Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Με τις αμερικανικές αγορές κλειστές, την Βρετανία και την Ελβετία κλειστές από την Ευρώπη, οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές έκαναν μία θετική έναρξη της νέας χρονιάς. Οι περισσότεροι δείκτες κινήθηκαν -εθιμοτυπικά- ανοδικά κατά την πρώτη συνεδρίαση του έτους και με πολύ χαμηλές συναλλαγές. Ενδεικτικά λίγο μετά τις 17.00 ώρα Ελλάδος, ο γερμανικός δείκτης DAX αυξάνονταν κατά 0,85%, ο γαλλικός CAC 1,65%, ο ιταλικός MIB αυξάνονταν κατά 1,62%, ο πανευρωπαϊκός Eurostoxx 50 αυξάνονταν 1,37%. Μία ‘ανοιξιάτικη’ ατμόσφαιρα μέσα στον χειμώνα για τις ευρωπαικές αγορές

Προσέγγιση των 940 μονάδων αλλά με τζίρο… ημιαργίας στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Στο ίδιο μοτίβο (άνοδο με πολύ χαμηλές συναλλαγές) κινήθηκε και ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο. Το τέλος της συνεδρίασης βρήκε τον Γενικό Δείκτη στις 936,15 μονάδες με άνοδο 0,68%. Η αξία συναλλαγών ήταν στα 19 εκατ. Ευρώ, που θύμιζε περισσότερο ημιαργία παρά κανονική συνεδρίαση. Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 70 έκλεισαν ανοδικά και οι 40 Πτωτικά. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) μεταβλήθηκε κατά 0,62% και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (FTSE Mid Cap) κατά 1,29%.

Από τους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, την μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι των Πρώτων Υλών (2,04%), οι Τράπεζες έκαναν ‘ποδαρικό’ με 1,51% και οι Κατασκευές (1,34%) και την μεγαλύτερη υποχώρηση οι κλάδοι των Τροφίμων-Ποτών (-0,44%), οι βιομηχανικές (-0,29%), η υγεία (-0,27%). Οι μετοχές με την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν η Τέρνα Ενεργειακή, η Alpha Bank, η Πειραιώς, ο ΟΤΕ, η Μυτιληναίος και η ΔΕΗ.

Η σημερινή συνεδρίαση ήταν μία ελπιδοφόρα εκκίνηση του 2023. Εάν θα συνεχιστεί η άνοδος και στις υπόλοιπες συνεδριάσεις της εβδομάδας (ούτως ή άλλως έχουμε και μία αργία την Παρασκευή) δεν το γνωρίζουμε. Από την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε μία ολοκληρωμένη χρηματιστηριακή και οικονομική εικόνα ως προς τις τάσεις.

Πηγή