζες εκφράζουν την ανησυχία τους κυρίως για τα δάνεια που θα επανέλθουν στην πραγματικότητα μετά τη λήξη των προγραμμάτων Γέφυρα Ι και ΙΙ στο τέλος του έτους.

Σύμφωνα με στοιχεία που πρόσφατα δημοσιοποίησε η EBA  τετραπλασιαστηκε ποσοστό στα δάνεια που εμφανίζουν καθυστέρηση, μολονότι εντάχθηκαν σε προγράμματα αναστολής δόσεων ή επιδοτήσεων. 

Ο δείκτης υποτροπιασμού αυξήθηκε το β’ τρίμηνο στο 15,6% από 14,1% το α’ τρίμηνο του έτους, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρωζώνη κυμαίνεται γύρω στο 4%. 

Στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης των δανειοληπτών από την πανδημία, δάνεια περίπου 9 δισεκ. ευρώ τελούν υπό κάποιο είδος προστασίας και διευκόλυνσης πληρωμών (π.χ. πρόγραμμα Γέφυρα, προγράμματα step-up των τραπεζών). 

Το 40% περίπου των κόκκινων δανείων και το 9% των εξυπηρετούμενων δανείων τελούν υπό κάποιο καθεστώς ρύθμισης, γεγονός που τα καθιστά υψηλού πιστωτικού κινδύνου. Παράλληλα, στις κατηγορίες υψηλού κινδύνου (στάδιο 2 και στάδιο 3) κατατάσσονται περίπου το 13% και 20% αντίστοιχα των δανείων.

Oι θεσμοί επιθυμούν οι τράπεζες αν απαιτηθεί να λάβουν νέες προβλέψεις και να μην αφήσουν δάνεια να κοκκινήσουν ώστε να τα αναδιαρθρώσουν στη συνέχεια . Στο στάδιο 2 ανήκουν τα αναδιαρθρωμένα ενήμερα δάνεια ενώ στο στάδιο 3 τα NPEs. Η οδηγία των θεσμών είναι να μην μεταβαίνει ένα δάνειο από το στάδιο 2 στο στάδιο 3 για να αναδιαρθρωθεί και να επανέλθει στο στάδιο 2. Αντίθετα να αναδιαρθρώνεται μόλις εμφανίζεται ο κίνδυνος να κοκκινήσει.

Στο ίδιο πλαίσιο η συζήτηση θα συνεχιστεί και με τις εξελίξεις σε ότι αφορά τις τιτλοποιήσεις του Ηρακλή. 

Νέες χρηματοδοτήσεις σε επίπεδο τριετίας- Μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Η άλλη όμως σημαντική πλευρά του νομίσματος είναι να συζητηθούν εκτενώς οι τάσεις δανεισμού στη μετά Covid εποχή συμπεριλαμβανομένης της χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, της προβολής της πιστωτικής επέκτασης στο μέλλον  προκειμένου να καταγραφεί πως θα  χρηματοδοτηθεί η ελληνική οικονομία στο διάστημα των προσεχών 3-5 ετών.

Μέσα στο πνεύμα αυτό οι θεσμοί επιθυμούν να συζητήσουν τα βασικά στοιχεία των τραπεζών για το 2021 και τις εκτιμήσεις τους για το 2022 σε επίπεδο και αποτελεσμάτων.

Η πορεία των δανείων που έφεραν κρατικές εγγυήσεις ή επιχορηγήσεις συμπεριλαμβανομένων των δανείων που εντάχθηκαν στα προγράμματα Γέφυρα Ι και Γέφυρα ΙΙ και η αναληψη νέων κρατικών εγγυήσεων ή επιχορηγούμενων επιτοκίων καθώς και η διαχείρισή τους θα κλείσουν αυτό το κεφάλαιο της συζήτησης.

Πλειστηριασμοί- Ανακτήσεις- Εξωδικαστικός

Η πορεία της τρέχουσας κατάστασης  σε ότι αφορά την  επανεκκίνηση της διαδικασίας πλειστηριασμών και γενικότερα των αναγκαστικών μέτρων για την ανάκτηση του ιδιωτικού χρέους συμπεριλαμβάνεται στις συζητήσεις που θα διεξάγουν με τους τραπεζικούς φορείς οι θεσμοί.. Στην ατζέντα της συζήτησης συμπεριλαμβάνεται και ανάλυση σε ότι αφορά την εφαρμογή του κώδικα πτωχεύσεων και του εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Εναρξη της μέτρησης των ανακτήσεων και πως λειτουργεί η αναθεώρηση των συγκεκριμένων σχεδίων στον τομέα αυτών εντάσσεται στην ατζέντα των θεσμών.

Τα συγκεκριμένα πλάνα και τις περαιτέρω προσπάθειες οργανικής εξυγίανσης των τραπεζών  θα συζητήσουν  πιστωτικά ιδρύματα και θεσμοί.

Η κερδοφορία και οι δράσεις για πρόσθετα κεφάλαια όπου απαιτείται θα αποτελέσουν κυρίαρχα θέματα της συζήτησης.

Πηγή